Håll vaginalfloran frisk - förebygg illaluktande flytningar, svamp & urinvägsinfektioner

När jag inför den efterlängtade sommaren investerade i hela tre nya bikinis, hade jag två starka motiv: dels för att jag helt enkelt är fåfäng men framför allt den urgamla visdomen om att kalla och blöta bikinitrosor inte är någon höjdare då de potentiellt kan påverka den vaginala mikrofloran och öka risken för obehag, såsom svampinfektioner eller bakteriell obalans. Jag såg fram emot en varm sommar med många bad och flera torra bikini ombyten men har hittills endast använt en enda bikini vid ett fåtal bad på grund av en kall och regnig sommar men min vaginala mikroflora mår å andra sidan utmärkt!

Visste du förresten att det trängs fler mikroorganismer i en kvinnas vaginalflora än det finns människor på denna planet? Ja, du läste rätt! Det kan finnas hundratals miljoner till miljarder små mikrober som hänger runt och har en livlig mikrobiell fest i slidan. Dessa små, osynliga superhjältar utgör en hel armé med ett uppdrag som inte är mindre än att dedikerat tjäna ditt välmående .

 

VAD ÄR VAGINALFLORA?

Vaginalflora är den samling av mikroorganismer, inklusive bakterier, som naturligt förekommer i vaginan hos kvinnor och som är viktig för att vaginan ska frodas och må bra.

Vaginalfloran består huvudsakligen av olika typer av bakterier, varav de flesta är mjölksyrabakterier (laktobaciller). Dessa bakterier hjälper till att hålla pH-värdet i vaginan surt, vilket skapar en ogästvänlig miljö för skadliga mikroorganismer såsom ogästvänliga virus, bakterier och svamp.

 

FÖRDELAR MED EN BALANSERAD VAGINALFLORA

Dina små mikroorganismer är som små och väldigt omtänksamma hyresgäster i en mycket mysig bostad De vill göra allt för att skapa en så hälsosam och skyddande miljö i slidan som möjligt. Men för att de ska kunna göra sitt jobb så behöver de också rätt förutsättningar.

En balanserad och sur (läs lycklig😊) vaginalflora:

 

🌸Gör slidan sur (läs glad 😊) och regerar pH

Laktobaciller hjälper till att hålla vaginans pH-nivå i balans, vilket är viktigt för att förhindra överväxt av skadliga mikroorganismer. Laktobaciller producerar mjölksyra genom att bryta ner sockerarter i slidan. Mjölksyra sänker pH-värdet i slidan och gör miljön sur. Detta sura pH-värde (vanligtvis under 4,5) är ogästvänligt för många skadliga mikroorganismer, inklusive vissa bakterier och svampar som kan orsaka infektioner.

 

🌸Minskar risken för infektioner

En hälsosam vaginalflora är kopplad till minskad risk för vissa sexuellt överförbara infektioner. Den sura miljön som laktobaciller skapar fungerar som en naturlig barriär mot otrevliga organismer genom att förhindra deras tillväxt och överlevnad. Detta minskar risken för infektioner som bakteriell vaginos och svampinfektioner.

🌸 Skyddar vaginans slemhinnor

Vaginalfloran hjälper till att skydda vaginans slemhinnor och hålla dem friska. Laktobacillerna bidrar till att stärka slemhinnorna i slidan och hålla dem friska. Detta minskar också risken för irritation och inflammation.

 

SYMPTOM VID OBALANS I VAGINALFLORAN

Vaginalfloran kan variera från person till person och ändras även över tid på grund av hormonella förändringar, sexuell aktivitet, graviditet och användning av antibiotika eller hormonella preventivmetoder. Obalanser i vaginalfloran kan ibland leda till oönskade symptom som klåda, irritation, illaluktande flytningar och infektioner som bakteriell vaginos eller svampinfektioner. En obalans i vaginalfloran kan ge upphov till olika symtom och obehag. Här är några vanliga symtom som kan uppstå vid en sådan obalans:

Illaluktande flytningar

En obehaglig eller fiskliknande lukt från vaginala flytningar kan vara ett tecken på obalans. Det kan indikera att skadliga bakterier har ökat och dominerar över de goda mjölksyrabakterierna.

 

Läs blogg om bakteriell vaginos och flytningar som luktar illa här

 

Klåda och irritation

Klåda och irritation kring vaginan och de omgivande områdena är vanliga symtom vid en obalans. Det kan vara ett resultat av irritation från överväxt av vissa typer av bakterier eller svamp.

 

Läs blogg om hur du kan bli av med svampinfektion i slidan här

 

Ökad mängd flytningar

En ökad mängd vaginala flytningar, särskilt om de har en annorlunda färg, konsistens eller lukt än vanligt, kan vara ett tecken på obalans.

 

Sveda eller brännande känsla

En brännande eller svidande känsla vid urinering eller generellt runt vaginan kan förekomma vid en obalans i vaginalfloran.

 

Smärta vid samlag

Obalans i vaginalfloran kan göra att slemhinnorna blir mer känsliga, vilket i sin tur kan orsaka smärta vid samlag.

 

Ökad känslighet för infektioner

En nedsatt balans i vaginalfloran kan göra slidan mer mottaglig för infektioner som svampinfektioner eller bakteriell vaginos.

Förändringar i pH-nivå

En obalans kan påverka slidans pH-nivå, vilket i sin tur kan leda till en mindre sur miljö än normalt. Detta kan skapa en gynnsam miljö för skadliga mikroorganismer att växa.

 

Vaginal Torrhet

Torra slemhinnor kan leda till obehag såsom klåda, brännande känsla, smärta vid samlag och ökad känslighet för irritation. Hemligheten bakom VagiVital AktivGel för torra slemhinnor är att den har en hög viskositet och en låg ytspänning vilket innebär att den fäster vid vaginalslemhinnan där den avger fukt, återställer pH och stimulerar tillväxten av celler i slemhinnans ytskikt. För att en vaginal gel ska fungera måste den också ha en idealisk osmolalitet - det vill säga den ultimata fuktgivande förmågan anpassad för den miljö i vilken den verkar. Den låga osmolaliteten i AktivGel är anpassad efter vaginal miljö och gör att den kristallklara gelen helt enkelt stannar kvar där den placeras och där den sedan avger vatten till slemhinnan över tid.

 

VagiVital AktivGel hittar du här

 

Urinvägsinfektioner (UVI)

Minskade laktobaciller och en högre pH-nivå kan öka risken för urinvägsinfektioner.

 

Läs blogg om urinvägsinfektion här

 

VAGINALFLORAN OCH HORMONELLA FÖRÄNDRINGAR

Hormonella förändringar i kroppen påverkar östrogennivåerna, vilket i sin tur påverkar mängden och typen av bakterier i vaginalfloran samt surheten i slidan.

Pubertet

Under puberteten ökar östrogennivåerna. Detta leder till att laktobacillerna, de goda mjölksyrabakterierna, börjar frodas i slidan. Denna ökning av laktobaciller bidrar till att skapa en sur miljö i slidan genom produktion av mjölksyra. Den sura miljön hjälper till att förebygga tillväxten av skadliga mikroorganismer och därigenom främjar vaginal hälsa.

 

Menstruationscykel

Östrogennivåerna varierar under menstruationscykeln. Före ägglossningen ökar östrogenproduktionen och bidrar till en ökad mängd laktobaciller och sur miljö i slidan. Under menstruationsperioden kan pH-nivån tillfälligt bli något högre, vilket kan påverka balansen i vaginalfloran och göra det enklare för vissa skadliga mikroorganismer att växa.

 

Graviditet

Under graviditeten ökar östrogennivåerna avsevärt. Detta kan leda till en ökad mängd laktobaciller och en starkare sur miljö i slidan. Denna miljö hjälper till att skydda både modern och fostret från potentiella infektioner.

 

Klimakteriet

I klimakteriet minskar östrogennivåerna dramatiskt. Detta kan påverka vaginalvävnaden och minska mängden laktobaciller. Den sura miljön blir mindre stark och det kan öppna upp för tillväxt av andra typer av bakterier och mikroorganismer. Detta kan göra slidan mer mottaglig för infektioner och obehag. När östrogenproduktionen minskar under klimakteriet, kan flera förändringar inträffa i den vaginala mikrofloran och vaginalslemhinnan:

 

🌸 Minskad Mängd Laktobaciller

Eftersom östrogen är viktigt för att stimulera tillväxten av laktobaciller, kan deras antal minska när östrogenproduktionen minskar. Detta kan leda till en mindre sur miljö i slidan och ökad risk för obalans i mikrofloran.

 

🌸 Tunnare Vaginalslemhinna

Minskade östrogennivåer kan påverka vaginalslemhinnans tjocklek och elasticitet. En tunnare slemhinna kan vara mer mottaglig för skador och irritation.

 

🌸Ökad Torrhet

Minskad östrogenproduktion kan leda till vaginal torrhet, vilket kan göra slidan mindre gästvänlig för de goda bakterierna och öka risken för infektioner och obehag.

Läs blogg om att förstå och hantera torra slemhinnor här 

 

🌸 Högre pH-nivå

Den minskade mängden laktobaciller kan resultera i en högre pH-nivå i slidan, vilket skapar en mer gynnsam miljö för tillväxten av skadliga mikroorganismer.

 

TIPS FÖR ATT FRÄMJA EN HÄLSOSAM VAGINALFLORA

Att främja en hälsosam vaginalflora är avgörande för välbefinnande och intim hälsa. Här är några tips som kan hjälpa till att upprätthålla en balanserad och sund vaginalflora:

Välj sund rengöring

Undvik överdriven intimtvätt och välj också rätt produkt för intimrengöring. En tvål riskerar att torka ut vagina och kan störa den naturliga balansen i vaginalfloran medan en olja enbart kan få bort fettlösliga orenheter. Vår patenterade intimtvätt VagiVital V Cleanser är utformad för att skonsamt rengöra både oljebaserade och vattenbaserade orenheter utan att störa vaginalfloran eller pH balansen i slidan och är speciellt framtagen för att rengöra, återfukta och återställa pH balansen i underlivet. Den är baserad på VagiVitals kliniskt beprövade och fuktgivande AktivGel formula samt mild rapsolja. Självklart helt fri från tvål, parfym och parabener och rekommenderad av gynekologer.

 

VagiVital V Cleanser hittar du här

 

Undvik parfymerade produkter

Parfymerade produkter som tamponger, trosskydd eller tvålar kan irritera och störa balansen i slidan. Använd oparfymerade alternativ och testa till exempel tygbindor som ett alternativ vid mens.

 

Välj rätt underkläder

Bomullstrosor är ett bra val eftersom de tillåter luftcirkulation och minskar fuktighet, vilket i sin tur minskar risken för obalans. Att välja ett material som tillåter luftcirkulation minskar fuktighet och hjälper till att förhindra överväxt av skadliga bakterier och svamp.

 

Läs blogg om svampinfektion i underlivet här 

 

Byt blöta underkläder

Fuktiga underkläder kan gynna tillväxten av skadliga mikroorganismer. Byt blöta bikiniunderkläder och svettiga trosor så snart som möjligt.

 

Kissa efter samlag & använd kondom

Sexuellt överförbara infektioner påverkar såklart vaginalfloran, där kondom alltid är ett bra skydd. Sperma kan faktiskt också påverka vaginalfloran till viss grad då sperma kan ändra pH-värdet i slidan och på så sätt påverka den mikrobiella balansen. Detta beror på att sperma är alkaliskt (har en högre pH) jämfört med den sura miljön som laktobaciller skapar i en frisk vaginalflora. Den temporära pH-förändringen efter samlag kan därför göra att vissa skadliga mikroorganismer får en kortvarig möjlighet att växa i överdriven mängd, vilket kan leda till en tillfällig obalans i vaginalfloran. Att kissa efter samlag kan därför vara en rekommendation som minskar risken för irritation och obalans i vaginalfloran.

 

Undvik överdriven användning av antibiotika

Antibiotika kan påverka den normala bakteriebalansen i kroppen, inklusive vaginalfloran. Använd endast antibiotika enligt läkares anvisningar.

 

Var försiktig med intimrakning

Rakning kan orsaka irritation av den känsliga huden i det genitala området, vilket kan leda till klåda, rodnad och obehag. Intimrakning kan också störa hudens naturliga skyddsbarriär och göra huden mer mottaglig för infektioner och irritation. Könshår har även en viktig funktion då det skapar en luftspalt mellan trosan och huden som gör att man lättare bibehåller en gynnsam miljö med ett balanserat pH värde med goda laktobaciller som hjälper till att hålla ovälkomna gäster (bakterier) borta.

Läs blogg om intimrakning här

 

FORSKNING & VAGINALFLORAN

Nya framsteg inom teknologier som DNA-sekvensering (att läsa och förstå DNA-molekylens byggstenar) och mikrobiomforskning (forskning om mikroorganismer och deras inverkan på hälsan) har öppnat upp möjligheter för att få djupare förståelse kring den mikrobiella världen i vaginan. Genom dessa teknologier har forskare kunnat undersöka vaginal mikroflora på en mer detaljerad nivå. I sina studier har de ägnat sig åt att identifiera de exakta mikroorganismerna som finns närvarande i en frisk vaginal miljö. De har även försökt att förstå de olika funktionerna som dessa mikroorganismer har samt hur de interagerar med kroppens egna vävnader.

 

Resultaten från denna forskning har potentialen att revolutionera vår förståelse av vaginal hälsa och hur vi hanterar den. Genom att kartlägga de specifika bakterierna och andra mikroorganismer som är närvarande i en hälsosam vaginalflora, och genom att förstå hur de samverkar med den omgivande värdorganismen, kan vi få bättre insikt i de komplexa processerna som påverkar vaginal hälsa. Denna kunskap kan i framtiden leda till nya sätt att förebygga och behandla problem som är kopplade till vaginal mikroflora, och därmed förbättra kvinnors välbefinnande och hälsa på ett helt nytt sätt.

 

VILL DU VETA MER OM VAGINALFLORAN?

Läs boken ”Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter” av Ina Schuppe Koistinen, docent i medicinsk vetenskap, som är en välrenommerad svensk forskare vars arbete har fokuserat på olika aspekter av vaginalflora och dess påverkan på kvinnors hälsa. Hennes forskning har kastat ljus över sambandet mellan vaginalflorans sammansättning och infektioner såsom bakteriell vaginos och urinvägsinfektioner. Genom att undersöka hur olika faktorer, inklusive hormonella förändringar och sexuell aktivitet, påverkar vaginalflorans balans har Ina Schuppe Koistinen bidragit till en djupare förståelse för mikroflorans komplexitet och dess inverkan på hälsa och välbefinnande.

 

Ta hand om dig själv och dina osynliga superhjältar – din vaginalflora. De arbetar outtröttligt tyst bakom kulisserna för att hålla din vagina stark och frisk

 

Av Fanny Falkman Grinndal