Sex & lust under klimakteriet

-Vad sägs om kåt, glad och tacksam?

I den svenska filmen "Ogifta Par" kastar en av karaktärerna, spelad av Peter Dalle, ur sig denna minnesvärda replik under ett våldsamt gräl med sin fru, spelad av Lena Endre, som svarsreplik när hon frustrerad under ett av deras högljudda bråk skriker åt honom ”Hur fan vill du att jag ska vara då?”. Den där frasen har med sin pricksäkra humor blivit en klassiker som också öppnar dörren till samtal om både relationer, lust och inte minst sex. Nuförtiden pratar jag faktiskt (märkligt nog) väldigt lite om sex med mina väninnor. Det var annorlunda förr. Innan den tid då relationer, jobb och barn dominerade samtalen. Det fanns en tid i vår ”ungdom” då vi balanserade på randen till fullständig gränslöshet när vi frustande delade historier från sänghalmen men vi utbytte också flera djupa tankar om sex och det minns jag som värdefullt. Kanske har vi ”mognat” och med ålderns rätt fått mer integritet eller att vi av respekt för vår partner (och barn?) inte vill ”hänga ut någon”? För jag tror egentligen inte att det handlar om ointresse. Nu är vi lite äldre och många av oss närmar sig klimakteriet med hormoner som åker berg-och-dalbana, där både slemhinnor och humör kan gå bananas. Men ämnet sex är ju egentligen precis lika aktuellt nu som då? Så kanske börjar det bli dags igen? Let´s talk about sex

VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test

FAKTA & FÖRDOMAR OM SEX & KLIMAKTERIET


Alla kvinnor har sina egna unika upplevelser och det finns såklart både fysiska och psykiska utmaningar som kvinnor kan möta under klimakteriet. Likaså är sex något som är djupt individuellt, men många av oss bär kanske också på en del förutfattade tankar om sex och klimakteriet. Några av de vanligaste kan vara:

 

🌸Minskad sexuell lust

Ett av de vanligaste problemen men även fördomarna är att kvinnor i klimakteriet helt plötsligt blir lika intresserade av sex som en katt av att bada. Faktum är att sexuell lust är ungefär lika varierande som ett svenskt sommarväder – alltså, helt oförutsägbar! För vissa kvinnor kan klimakteriet faktiskt öppna dörren till en ny era av passion och upplevelse.

 

🌸Fysiskt oattraktiva

Att kvinnor skulle bli som övermogna frukter så fort de når klimakteriet är en myt! Think again! Attraktion har inget bäst-före-datum och det är hög tid att vi slänger ut den här fördomen genom fönstret. Kvinnor i alla åldrar kan vara strålande vackra och förföriska – ålder är bara ett nummer och attraktivitet handlar främst om självförtroende och utstrålning!

 

🌸Sexuell oförmåga

Att klimakteriet skulle leda till en minskad sexuell njutning är självklart inte en regel som gäller för alla kvinnor. Klimakteriet innebär faktiskt inte nödvändigtvis att glädjen och njutningen i sovrummet försvinner. I verkligheten upplever många kvinnor i stället en ny känsla av frihet och självkännedom som kan göra deras sexliv ännu mer givande och tillfredsställande.

 

🌸 Klimakteriet är en negativ händelse

I klimakteriet kan kvinnor drabbas av symptom som torra slemhinnor, humörsvängningar, värmevallningar, kroppslig smärta, yrsel, hjärtklappning, nedstämdhet och sömnsvårigheter... puh, listan kan verka oändlig. Var hittar vi styrka och självförtroende i allt detta? Kan vi använda ett annat ord? "KLIMAXTERIET" kanske? Med en kurva som stiger rakt uppåt i stället för nedåt. Kvinnor över 50 äger dessutom ofta en naturlig pondus och navigerar genom livet med en självklarhet som inte präglas av osäkerhet eller självkritik. Erfarna, kloka och självsäkra kvinnor i klimaxteriet som säger JA när de vill och NEJ när de inte vill.

TA REDA PÅ OM DU ÄR I FÖRKLIMAKTERIET/KLIMAKTERIET

VagiVital Menopause FSH-test för förklimakteriet/klimakteriet är utformat för att ge en indikation om du befinner dig i förklimakteriet/klimakteriet genom att mäta vissa hormonnivåer. Det kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för de symptom du upplever och underlätta i beslutet om eventuella nästa steg, som att söka professionell medicinsk rådgivning eller utforska lämpliga behandlingsalternativ. VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test

Läs blogg om KLIMAXTERIET här.

 
🌸 Problem med vaginal torrhet

Många kvinnor drabbas av torra slemhinnor men inte alla. Och det är klart att man kanske inte är så sugen på sex om underlivet är torrt som Sahara öknen men det där går att få ordning på. Ett av de vanligaste omdömena från kvinnor som har använt VagiVital AKtivGel är faktiskt att de har fått tillbaka sitt sexliv då den kristallklara gelen återfuktar slemhinnorna effektivt över tid, stimulerar tillväxten av celler i slemhinnans ytskikt och återställer pH - vilket gör ett samliv möjligt igen


”Jag har haft problem med smärta vid samlag och efter att ha använt AktivGel dagligen så märkte både jag och min partner en skillnad. Det gör inte lika ont längre och mitt pH värde har balanserats. Jag är även inte lika torr och skör längre. Jag fortsätter att använda VagiVital AktivGel dagligen och kan inte säga mer än att den hjälper.”

VagiVital AktivGel hittar du här

STUDIER OM SEX OCH KLIMAKTERIET – VAD FORSKNINGEN SÄGER

Forskningen kring sex och lust under klimakteriet har utvecklats avsevärt de senaste åren. En vanlig myt är att sexuell lust avtar dramatiskt under klimakteriet, men många studier har visat att detta inte alltid är fallet. Faktum är att sexuell lust varierar mycket från individ till individ även i klimakteriet och beror så klart på en mängd olika faktorer som hormonella förändringar, fysisk hälsa, mentalt välbefinnande och relationer. Låt oss kika lite närmare på några studier som ger oss positiva insikter om sex och klimakteriet.

🌸 Ökad sexuell lust

I en studie publicerad i tidskriften "Menopause" undersöktes sexuell lust hos kvinnor under och efter klimakteriet. Forskarna fann att en överraskande majoritet av kvinnorna i studien rapporterade en ökning av sexuell lust. Denna förändring associerades med flera faktorer, inklusive minskad rädsla för oönskad graviditet och ökad sexuell självkänsla. Resultaten tyder på att klimakteriet inte nödvändigtvis innebär en nedgång i sexuell lust, utan kan faktiskt leda till en nyvunnen frihet och öppenhet för sexuell njutning.

 

🌸 Självkänsla och kroppsbild

En annan viktig aspekt är självkänsla och självförtroende. Forskning publicerad i "Psychology of Women Quarterly" visade att många kvinnor upplevde en förbättrad självkänsla och ökad komfort med sina kroppar efter 50. Denna positiva förändring i självuppfattningen kan vara en avgörande faktor som påverkar sexlivet positivt. När kvinnor känner sig mer bekväma i sina kroppar är de mer benägna att vara närvarande och njuta av intima stunder.

 

🌸Positiv inställning och sexuell tillfredsställelse

I en studie som publicerades i "The Journal of Sexual Medicine" undersöktes sambandet mellan positiva attityder gentemot klimakteriet och sexuell tillfredsställelse. Resultaten visade att kvinnor som hade en positiv inställning till klimakteriet och såg sitt åldrande som en naturlig del av livet var mer nöjda med sitt sexliv. Dessa kvinnor var också mer benägna att experimentera och utforska olika aspekter av sexuell intimitet.

 

🌸Nyupptäckt njutning

En artikel i tidskriften "Obstetrics & Gynecology" diskuterar hur klimakteriet kan påverka orgasm och sexuell njutning. Det poängteras att medan vissa fysiska förändringar, såsom minskad vaginal elasticitet och torra slemhinnor kan uppstå under klimakteriet, så kan de också innebära att kvinnor utforskar nya källor till njutning och orgasmer.

 

ORGASM OCH KLIMAKTERIET

En vanlig fråga är om kvinnor i klimakteriet upplever förändringar i sin förmåga att nå orgasm. Forskning tyder på att detta också kan vara en individuell upplevelse. Det finns ingen entydig slutsats om det tar längre tid för kvinnor i klimakteriet att få orgasm. Vissa kvinnor kanske upplever förändringar i känslighet eller upphetsning på grund av hormonella förändringar, medan andra kanske inte märker några större förändringar alls. Klimakteriet har traditionellt sett varit omgärdat av en del förutfattade meningar, många av dem mer negativa än positiva. Men när det kommer till sexuell njutning och orgasmer, kan klimakteriet faktiskt vara en tid av ökad insikt, frihet och glädje.

En inspirerande intervju är bloggen med Monica Sundberg där hon berättar om sitt förhållningssätt till lust och hur man kan berika sitt sexliv med njutning som en viktig ingrediens för välbefinnandet.

Läs blogg med Monica om sex, lust & njutning vid 60+

Sammanfattningsvis är det tydligt att lusten faktiskt kan blomstra för många kvinnor under klimakteriet och en positiv inställning till denna livsfas kan leda till en mer tillfredsställande sexuell upplevelse. Viktigt att komma ihåg är att sexuell njutning och intimitet inte har något fastställt "utgångsdatum". Klimakteriet innebär inte nödvändigtvis att sexuell njutning och orgasmer försvinner. Tvärtom, en mängd kvinnor upplever faktiskt en ökad sexuell tillfredsställelse och intensitet i sin orgasmupplevelse. Självklart är det fortfarande viktigt att fortsätta diskutera de ibland superjobbiga besvär som kvinnor kan drabbas av under klimakteriet. Men det är lika viktigt att lyfta fram de positiva aspekterna av denna fas – eller ska vi kanske säga KLIMAXTERIET?

Let's talk about sex - med en ännu djupare förståelse och erfarenhet i bagaget

Ta hand om dig & Stay Pussytive

Av: Fanny Falkman Grinndal