Bakteriell vaginos – flytningar som luktar illa

Så här blir du av med illaluktande flytningar

Har du tunna, grågula, vita eller grönaktiga flytningar som ofta skummar och luktar illa? Det är det vanligaste symptomet på bakteriell vaginos som är en vanligt förekommande vaginal infektion orsakad av en obalans i bakteriefloran.

 

SÅ VANLIGT ÄR BAKTERIELL VAGINOS I UNDERLIVET

Bakteriell vaginos eller ”slidkatarr” som det även kallas drabbar cirka 30% av alla kvinnor och är en vanligt förekommande vaginal infektion, vilket kan vara en tröst för de som drabbas. Tillståndet klassificeras inte som en sexuellt överförbar sjukdom men är vanligare hos kvinnor som är sexuellt aktiva men man vet faktiskt inte varför vissa kvinnor drabbas oftare än andra.

 

NORMALA FLYTNINGAR GER SKYDD

Att ha flytningar betyder inte att det är något fel – tvärtom! Det är helt normalt att ha flytningar som doftar lite syrligt – ungefär som filmjölk. Under kvinnors fertila period så förändrar sig även flytningarnas karaktär och konsistens beroende på var i menscykeln man befinner sig och blir exempelvis rikligare under ägglossning. Flytningarna ser även till att surhetsgraden i slidan är hög, vilket skyddar mot infektioner och håller slemhinnorna fuktiga. En glad vulva har en hel armé av goda bakterier som hjälper till att hålla vaginan fuktig, frisk och med ett surt pH värde vilket minskar risken för bakterier, infektioner och eksem.

 

SYMPTOM VID BAKTERIELL VAGINOS

Det vanligaste symptomet på bakteriell vaginos är illaluktande flytningar som ofta beskrivs ha en fiskaktig doft. Ibland kan doften vara så stark att den kan kännas igenom kläderna men kan även variera i styrka och bli starkare efter mens eller samlag utan kondom. Ungefär hälften av alla som drabbas får faktiskt inga symptom alls samt att symptomen kan även komma och gå. Ibland förekommer även klåda och att det svider när man kissar, vilket gör att tillståndet kan förväxlas med svampinfektion i vaginan.

 

Läs mer om svampinfektion här

 

ORSAK TILL BAKTERIELL VAGINOS

Vid bakteriell vaginos har de goda mjölksyrebakterierna i vaginan, vars uppgift är att bekämpa infektioner, blivit färre vilket gör att oönskade bakterier trivs utmärkt och börjar öka i antal. Det uppstår en bakteriell obalans vilket är orsaken till att flytningarna börjar lukta illa.

Orsaken till bakteriell vaginos är inte alltid helt tydlig men vaginans slemhinna påverkas av exempelvis mens och vaginalt samlag.

 

SKILLNAD MELLAN BAKTERIELL VAGINOS OCH SVAMPINFEKTION

Bakteriell vaginos och svampinfektion är två vanliga underlivsbesvär med symptom som ofta liknar varandra men som behandlas olika. Bakteriell vaginos uppkommer vid obalans i den vaginala bakteriefloran och behandlas ofta med receptbelagd antibiotika medan svampinfektion beror på tillväxt av svamp i underlivet och kan behandlas med receptfria läkemedel mot svamp.

 

VIKTIGT ATT BEHANDLA BAKTERIELL VAGINOS

Vaginans skydd mot infektioner försämras när man drabbas av bakteriell vaginos, så man bör behandla infektionen så snabbt som möjligt för att undvika ytterligare komplikationer. Bakteriell vaginos är sällan farligt men om man är gravid så kan det leda till ökad risk för graviditetskomplikationer och endometrit (infektion i livmodern) efter förlossningen. Det är även viktigt att inte ha en bakteriell infektion om man ska göra ett gynekologiskt ingrepp som en abort eller insättning av spiral, då det finns risk för uppåtstigande infektion. Då symptomen på svampinfektion och bakteriell vaginos ofta påminner om varandra så är det även vanligt att kvinnor med bakteriell vaginos tror att det är en svampinfektion och felbehandlar sig själva, vilket gör att besvären kvarstår. Bakteriell vaginos och svampinfektion kan även förekomma samtidigt, vilket kräver två olika behandlingar.

 

DIAGNOSTISERA BAKTERIELL VAGINOS

För att diagnostisera bakteriell vaginos på ungdomsmottagning eller gynekolog krävs att tre av fyra kriterier uppnås genom:

  • Ett snifftest – vilket betyder att man tar ett prov av slidsekretet och tillsätter en droppe kaliumhydroxid, vilket höjer pH och vid bakteriell vaginos framträder då den typiska fisklukten
  • En undersökning av flytningen i mikroskop
  • Ett pH test på flytningen (om pH är över 4,5 kan det tyda på bakteriell vaginos)
  • Att undersöka flytningens färg och konsistens

 

VAGIVITAL VS FÖR VAGINALA INFEKTIONER GER SVAR PÅ 30 SEK

På många ungdomsmottagningar saknas mikroskop och det kan även vara svårt att få en tid hos en gynekolog. VagiVital VS för vaginala infektioner är ett självtest som du i lugn och ro enkelt kan genomföra hemma och svaret kommer direkt inom trettio sekunder. Produkten är unik i sitt slag, patenterad och studerad av specialister inom gynekologi och har mer än 92% träffsäkerhet.

 

VagiVital VS för vaginala infektioner hittar du här

 

VERNIVIA VAGINAL MOUSSE – BEHANDLING MED EFFEKT

Men vad händer om VagiVital VS Självtest visar att du har bakteriell vaginos? Oroa dig inte, för här kommer Vernivia Vaginal Mousse in i bilden. Denna svenska innovation är baserad på patenterad teknologi och är CE-certifierad. Den har utvecklats och producerats i Sverige och är kliniskt bevisad för att behandla bakteriell vaginos effektivt inom en 7-dagars kur. Ett av de mest imponerande resultaten är att 83% av kvinnorna blev kliniskt friska efter behandlingens sjunde dag. Det är en imponerande framgångsgrad som visar på Vernivias effektivitet. Men det är inte allt. Vernivia hjälper också till att stärka vaginans naturliga försvar, vilket gör det svårare för bakteriell vaginos att återkomma.

 

Vernivia vaginal mousse för behandling av bakteriell vaginos hittar du här

 

TRE SMIDIGA SÄTT ATT HANTERA BAKTERIELL VAGINOS MED ILLALUKTANDE FLYTNINGAR

1. Beställ VagiVital VS Självtest online eller i butik

2. Diagnostisera direkt hemma med VagiVital VS och få svar inom 30 sekunder.

3. Om testet är positivt, behandla hemma med Vernivia Vaginal Mousse - och du kan vara kliniskt frisk inom en vecka.

 

VagiVital BV Kit med Vernivia och VS Självtest hittar du här 

 

FÖREBYGG BAKTERIELL VAGINOS

Man vet fortfarande inte helt säkert varför en del kvinnor drabbas av bakteriell vaginos men man brukar rekommendera att låta bli att tvätta sig med tvål i underlivet samt att använda kondom vid samlag. Att rengöra intimområdet med tvål riskerar även att torka ut de känsliga slemhinnorna och störa pH balansen. VagiVital V Cleanser är en intimtvätt som är annorlunda och helt unik på marknaden! Denna produkt har samma återfuktande och unika egenskaper som VagiVital AktivGel men med lite rapsolja tillsatt. En tvål riskerar att torka ut vagina medan en olja endast får bort fettlösliga orenheter. Trots att produkten är tvålfri kan den rengöra både fett- och vattenlösliga orenheter samtidigt som den återfuktar utan att störa underlivets känsliga pH-balans.

VagiVital V Cleanser hittar du här

 

FRAMTIDENS FORSKNING

Det finns fortfarande inte tillräckligt med forskning kring bakteriell vaginos, trots att var tredje kvinna drabbas. Endast 4% av all forskning och utveckling inom läkemedelsindustrin investeras i att lösa hälsofrågor för kvinnor och nästan all medicinsk forskning har traditionellt utförts på män.

Därför vill vi gärna lyfta fram forskare som valt att inrikta sig på kvinnospecifika sjukdomar. Ina Schuppe Koistinen, docent och forskare på Karolinska institutet studerar bakterieflorans roll för kvinnors hälsa och har även skrivit boken Vulva som är fylld med kunskap och konkreta råd som baseras på den senaste forskningen kring vaginalflorans betydelse för kvinnors hälsa. Du kan även höra henne intervjuas i podcasten Babyzpodcast där hon berättar om vad som är en normal bakterieflora i underlivet, hur den förändras genom livet och vad som händer när den rubbas.

 

 

VAGIVITAL
Diagnostiserar - Behandlar - Förebygger