RAKA BIKINILINJEN – en blogg om könshår

Läs Fanny Falkman Grinndals, Sverigechef för VagiVital, personliga tankar om könshår, intimrakning och det aktiva valet

Under en tjejmiddag kom ämnet intimrakning upp, något som jag själv egentligen inte har diskuterat sedan 90-talet. Jag liksom många av mina väninnor rakade då bort det mesta i hårväg. Vi noppade även våra ögonbryn så hårt att det som återstod var ett väldigt tunt streck som skulle föreställa ögonbryn. Stringtrosan gjorde också sitt intåg under 90-talet, vilket även bidrog till intimrakningen då den mer eller mindre endast bestod av en tunn tråd som hölls samman av en pytteliten tunn och ofta genomskinlig tygbit. Vi höll all behåring i schack med vassa rakhyvlar, löddrande rakskum och vaxning – som utfördes både hemma och på salong.

Efter 90-talet pratade vi inte så mycket mer om könshår. Kanske berodde det på att livet självt med graviditeter, äktenskap, skilsmässor och föräldraskap tog över samtalsämnena. Det var inte lika viktigt längre att diskutera könshår men vi alla hade en rakhyvel i duschen.

Under mina 15 år som doula (grekiska för stödperson under förlossning) har jag såklart sett många kvinnors vaginor. Könsbehåringen har varit av stor variation - både helrakat och lent, lite fint ansat samt blomstrande buskar. Alla vulvor har för mig varit lika vackra och huruvida de haft hår eller inte har varit fullkomligt oväsentligt.

 

KÖNSHÅR GENOM HISTORIEN

I antikens Grekland och Rom var det vanligt att raka bort all kroppsbehåring, inklusive hår på könet. Detta ansågs vara en symbol för renhet och elegans. På 1960-talet och 70-talet blev det däremot populärt med mer naturlig kroppsbehåring, vilket inkluderade en rejäl buske på könet. Men under 1980-talet svängde pendeln igen och det började återigen bli vanligare att raka underlivet, där både bikinimodet och porrindustrin var några av de största faktorerna bakom intimrakning. Inom porrindustrin ansågs ett rakat kön förbättra bildkvaliteten och skapar en mer ”estetiskt tilltalande visuell upplevelse”. Trenden spred sig därefter till mainstream-kulturen där många kvinnor omfamnade det som en del av sin skönhetsrutin.

Kvinnans könshår har alltid varit ett tecken på sexuell mognad vilket genom historien betecknats som något skamfyllt och tabu. Om man tar bort allt hår så avlägsnar man även alla synliga tecken för hennes sexualitet. En kvinnokropp utan hår betraktades som en icke-sexuell kropp.

I början av 2000-talet arbetade jag själv som profylaxkursledare med den förlossningsförberedande kursen ”Annas Profylax” vilket av naturliga skäl inkluderade samtal om vaginan. Under de första åren valde vi att visa Gudrun Schymans förlossningsfilm för de gravida paren. Man kan tycka vad man vill om Gudrun men hon var fantastisk på att föda barn. Problemet var att ingen av deltagarna kunde ta in någonting alls av denna förlossningsfilm utan det som fastnade på näthinnan var synen av hennes rejäla 70-tals buske. Så vi slutade visa den filmen.

 

HUR MÅNGA RAKAR SIG IDAG?

Jag hittar ingen riktigt bra forskning om hur många procent som rakar sig eller ej och jag tror inte heller att det är lönt att kontakta Statistiska centralbyrån i den frågan utan vänder mig i stället till mina gynekolog- och barnmorskevänner som faktiskt ser kvinnors kön varje dag. Enligt dem verkar det som om väldigt många fortfarande rakar sig och de yngre tjejerna rakar oftare bort all könsbehåring i större utsträckning än kvinnor över 40. Det är heller inte helt ovanligt att kvinnor numera använder laser för att ta bort könshår, vilket resulterar i att håret aldrig kan växa tillbaka. En del kvinnor ägnar sig åt att trimma en liten ”frisyr”, med en välansad triangel eller ett rakt streck över pubis. Sedan finns det självklart många kvinnor som helt avstår intimrakning. Det verkar alltså vara en relativt stor variation men där de som rakar könet fortfarande är i majoritet.

 

FÖRDELAR MED INTIMRAKNING

Det finns faktiskt inte så många fördelar med att raka underlivet, förutom att det kan kännas skönare och att en del kvinnor upplever att det till exempel är lättare att hålla hygienen utan hår. Det är helt enkelt en smaksak. I vilket fall som helst så går det utmärkt att hålla hygienen i underlivet vare sig man har hår eller inte. Att raka sig är mer en modefråga men även en vanesak. De som växer upp och tidigt lär sig att raka bort allt könshår kommer troligtvis fortsätta med det även när de är 50+.

Eller?!

 

NACKDELAR MED INTIMRAKNING

Nackdelarna med rakning är faktiskt desto fler. Könshåret skyddar mot både svampinfektioner och bakterier som kan etablera sig i vulvan. Små sår efter rakningen kan även lätt orsaka infektioner, inflammationer och inåtväxande hårstrån. Håret har även en viktig funktion då det skapar en luftspalt mellan trosan och huden som gör att man lättare bibehåller en gynnsam miljö med ett balanserat pH värde i vaginan, vilket minskar risken för vaginala infektioner. De goda laktobacillerna i vaginan, som hjälper till att hålla ovälkomna bakterier borta, trivs som bäst i just den miljön. Rakningen kan också leda till torra slemhinnor, vilket i sig ökar risken för svampinfektioner. Håret har alltså en viktig funktion men ändå väljer så många kvinnor att raka sig?

VagiVital AktivGel för torra slemhinnor hittar du här

 

KÖNSHÅR, SEX & MODE

Handlar rakningen egentligen främst om sex och modetrender? Rakar kvinnor vaginan med främsta syfte att ”underlätta” för män under sexakten? Det är ju helt ärligt inte helt ovanligt med kommentarer som ”Man vill ju inte ha hår i maten”.

Intimrakning är ju uppenbarligen varken fräschare eller mer hygieniskt – tvärtom! Men vi kanske TROR att vi är mer hygieniska? Jag själv har ägnat mig åt intimrakning i större delen av mitt vuxna liv. Men jag inser också att jag sällan har ställt mig själv frågan varför jag har gjort det.

 

ETT AKTIVT VAL

Det finns ju såklart också många kvinnor som mår mycket bättre med sig själva och sin vagina när de rakar den. Någonstans tycker jag att det är vad intimrakningens vara eller inte vara bör handla om. En vulvakärlek! Baserat på ett aktivt val. Gör ett aktivt val utifrån kunskap om vulvan och vad du själv vill. Rakar du dig för din egen skull eller för att din partner har en önskan om ett rakat kvinnokön eller för att normen anser att ett kön med hår anses ofräscht? Låt ingen annan göra det valet – det är din vulva och därför ditt val ❤️

 

MITT EGET VAL

När det kommer till rakning av underlivet så insåg jag relativt nyligen att jag själv aldrig har gjort något aktivt val. Inte på riktigt. Jag har bara fortsatt med min intimrakning genom åren av vana. Något som jag tidigt lärde mig och egentligen aldrig ifrågasatt. Min intimrakning har alltid varit ett initiativ från mig allena men nu i efterhand så har det kanske egentligen aldrig känts som ett val. Det är bara så man gör. Så jag gjort. Men nu var det dags för ett aktivt val!

 

SILKESLENT KÖNSHÅR

En dag slutade jag bara. Jag hade inte längre lust helt enkelt att fortsätta riva runt med rakhyveln. Min kunskap om intimrakningens nackdelar har ju inte varit bristfällig, men det har tidigare heller inte hindrat mig från att hyvla på. Men nu fick det vara nog. Jag valde att lägga av. Åtminstone för nu. Tack och hej!

Beslutet kändes lite ömtåligt och skört men det jag upptäckte var att i samma takt som håret började växa tillbaka så växte även en helt ny vulvakärlek fram hos mig ❤️ I vacklande stunder kunde minnesbilden av Gudrun Schymans buskiga 70-tals kön flyga förbi, vilket spontant fick mig att rygga tillbaka. Samtidigt var det så otroligt skönt att slippa hålla på med rakhyveln. I duschen stod jag i stället och funderade på hur många timmar av mitt liv som har gått åt till att raka vulvan och upptäckte även en helt ny egenskap med VagiVitals V Cleanser för intimtvätt. Jag visste ju sedan tidigare att den rengör både oljelösliga och vattenlösliga orenheter men jag hade ingen aning om att den även är som balsam för könshåret och gör det silkeslent. Så fint det blev ❤️

 

VagiVital V Cleanser hittar du här

 

Nu närmar sig så sakteliga bikiniperioden, även om det känns overkligt att föreställa sig när man tittar ut genom fönstret. Jag har faktiskt svårt att se mig själv så pass ”frigjord” att jag kommer stolpa runt på stranden i sommar med ett par rejäla könstofsar som sticker ut på vardera sida om bikinitrosan. Där någonstans går gränsen då jag helt enkelt är för fåfäng. Men vem vet? Kanske väljer jag att gå all in sommaren 2023 och bejaka en rejäl buske eller så går jag tillbaka till 90-talets hårda intimrakning alternativ så väljer jag något mitt emellan? Det viktigaste är att valet är mitt!

Vilket val gör du ❤️?

 

Ta hand om er och Stay Pussytive!

/Fanny