Så här blir du av med svampinfektion i underlivet
Är dina slemhinnor torra som en öken med en blossande rodnad som kliar och svider? Kanske har du även en kesoliknande, vitaktig flytning?
Ja, då har du troligtvis fått en svampinfektion!
SÅ VANLIGT ÄR SVAMPINFEKTIONER I UNDERLIVET
Du är inte ensam om detta tillstånd! Omkring 75% av alla kvinnor drabbas någon gång under sitt liv av svampinfektion i underlivet och alla som någon gång drabbats vet ju att det kan vara oerhört påfrestande! Tack och lov är de flesta svampinfektioner lättbehandlade med lokala eller orala svampdödande medel och efter det brukar man vara av med besvären men en del, oftast i åldrarna 25–34 år, har en högre risk för återkommande svampinfektioner.
ÅTERKOMMANDE SVAMPINFEKTIONER
Så vad räknas som återkommande svampinfektion? Jo, man brukar säga att man ska ha minst 3–4 svampinfektioner/år för att det ska definieras som recidiverande vulvovaginal candidainfektion (RVVC) dvs återkommande kroniska svampinfektioner, vilket drabbar ca 6-9% av kvinnor i fertil ålder.
Detta kan vara oerhört jobbigt och det kräver dessutom ofta en regelbunden kontakt med sjukvården, då RVVC kan vara svårbehandlad.
SMÄRTA VID SAMLAG
En underbehandlad svampinfektion kan leda till att det börjar göra ont vid samlag. Många kvinnor med smärta i underlivet, så kallad vulvasmärta (vestibulodyni) berättar även att de tidigare har haft upprepade svampinfektioner. Vulvasmärta innebär att det även kan vara besvärligt att använda tampong, ha trånga kläder, cykla och rida.
ORSAK TILL KRONISK SVAMPINFEKTION
Det finns flera faktorer som kan bidra till att en kvinna drabbas av kronisk svampinfektion (RVVC) och det kan även vara en kombination av flera olika riskfaktorer. Några av de vanligaste är:
- En pågående eller nyligen avslutad antibiotikabehandling,
- Diabetes
- Graviditet
- Cytostatikabehandling
- Hormonella faktorer
- Vid kronisk svampinfektion (RVVC) är det även vanligt med ytterligare en vaginal sjukdom såsom; bakteriell vaginos eller vulvasmärta (vulvodyni).
SÅ BEHANDLAR DU SVAMPINFEKTIONER I UNDERLIVET FRAMGÅNGSRIKT
Enstaka svampinfektioner i underlivet behandlas ofta framgångsrikt med receptfria läkemedel alternativ en engångsdos av svampdödande medel som skrivs ut av läkare. Att däremot leva med återkommande vaginal svampinfektion kan påverka både livskvalitet och samlivet men det finns ljus i tunneln!
Det första steget vid återkommande svampinfektioner är att söka hjälp hos gynekolog/ungdomsmottagning och göra en svampodling för att hitta rätt behandling. När man gör en odling är det även viktigt att man vid provtagningstillfället har pågående besvär samt att man inte ska ha använt något svampdödande medel de senaste 2–3 veckorna.
Det finns tyvärr ännu ingen 100% botande behandling mot kronisk svampinfektion men långtidsbehandling med receptbelagt svampdödande medel i kombination med mjukgörande och återfuktande behandling är framgångsrikt i väldigt många fall.
RENGÖR UTAN TVÅL
Att rengöra intimområdet med tvål riskerar att torka ut de känsliga slemhinnorna och störa pH balansen, vilket också kan förvärra svampinfektionen.
Vår patenterade snälla och omtänksamma VagiVital V Cleanser är en intimtvätt som både är annorlunda och helt unik på marknaden!
Denna produkt har samma återfuktande och unika egenskaper som VagiVital AktivGel men med lite rapsolja tillsatt. En tvål riskerar att torka ut vagina. En olja kan krasst enbart få bort fettlösliga orenheter. Det är här VagiVital V Cleanser kommer in! Trots att den är tvålfri kan den rengöra både fett- och vattenlösliga orenheter samtidigt som den återfuktar utan att störa underlivets känsliga pH-balans. Detta minskar klådan, behandlar torrhet och förebygger sprickbildning vilket förvärrar svampinfektionen.
VagiVital V Cleanser hittar du här
EN GLAD VAGINA ÄR EN FUKTIG VAGINA ❤
Torra slemhinnor ger ibland samma symptom som en svampinfektion med sveda, klåda och irritation och det kan uppstå små sprickor som även gör det lättare för svampen att få fäste. Vaginans slemhinna behöver fukt för att må bra och vid torra slemhinnor påverkas ofta bakteriefloran vilket ökar risken för svampinfektion. En glad vagina är en fuktig vagina ❤
VagiVital AktivGel är en hormonfri aktiv gel som återfuktar de torraste slemhinnor, minskar klåda och förebygger sprickbildning vilket i sin tur minskar risken för svampinfektion.
VagiVital AktivGel hittar du här
FRAMTIDENS FORSKNING
Det finns ett behov av att utveckla nya behandlingar mot svampinfektioner och det pågår studier i syfte att hitta nya, effektiva behandlingsmetoder. Det finns även studier som undersöker ett nytt vaccin som skulle kunna minska återfallen hos kvinnor med kroniskt återkommande svampinfektioner. Man har även prövat om tillförsel av laktobaciller vaginalt eller oralt kan fungera som förebyggande behandling mot vaginal svamp men för närvarande finns det ingen vetenskaplig evidens som stöder probiotikabehandling – det finns inte några tillräckligt bra studier som kunnat utvärdera detta.
Svampinfektioner behandlas idag ofta med s.k. antimykotika läkemedel. Eftersom svampinfektionen i många fall kommer tillbaka så behandlas kvinnor ofta upprepade gånger vilket har gjort att svampen utvecklat resistens mot läkemedlet. Det skulle alltså behövas ett läkemedel som både kan förhindra att problemen kommer tillbaka och som samtidigt inte innehåller antimykotika.
DET ÄR VIKTIGT ATT STÄLLA DIAGNOS
Det kan ibland även vara svårt att skilja på svampinfektion och bakteriell vaginos, då symptomen ofta kan likna varandra. Läs mer om bakteriell vaginos här!
Då många kvinnor inte känner till bakteriell vaginos så behandlar de sig själva ofta för svampinfektion (då symptomen liknar varandra) vilket gör att symptomen kvarstår. I 10–15 procent av fallen förekommer även bakteriell vaginos och candida (svampinfektion) samtidigt, vilket kräver två olika behandlingar.
VagiVital VS för vaginala infektioner är ett självtest som du i lugn och ro kan göra hemma. På 30 sekunder och med 92% träffsäkerhet får du svar på om du har en vaginal infektion.
VagiVital VS för vaginala infektioner hittar du här