URINVÄGSINFEKTION – SYMPTOM, ORSAK & SÄTT ATT FÖREBYGGA

Urinvägsinfektioner (UVI) är en mycket vanlig och i allra högsta grad både obehaglig och smärtsam åkomma hos kvinnor i alla åldrar. Uppskattningsvis drabbas 50–60% av alla kvinnor någon gång av en urinvägsinfektion i något skede i livet. Det är också vanligt att kvinnor som har haft en urinvägsinfektion tidigare får återkommande infektioner. 

Om du upplever symptom på urinvägsinfektion kan det vara en god idé att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt men det finns också en rad saker du kan göra för att förebygga urinvägsinfektioner eller hjälpa till att lindra symptomen om du redan har drabbats.

FÅ OMEDELBART SVAR OM DU HAR URINVÄGSINFEKTION

🌺VagiVital Urinary Tract Infection Self Test:

✅ Kliniskt bevisad med 99% träffsäkerhet
✅ Svar inom 2 min´
✅ Mäter på 4 parametrar (Leukocyter, Blod, Protein, Nitriter)

Läs mer om VagiVital Urinary Tract Infection Self Test här!

URINVÄGSINFEKTON GENOM HISTORIEN

Urinvägsinfektioner (UVI) är en sjukdom som har funnits i tusentals år och som har påverkat framför allt kvinnors hälsa och välbefinnande. Historiskt sett har behandlingen av UVI varit mycket annorlunda än vad den är idag.

I det antika Egypten ansågs urin vara ett viktigt diagnostiskt verktyg för att identifiera sjukdomar. Läkare skulle titta på urinen och bestämma vilken sjukdom en person hade baserat på dess färg och doft. För att behandla urinvägsinfektion rekommenderade de att man drack en blandning av vatten, mjölk och honung. Detta ansågs vara effektivt på grund av honungens antibakteriella egenskaper

Under medeltiden ansågs det att UVI orsakades av överflöd av svart galla i kroppen, och behandlingen involverade vanligtvis blodiglar *urk* eller koppar för att dra ut gallan ur kroppen. 

Det var inte förrän under renässansen som det upptäcktes att bakterier var den främsta orsaken till urinvägsinfektion och att behandlingen med antibiotika var mest effektiv.

Under 1900-talet utvecklades effektiva antibiotika för att behandla urinvägsinfektion vilket ledde till att sjukdomen blev mer hanterbar och mindre farlig. Idag rekommenderas oftast antibiotika vid urinvägsinfektion men det finns även en hel del man kan göra för att förebygga denna vansinnigt obehagliga åkomma som kvinnor i alla åldrar lider av.

ORSAK TILL URINVÄGSINFEKTION

Urinvägsinfektion orsakas vanligtvis av bakterier som tränger in i urinvägarna. De vanligaste bakterierna som orsakar UVI är Escherichia coli (E.coli) som normalt finns i tarmen och runt anus.

Urinvägsinfektion kan uppstå när bakterier sprids från anus till urinvägarna genom urinröret och kvinnor löper även större risk att utveckla urinvägsinfektion än män eftersom kvinnor har kortare urinrör, vilket gör det enklare för bakterier att nå blåsan.

SYMPTOM PÅ URINVÄGSINFEKTION

Urinvägsinfektion är verkligen inte något roligt, men det är viktigt att komma ihåg att UVI är vanligt och går att behandla. Om du upplever någon av nedan symptom så är det såklart viktigt att söka vård. Vid urinvägsinfektion kan du också behöva ta hand om dig själv med lite extra kärlek och omtanke ♥

Nedan är några av de vanligaste symptomen på urinvägsinfektion:

 • Smärta eller en brännande känsla när du kissar 

Detta är i allra högsta grad obehagligt och det kan kännas som om du kissar taggtråd men glöm inte att det är din fantastiska kropp ♥ som berättar för dig att det är något som behöver åtgärdas

 • Kissa ofta 

Att behöva kissa ofta kan vara irriterande, men det betyder också att din kropp försöker bli av med infektionen
 

 • Tryck eller smärta i buken

Detta kan kännas obehagligt, men tänk på att det beror på att din kropp kämpar mot infektionen och arbetar hårt 

 • Blod i urinen

Vid blod i urinen bör du alltid kontakta din läkare då det kan vara ett tecken på en allvarligare urinvägsinfektion 
 

 • Feber och frossa

Feber kan vara tecken på en allvarligare infektion och är din kropps naturliga försvar mot infektion. Om du får feber i samband med en urinvägsinfektion ska du alltid uppsöka läkare.

FAKTORER SOM ÖKAR RISKEN FÖR URINVÄGSINFEKTION

 • Hormonförändringar, till exempel klimakteriet, menstruationscykeln och graviditet, kan göra en del kvinnor mer mottagliga för UVI
 • Urin som stannar kvar i urinvägarna på grund av en blockering eller förträngning, vilket ger bakterier tid att växa och sprida sig
 • Nedsatt immunförsvar, vilket gör det svårare för kroppen att bekämpa infektioner
 • Urinvägsanatomi, såsom ett smalt urinrör, som kan göra det svårare för kroppen att driva ut bakterierna
 • Sexuell aktivitet kan öka risken för att bakterier sprids från ändtarmen till urinvägarna.
 • En del spermiedödande medel och vissa preventivmedel kan irritera urinröret och göra det lättare för bakterier att tränga in i urinröret

 
URINVÄGSINFEKTION & SEX

Sex kan öka risken för urinvägsinfektion eftersom bakterier i området kan sprida sig till urinröret under samlag. Kvinnor löper även större risk för urinvägsinfektioner i samband med sex eftersom de har kortare urinrör än män, vilket gör det lättare för bakterier att ta sig in i urinvägarna.

Ökad sexuell aktivitet som leder till en större påfrestning av urinröret kan orsaka en mild infektion och liknande symptom, vilket betyder att man ibland kallar urinvägsinfektion för "smekmånadssjukan".

En ny sexpartner innebär också nya bakteriefloror vilket också ökar risken för infektion. Att gå kissa efter sex kan hjälpa till att skölja bort bakterierna som eventuellt har tagit sig in i urinvägarna under samlaget.

Urinvägsinfektion smittar inte men man rekommenderar inte att ha sex under pågående UVI då samlag kan öka infektionen genom att sprida fler bakterier genom urinröret. Bakteriefloran i underlivet ändras även om man behandlas med antibiotika vilket kan göra att man blir mer mottaglig för bakterier som man vanligtvis klarar sig undan.

URINVÄGSINFEKTION VID 50+

Kvinnor som genomgår klimakteriet kan ha en ökad risk för urinvägsinfektioner på grund av hormonella förändringar som påverkar urinvägarnas hälsa. När produktionen av östrogenet minskar under klimakteriet kan urinvägarnas förmåga att försvara sig mot infektioner minska, vilket kan leda till urinvägsinfektioner.

Andra faktorer som kan öka risken för urinvägsinfektioner under klimakteriet beror på en minskad mängd av de ”goda” vaginala lactobaciller som hjälper till att skydda mot infektioner.

Torra och sköra slemhinnor är också vanligt efter klimakteriet vilket kan påverka vävnaderna i urinvägarna, inklusive urinröret och blåsan och gör dem mer mottagliga för infektioner. När vävnaderna i urinvägarna blir tunnare och mindre elastiska kan urinröret bli irriterat och inflammerat, vilket kan leda till urinvägsinfektioner.

FÖREBYGG URINVÄGSINFEKTION

Det finns en del saker som man kan göra för att förebygga urinvägsinfektion. 

1. DRICK TILLRÄCKLIGT MED VATTEN

Genom att dricka tillräckligt med vatten kan du hjälpa till att spola bort bakterier från urinvägarna vilket är en viktig förebyggande åtgärd mot urinvägsinfektion. Urinvägarna spelar en viktig roll i kroppen och hjälper till att ta bort avfallsprodukter och överflödig vätska. När vi dricker tillräckligt med vatten ökar urinproduktionen och urinen späds ut, vilket minskar risken för bakteriell tillväxt och infektionen.

2. KISSA REGELBUNDET

Att kissa regelbundet är en annan viktig förebyggande åtgärd mot urinvägsinfektion. När urinen stannar kvar i urinblåsan under lång tid kan bakterier börja föröka sig och orsaka infektion. Genom att kissa regelbundet tömmer man urinblåsan och minskar risken för bakteriell tillväxt. Det är också viktigt att tömma urinblåsan helt och inte hålla tillbaka urinen, eftersom det kan leda till att bakterier stannar kvar i urinblåsan och ökar risken för urinvägsinfektion.

3. TORKA DIG ÅT RÄTT HÅLL

Jo, du har nog hört detta tidigare men det är viktigt. Efter att du har gått på toaletten ska du torka dig framifrån och bak. Om du torkar dig bakifrån och fram så finns det risk att tarmbakterier kommer in i vaginan, vilket kan leda till urinvägsinfektion.

4. UNDVIK IRRITERANDE PRODUKTER

Användning av irriterande produkter som parfymerade tvålar kan irritera urinvägarna och störa den naturliga bakteriefloran, som fungerar som ett skydd mot infektioner. Många kvinnor vill använda en intimtvätt för att rengöra vaginan men det är viktigt att välja rätt produkt. VagiVital V Cleanser är en intimtvätt som har samma återfuktande och unika egenskaper som AktivGel men med lite rapsolja tillsatt. En tvål riskerar att torka ut vagina och en olja kan krasst enbart få bort fettlösliga orenheter. Trots att VagiVital V Cleanser är tvålfri så kan den rengöra både fett- och vattenlösliga orenheter samtidigt som den återfuktar utan att störa underlivets känsliga pH-balans.

VagiVital V Cleanser hittar du här

5. KISSA EFTER SEX

Under sex kan bakterier tränga in i urinröret och orsaka infektion. Att kissa direkt efter sex kan hjälpa till att förebygga urinvägsinfektion då de eventuella bakterier som kan ha trängt in i urinröret sköljs bort.

Urinvägsinfektion kan vara både smärtsamt och obehagligt men kanske kan det underlätta lite att tänka på hur långt vi har kommit sedan medeltiden när man använde blodiglar som behandling. Om du upplever symptom på urinvägsinfektion så är det viktigt att söka medicinsk hjälp, men det finns också många saker du kan göra för att lindra symptomen och förebygga infektionen.

Ta hand om dig ♥