Att förstå och hantera torra slemhinnor i underlivet

Torra slemhinnor eller atrofi som det även kallas har blivit en del av mitt liv. Jag har fått massor av kunskap om hur torra slemhinnor kan påverka kvinnors vardag, deras samliv och välmående men jag har faktiskt ännu ingen personlig erfarenhet. Inför tröskeln till klimakteriet är jag dock numera väldigt uppmärksam på mina egna slemhinnor. Extremt observant. Studerar dem noga och noterar varje liten förändring. Gör mig beredd och försöker förbereda mig på att Sahara öknens vindar kan dra in när som helst nu. För torra slemhinnor är faktiskt något som verkar vara skitjobbigt för de kvinnor som drabbas men det finns hopp

Först och främst. Nej, ALLA kvinnor drabbas INTE av torra slemhinnor. Det är inte en ofrånkomlig dom som ingen kvinna kommer undan. Det där behövde iallafall jag få höra. Uppskattningsvis brukar man säga att cirka 50% av alla kvinnor upplever torra slemhinnor vid någon punkt i sitt liv. Ofta i samband med hormonella förändringar under klimakteriet. Orsaken till att vissa kvinnor inte drabbas av torra slemhinnor under klimakteriet kan variera. Det finns också flera faktorer som kan spela en roll i att minska risken för eller mildra symtomen med torra slemhinnor. Som med allt annat är det såklart bra att vara påläst. Om du har kunskap så kan du enklare även göra dina egna aktiva val vilket gör att du också ”äger” din vagina – med eller utan torra slemhinnor

 

VAD HÄNDER MED SLEMHINNORNA VID VAGINAL TORRHET?

Vid vaginal torrhet blir slemhinnorna i slidan tunna, torra och mindre elastiska än normalt. Slemhinnorna i slidan producerar vanligtvis en naturlig fuktighet och smörjning, vilket hjälper till att hålla vaginan frisk och bekväm. När slemhinnorna blir torra kan de förlora sin naturliga fuktighet och smörjning, vilket kan leda till flera obehagliga symptom och komplikationer.

 

HUR KÄNNS VAGINAL TORRHET?

Vaginal torrhet kan ge upphov till flera obehagliga symtom. Dessa kan variera i intensitet och upplevs olika från person till person. Vanliga symptom på vaginal torrhet inkluderar:

🌸 Torrhet

Den främsta indikationen på vaginal torrhet är en känsla av torrhet i slidan. Det kan kännas som att det saknas fuktighet och smörjning.

 

🌸 Klåda och irritation

Torra slemhinnor kan orsaka klåda och irritation i vaginan och området runt omkring. Det kan vara obehagligt och irriterande.

 

🌸 Sveda eller brännande känsla

Vissa kvinnor kan uppleva en sveda eller brännande känsla i slidan, särskilt under aktiviteter som samlag eller urinering.

 

🌸 Smärta eller obehag under samlag

Vaginal torrhet kan göra samlag smärtsamt och obehagligt. Det kan kännas som friktion eller att det skaver, vilket kan leda till obehag och smärta.

 

🌸 Ökad känslighet för skador

När slemhinnorna är torra blir de mer känsliga och benägna att skadas. Det kan resultera i små sår och sprickor i slidan. Dessa kan vara mycket små och kan även vara svåra att upptäcka visuellt. De kan dock orsaka obehag och smärta, särskilt under eller efter samlag. Symtomen kan variera från milda till mer intensiva och kan inkludera sveda, brännande känsla, smärta eller ömhet i slidan.

 

🌸 Frekventa urinvägsinfektioner

Torra slemhinnor kan öka risken för urinvägsinfektioner eftersom det naturliga skyddet och pH-balansen i slidan kan påverkas.

 

🌸 Ökad sårbarhet för infektioner

Torra slemhinnor kan göra vaginan mer mottaglig för infektioner, inklusive jästinfektioner och urinvägsinfektioner.

 

FAKTORER SOM PÅVERKAR RISKEN FÖR TORRA SLEMHINNOR

Gener

Gener spelar en roll i kroppens produktion av hormoner, inklusive östrogen, som är viktigt för att bibehålla friska slemhinnor i underlivet. Vissa genetiska faktorer kan påverka produktionen av hormoner och därigenom ha en indirekt inverkan på risken för torra slemhinnor och atrofi. Det är känt att det finns genetiska variationer som kan påverka mängden och aktiviteten hos östrogenreceptorer i kroppen. Östrogenreceptorer spelar en viktig roll i att reglera slemhinnornas hälsa och fuktighet. Om det finns genetiska variationer som påverkar östrogenreceptorernas funktion kan det öka risken för att utveckla torra slemhinnor. Det är fortfarande mycket forskning som behövs för att förstå den exakta genetiska kopplingen till torra slemhinnor och atrofi.

 

Hormonella förändringar

Hormonella förändringar, särskilt minskade östrogennivåer, kan vara en av de främsta orsakerna till vaginal torrhet hos kvinnor. Östrogen är ett hormon som spelar en viktig roll i att upprätthålla hälsan och funktionen hos de vaginala slemhinnorna. Det stimulerar produktionen av det naturliga vaginala sekretet och hjälper till att bibehålla fuktighet, elasticitet och surhetsgrad i slidan. Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen i kroppen när äggstockarna gradvis slutar att producera ägg. Detta leder ofta till att slemhinnorna i underlivet blir tunnare, mindre elastiska och mer mottagliga för torrhet, klåda och irritation.

 

Rökning

Rökning kan ha negativa effekter på slemhinnornas hälsa och fuktighet, inklusive vaginala slemhinnor. Då rökning begränsar blodcirkulationen i kroppen, kan blodtillförsel till slemhinnorna påverka fuktigheten. Rökning kan även störa östrogennivåerna vilket kan leda till torra slemhinnor men även den naturliga sekretionen av slem i kroppen vilket såklart även påverkar fuktighetsnivåer i de vaginala slemhinnorna. Rökning kan också vara irriterande och inflammatoriskt för slemhinnorna i kroppen, vilket också kan påverka de vaginala slemhinnorna.

 

Alkohol

Alkohol är en diuretikum, vilket innebär att det kan öka urinproduktionen och därigenom orsaka uttorkning. När kroppen blir uttorkad, kan detta även påverka produktionen av naturliga kroppsvätskor, vilket inkluderar vaginala sekret och kan därför leda till minskad fuktighet och torrhet i slemhinnorna. Alkohol kan även påverka hormonbalansen i kroppen, inklusive östrogennivåerna, vilket i sin tur kan påverka de vaginala slemhinnornas fuktighet.

 

Koffein

Koffein är också en diuretikum, vilket innebär att det potentiellt kan bidra till uttorkning. När kroppen blir uttorkad så påverkas såklart även fuktigheten i de vaginala slemhinnorna. Eftersom koffein också är en stimulant och ökar stressnivåerna hos vissa människor kan det i sig påverka slemhinnornas fuktighet då långvarig stress indirekt påverkar hormonbalansen i kroppen. Allt hänger ihop

 

Drick tillräckligt med vatten

Vatten, vatten, vatten! Ja, det säger ju sig själv egentligen? Genom att dricka tillräckligt med vatten så hjälper du till att bevara fuktbalansen – även i vaginan 😊 Vår storsäljare, VagiVital AktivGel för torra slemhinnor är baserad på just vatten. Hemligheten bakom produkten är en hög viskositet, en låg osmolalitet och en låg ytspänning samt ett lågt pH. Dessa egenskaper gör att gelen fäster vid vaginalslemhinnan och stannar helt enkelt kvar där den placeras. Den låga osmolaliteten, det vill säga den ultimata fuktgivande förmågan är även anpassad för vaginan där gelen avger vatten över tid.

VagiVital AktivGel för torra slemhinnor hittar du här

Visste du förresten att ordet atrofi på grekiska betyder ”brist på näring”?

Så se till att ge dina torra slemhinnor den näring de behöver

 

Stress

Idag vet de flesta av oss att stress kan påverka vår hälsa negativt men få tänker nog på att det även kan ha en inverkan på de vaginala slemhinnorna. Långvarig stress kan påverka hormonbalansen i kroppen och på så sätt faktiskt indirekt påverka slemhinnornas fuktighet. När vi upplever stress kan kroppen frisätta stresshormoner som påverkar olika fysiologiska processer i kroppen, inklusive hormonbalansen där en minskad östrogenproduktion kan bidra till vaginal torrhet. Stress kan också påverka blodcirkulationen genom att trigga kroppens "kamp-eller-flykt"-reaktion. Detta kan minska blodflödet till slemhinnorna, vilket också påverkar fuktigheten. Stress kan även ha en inverkan på kroppens förmåga att producera naturlig lubrikation i slidan, vilket gör att slemhinnorna blir torrare.

 

Hygienprodukter

Vissa tvålar och hygienartiklar kan innehålla irriterande ingredienser eller kemikalier som kan störa den naturliga balansen i slemhinnorna och orsaka irritation. Det kan leda till torrhet, klåda och obehag i underlivet. Vaginan har en naturlig pH-balans som hjälper till att skydda mot infektioner och upprätthålla en hälsosam mikrobiell miljö. Hygienartiklar med högt pH-värde, parfym eller starka kemikalier kan störa denna balans och därmed påverka fuktigheten och hälsan i slemhinnorna. Se därför till att välja rätt produkt för din intimhygien

Vår patenterade VagiVital Moisturizing V Cleanser för intimtvätt bygger på samma återfuktande och unika egenskaper som VagiVital AktivGel men med lite rapsolja tillsatt.

🌸 Trots att den är tvålfri kan den rengöra både fett- och vattenlösliga orenheter

🌸 Den återfuktar utan att störa underlivets känsliga pH-balans

🌸 Självklart är den fri från parfym, tvål och parabener

🌸 Rekommenderad av gynekologer

 

VagiVital Moisturizing V Cleanser hittar du här

 

Mediciner

Vissa mediciner kan påverka fuktigheten i de vaginala slemhinnorna och bidra till torra slemhinnor. Här är några typer av mediciner som kan ha den effekten:

🌸Hormonella preventivmedel

Vissa former av hormonella preventivmedel, såsom vissa typer av p-piller, kan minska produktionen av naturliga vaginala sekret och påverka slemhinnornas fuktighet.

 

🌸 Antidepressiva medel

En del antidepressiva medel, särskilt selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), kan ha biverkningar som påverkar slemhinnornas fuktighet och orsaka vaginal torrhet.

 

🌸Antihistaminer

Antihistaminer som används för att behandla allergier kan också ha en uttorkande effekt på kroppen, inklusive de vaginala slemhinnorna.

 

🌸 Läkemedel mot blodtryck

Vissa läkemedel som används för att behandla högt blodtryck, som betablockerare och diuretika, kan påverka fuktighetsbalansen i kroppen, inklusive slemhinnorna i vaginan.

 

🌸 Mediciner för behandling av bröstcancer

Kvinnor som genomgår cancerbehandlingar, särskilt strålbehandling eller hormonbehandling kan få torra slemhinnor som en konsekvens av behandlingen. Mediciner såsom aromatashämmare och tamoxifen, kan påverka slemhinnorna och ge vaginal torrhet då de minskar produktionen av östrogen vilket kan orsaka vaginal torrhet.

 

Läs Annika Cripps, känd från det första dejting TV-programmet för seniorer i Sverige, blogg om sin personliga erfarenhet av bröstcancer och torra slemhinnor här.

 

Graviditet & amning

Under graviditeten är östrogennivåerna höga, vilket vanligtvis resulterar i ett ökat blodflöde till bäckenområdet och förbättrad fuktighet i de vaginala slemhinnorna. Efter förlossningen och under amning kan östrogennivåerna sjunka, vilket kan leda till minskad fuktighet och vaginal torrhet. Amning kan också påverka den allmänna hydreringen i kroppen och göra att man får torrare slemhinnor.

 

KVINNORS UPPLEVELSE & ERFARENHET AV TORRA SLEMHINNOR I UNDERLIVET

Det är viktigt att komma ihåg att upplevelsen av torra slemhinnor kan variera mellan kvinnor och även i olika kroppsdelar, som vagina, mun, ögon och näsa. Vissa kvinnor kan ha milda symtom som är lätta att hantera med enkla åtgärder, medan andra kan ha mer allvarliga och besvärliga symtom som påverkar deras livskvalitet. För många kvinnor kan torra slemhinnor leda till obehagliga och smärtsamma symtom, inklusive klåda, brännande känsla, sårighet och svårigheter att utföra vissa aktiviteter såsom som samlag. Varje kvinnas upplevelse är unik

 

ANTALET KVINNOR SOM DRABBAS AV TORRA SLEMHINNOR

Det är svårt att exakt fastställa hur många kvinnor som drabbas av torra slemhinnor i livet eftersom många inte söker hjälp eller inte pratar öppet om sina symtom. Där kan vi alla göra en stor skillnad! Börja prata om torra slemhinnor och dela våra erfarenheter. Enligt forskning upplever upp till 50% av alla kvinnor torra slemhinnor vid något skede i sitt liv. Det är viktigt att uppmärksamma att torra slemhinnor är en vanlig utmaning för många kvinnor och att de inte är ensamma i sin upplevelse. Hälften av kvinnorna som du ser på bussen har ju troligtvis torra slemhinnor 😊 och kanske flertalet av dina väninnor? Ett första steg är att kvinnor börjar prata med varandra och dela erfarenheter. För en kvinna som har torra slemhinnor är inte ensam men ibland kan det kanske kännas så.

 

ATT KÄNSLOMÄSSIGT HANTERA TORRA SLEMHINNOR

Torra slemhinnor är ju faktiskt inte bara en fysisk förändring utan kan också ha en betydande inverkan på ens känslomässiga välbefinnande och självkänsla. För mig personligen så tror jag att det skulle vara den största utmaningen. Samtidigt blir jag lite irriterad på mig själv. Det är ju samma vagina? Torr som våt. Eller? Är mina våta slemhinnor så förknippade med min identitet, kvinnlighet och självkänsla att jag skulle förlora en del av detta om jag får torra slemhinnor i klimakteriet? Bara själva ordet ”torr” känns för övrigt lite olustigt. En ”torr” person är ju till exempel inte jättekul? Jag tror ändå att det återigen handlar om vårt förhållningssätt och där finns det nog en hel del som jag själv behöver se över

 

🌸 Acceptans och förståelse

Det första steget i att hantera torra slemhinnor är att faktiskt acceptera att förändringar i kroppen är naturliga och att många kvinnor genomgår samma sak. Lär dig mer om klimakteriet och dess symtom, inklusive vaginal torrhet, för att få en djupare förståelse för vad som händer i kroppen.

 

🌸 Öppen kommunikation

Det är viktigt att öppna upp och prata om dina känslor och upplevelser med din partner, vänner eller din gynekolog. Genom att dela dina erfarenheter kan du få stöd, förståelse och också praktiska råd för att hantera vaginal torrhet. Ta första steget och börja prata om torra slemhinnor med dina väninnor. Kanske är det du som gör en stor skillnad för en annan kvinna med din egen erfarenhet?

 

🌸 Självvård

Har du inte gjort det tidigare så är det dags nu! Börja prioritera ditt välbefinnande genom att ägna tid åt självvård. Det handlar om att fokusera på det som ger dig lust och glädje. Det som hjälper dig att må bra. Det kan inkludera allt från att börja praktisera mindfulness och meditation till att gå en kurs i akvarellmålning eller varför inte lära sig dansa salsa? Ta hand om dina vänner som får dig att må bra och lägg mindre tid på dem som är energitjuvar. Testa på något nytt! Påbörja något av det du länge drömt om att göra. Ta hand om dig själv med samma engagemang som du lägger på din omgivning! Torra slemhinnor behöver heller inte vara ett hinder för lust och njutning. Kanske är det just fokus på din lust och njutning som gör skillnad?

 

Behöver du lite inspiration?

Läs Monica Sundberg, känd från det första dejting TV-programmet för seniorer i Sverige, fantastiskt inspirerande blogg om lust och njutning vid 60+ här.

 

Vi kan tillsammans öka medvetenheten om torra slemhinnor genom att öppna upp för öppen kommunikation och dela med oss av våra erfarenheter. Genom att vara påläst och göra aktiva val kan kvinnor i större utsträckning också äga sin kropp och sin vagina. Låt oss också bryta tystnaden, dela våra erfarenheter och ge varandra hopp och stöd. Din vagina är fantastiskt – både med och utan torra slemhinnor

 

Stay Pussytive & fortsätt njut av sommaren!

 

Av: Fanny Falkman Grinndal