STAY PUSSYTIVE – vi måste prata mer om vulvan, snippan & vaginan

Häromdagen fick jag ett sms från en av mina närmaste väninnor där hon berättade att hon köpt varsin nyckelring till oss båda föreställande en virkad vulva med en liten pärla som klitoris.  Jag blev så otroligt glad! Både över att få en present helt oväntat och över att hon känner mig så väl och vet vad jag blir glad av. Att få en nyckelring som ser ut som en snippa gör mig nämligen själaglad

Mellan matlagning och godnattsagor för barn fortsatte vi sms: a resten av kvällen om vulvor, snippor, vaginor och om varför det är lättare att berätta att man har löss än att prata om att man har klåda i underlivet. Jag kan triggas i gång av det där. Orättvisan i att kvinnor ofta ska behöva lida lite grand och att det också ska ske i det tysta. Och att det är så mycket vi fortfarande inte kan prata om, som är pinsamt och om allt som vi ännu inte känner till om vårt kön. Varpå min väninna skrev:

”Var förresten på tantra för två veckor sedan och fick lära mig att vi kan få 10 olika orgasmer.Jag visste bara om två!”

Där ser man alltså. Vare sig det är sant eller ej så är det ju ytterligare ett bevis på hur lite vi känner till om vårt kön och hur sällan vi också delar erfarenheter. Jag själv har nog aldrig delat någon personlig erfarenhet av ”olika sorters orgasmer” med mina väninnor. I ärlighetens namn har jag ingen aning om mina vänner får ens en endaste liten orgasm eller har tillgång till tio olika varianter.

I det pågående samtalet om det kvinnliga könet kan det ibland även bli en missriktad ilska mot män som går ut på att jämföra mäns och kvinnors ”lidande” i stället för att fokusera på det helt otroligt fantastiskt fenomenala med vulvan och förslagsvis till exempel lyfta vilken imponerande muskel livmoder är (hade män haft en livmoder så hade de garanterat skrutit om den 😉).

Jag ska erkänna att det absolut har funnits tillfällen då jag ilsket rabblat ur mig alla de underlivs åkommor som kvinnor kan drabbas av till min make i ett försök att påvisa någon slags orättvisa mellan könen. Åkommor som även inkluderar förlossningsskador, klimakteriebesvär och PMS samt för att inte tala om ”orgasmglappet” där studier har visat att ungefär 95 procent av heterosexuella män får orgasm när de har sex i en parrelation, medan endast 65 procent av kvinnorna får det. Trots att det är kvinnor och inte män som (enligt tantra) kan få 10 olika sorters orgasmer 😊

Men jag vill helst inte hamna där. Att jag börjar nedvärdera och jämföra vem som har ”plågats” mest. Jag tror att det blir fel fokus. Det skapar ingen bra energi. Fokus bör ligga på att lyfta, hylla och bokstavligen skryta om det kvinnliga könet. Att vi avdramatiserar allt som uppfattas som pinsamt och delar våra erfarenheter med varandra samt att vi också ser till att skaffa oss massor av kunskap om vårt kön. Att vi till exempel lär oss allt om klimakteriet och om hur vår menscykel fungerar. Att vi tar en titt i en spegel och ser hur vi faktiskt ser ut och ja…absolut mera kunskap om den kvinnliga orgasmen!

I en tidigare blogg Gynekologen svarar på frågor du aldrig har vågat ställa berättar gynekolog Arne Rådestad att många kvinnor aldrig någonsin har tittat på sitt underliv med en spegel. Arne berättar också att en av hans största lärdomar som gynekolog är vilken enormt stor variation det finns av det kvinnliga könet. Att vulvor både ser olika ut och att det även är stor skillnad mellan hur olika kvinnor förhåller sig till sitt könsorgan. Det där skulle jag önska att vi kunde prata lite mer om.

Läs hela bloggen Gynekologen svarar på frågor du aldrig har vågat ställa här

I veckan fick jag ett mejl från en av våra kunder som precis hade skrivit en fantastiskt fin recension om vårt självtest VagiVital VS för vaginala infektioner där hon också påminde mig om vikten av att vi delar våra erfarenheter:

”Jag tycker det är så viktigt att vi pratar öppet om detta ämne. Pussy problems är verkligen något jag brinner för, eftersom jag har haft så många problem genom åren. Vi kvinnor som har dessa problem behöver få ut information som detta. Att få höra att en inte är ensam är så viktigt! Hoppas forskningen på Pussy problems blir bättre!! 🌸

VagiVital VS Självtest för vaginala infektioner hittar du här

Jag är så oerhört stolt över att arbeta för VagiVital som har fokus på kvinnors intimhälsa och med produkter som faktiskt utvecklats utifrån forskning. Att lyfta intimhälsan för kvinnor - på ett naturligt och avdramatiserat sätt, med humor och glimten i ögat är så oerhört värdefullt. På mitt visitkort står det längst ner STAY PUSSYTIVE av en anledning. Min VD frågade mig för ett tag sedan vad begreppet betyder för mig och det finns flera svar på den frågan. För mig personligen innebär STAY PUSSYTIVE ett positivt förhållningssätt till vulvan. Att med en gnutta humor och lite ”djävlar anamma” ha ett nyfiket förhållningssätt. Att ”älska vulvan” låter kanske lite pretentiöst men jag önskar att alla kvinnor (och män) tar bort allt som är pinsamt, skuldbelagt eller negativt kring kvinnors underliv. Oavsett torra slemhinnor, illaluktande flytningar, förlossningsskador, urinvägs- eller svampinfektioner och så vidare. Allt det där ingår också i det kvinnliga könsorganet.

VagiVital AktivGel för torra slemhinnor hittar du här

Självklart förstår jag att det kan vara oerhört svårt att ”älska sin vulva” under perioder av olika åkommor men kanske är det just då vi ska skicka lite extra kärlek till vårt kön ?

Vad betyder STAY PUSSYTIVE för dig?

Skicka mig gärna ett mejl med dina personliga tankar

Mejl: fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se

Stay Pussytive & njut av sommaren 🌺

/Fanny

Ps. Mitt namn ”Fanny” betyder ironiskt nog faktiskt vagina, vilket jag är oerhört stolt över