TV-deltagaren Monica om sex, lust och njutning vid 60+

Monica Sundberg är en passionerad kvinna som har förmåga att skapa en intim atmosfär av sensualitet och har genom sin öppenhjärtighet blivit en inspirationskälla för många kvinnor. Med sitt varma leende tog hon svenska folket med storm genom sin medverkan i det första dejting TV-programmet i Sverige för seniorer. I denna intervju berättar Monica öppet om hur man genom hela livet kan berika sitt sexliv och utforska lustens värld där njutning är en viktig del av välbefinnandet.

 

VAD BETYDER LUST FÖR DIG?

Lust för mig är väldigt viktigt för det är ju lust till livet! Man kan ju också ha lust till mycket annat såsom träning, mat och resor men den starkaste lusten är ju den sexuella. Det är ju den starkaste driften vi har!

 

HAR DIN LUST ALLTID VARIT STARK?

Ja, min lust har faktiskt funnits sen jag var ung. Lust för mig är också nyfikenheten på livet, vilket jag alltid har haft och då har även lusten kommit med på köpet. Under småbarnsåren var man ju så klart väldigt sliten men jag hade ändå ett spännande liv och har alltid tyckt om att träffa nya människor. Jag var ju flygvärdinna och fick på så sätt resa mycket och fick då också mycket lust genom mitt roliga jobb. Den sexuella lusten fick man försöka få in där emellan. Men alltså, ja lusten har alltid funnits där. Det som var nackdelen under dessa år var att jag tappade lite kontakt med min kropp när man var trött och sliten och jobbade på nätterna. Jag åt inte alltid så hälsosamt och gick upp en del i vikt och var väl då inte lika bekväm i kroppen. Men mitt förhållningssätt till lust idag är ungefär det samma som när jag var 25 år.

 

HUR FÖRHÅLLER DU DIG TILL DIN KROPP IDAG?

Egentligen är det inte så stor skillnad men det som är viktigt är ju att man mår bra och det gör jag. Det ju också så viktigt att kroppen får lite endorfiner. Det tycker jag är jätteviktigt!

 

HUR FÅR DU ENDORFINER? 

Det kan man ju få genom träning eller genom att träffa härliga vänner som ger mycket positiv energi och sen är det ju förstås om man träffar en man som man känner sig attraherad av, då blir det ju bara WOW! Just den här spänningen tycker jag om. Och att hångla mycket! Jag har alltid sagt att jag älskar att hångla mycket. Det är så jäkla underbart. Och dans! Det tycker jag är helt fantastiskt. Allt det där ger massor av endorfiner som man mår bra av.

 

HAR DIN LUST FÖRÄNDRATS GENOM ÅREN?

Nej, egentligen inte så mycket. Jag har varit ganska frigjord som ung också. Jag träffade en kille när jag var 16 år och han var två år yngre än mig (skrattar) och vi hängde ihop i fem år men vi var ju väldigt…alltså vi visste ju ingenting om sex eller våra kroppar. Men vi var ändå ganska kloka eftersom vi skickade efter en bok om sexställningar (skrattar) och det var en tjock bok med tecknade ställningar och jag kommer ihåg att hans mamma fick lösa ut den där boken. Vi körde igenom den där boken ganska flitigt, tills vi var helt svettiga, eftersom vi var lika nyfikna båda två och vi var inte ett dugg blyga för varandra. Jag tänker att jag har fått en så bra start i livet i och med det där. Som faktiskt följt mig genom hela livet och som har gjort att jag blivit frigjord och har kunnat älska min kropp. Att ha en positiv första sexuell upplevelse tror jag har präglat mig. Mina sexuella upplevelser har genom hela livet varit positiva. Jag har aldrig varit utsatt för några tråkigheter som jag inte har velat och det kanske är ovanligt? Jag tycker att jag också har valt rätt män och kanske även haft lite tur förstås. Min lust har inte förändrats utan den har jag haft genom hela livet. 

 

 

HUR HÅLLER MAN LIV I DEN SEXUELLA LUSTEN?

I ett förhållande så måste man ju faktiskt jobba på det där! Att få närheten, att man gör saker tillsammans och att man överraskar varandra och har man ont om tid då får man väl boka in någon dag i veckan eller när det nu är möjligt. En del kanske behöver titta på porrfilm och man kan ju även testa sexleksaker eller se på romantiska filmer. Att försöka hålla sexlusten vid liv är ju jädrans viktigt. Om man är singel så får man ju själv ta ansvar för att må bra på olika sätt. Man kan gå ut och dansa och flirta och hångla (skrattar). Man måste ju hjälpa till själv för att hålla sexdriften i gång och det får man inte tappa för då kommer man ifrån det på något sätt och då försvinner lusten alltmer och den kan vara svår att få tillbaka. Därför tycker jag att man ska hålla i gång sexlivet med sig själv. Testa en dildo och sexleksaker. Våga också berätta hur du vill ha det för din partner. Ju mindre sex man har desto mindre vill man faktiskt ha. Man kan nästan vänja sig av med sex.

 

HUR OFTA SKA MAN HA SEX I ETT FÖRHÅLLANDE?

Det är olika det där med hur ofta man har sex och vilket behov man har. En del tycker en gång i veckan men jag har haft män som vill ha sex 2–3 gånger per vecka men det skulle vara för mycket för mig (skrattar). Jag kan tycka 1–2 gånger per vecka men det där beror lite på. Men det får ju inte bli en gång i månaden, det är för sällan för mig. Att sova nakna tillsammans ger också massor. Det ska inte bara vara sex. Man måste också kunna ha närhet och ligga nakna tillsammans utan att alltid ha sex.

 

HAR DU NÅGON GÅNG TAPPAT SEXLUSTEN?

Nej, jag tycker faktiskt inte det. Om jag inte har haft en partner då har jag sett till att göra det själv och har på så sätt hållit sexlusten vid liv. Jag har också haft tur eller vad man ska säga, eftersom jag alltid har varit ganska uppvaktad. Det håller sexlusten vid liv och ger även massor endorfiner i kroppen vilket är väldigt lustfyllt och håller en dessutom en ung (skrattar).

 

HUR HITTADE DU TILLBAKA TILL LUSTEN EFTER DIN SKILSMÄSSA?

Jag var 63 år när jag skilde mig och direkt efter separationen så tänkte jag att nu måste jag hitta på något kul. Då åkte jag med en kompis till Kuba och dansade salsa och var där i 5 veckor och bara gav järnet; här är mitt nya liv! Det var salsaskola på dagen, sen var det beachen och därefter var det salsaklubb på kvällen. Vi delade på en petflaska med rom och bubbelvatten i taxin till salsaklubben och sen ut dansade vi. Vi var helt galna och det var så jäkla roligt! Då var jag över 60 år och min kompis var ju bara lite över 20 år och hade en mamma som var född på Kuba. På Kuba existerar ingen ålder. Ingen frågar om ens ålder utan där är det rumpan som gäller. Vi var ju ute som två kompisar och vi var likna galna båda två (skrattar).  Det där kan jag skriva en bok om. När jag kom hem så flyttade jag direkt in i min nya singellägenhet i Uppsala. Jag kände ju ingen i Uppsala men började gå till en salsaskola och det var salsaklubb och roliga fester, ålder har faktiskt ingen betydelse! Salsa är fantastiskt. Det är sensuellt när man vickar på höfterna och så är det romantisk musik (skrattar). Jag älskar ju att dansa. I Stockholm går jag och dansar på klubben Soul Train.

 

VAD GÖR MAN OM SEXLUSTEN FÖRSVINNER?

Det kan ju vara så att man vill ha sex men kroppen inte vill, om man till exempel har torra slemhinnor. Då finns ju VagiVital AktivGel som är helt fantastiskt för torra och sköra slemhinnor. För om man har torra slemhinnor så tappar man ju också njutningen. Jag använder gelen regelbundet och har gjort en hel kur och nu kör jag den 1 gång per vecka vilket räcker för mig. Man måste ju underhålla underlivet också så att det inte gör ont och då blir ju dessutom sexet så mycket bättre.

VagiVital AktivGel för torra slemhinnor hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-aktivgel-36-ml-cirka-30-doser

Om man har svårt att få orgasm, då det ibland tar lite längre tid när man blir äldre, så är det viktigt att man har fantasier. Det tycker jag alltid hjälper till mycket. Man behöver kanske inte heller alltid få orgasm utan den här njutningen innan när man hånglar tycker jag också är underbar och mycket av lusten sitter ju också i hjärnan. Jag tror att om man har svårt att få orgasm så behöver man tala om för sin partner hur man vill ha det. Man kan även behöva hjälpa till själv under sexet men det där tror jag kan upplevas som skamligt för många kvinnor som känner att det är mannen som ska se till att de får orgasm. Från mannens sida så tror jag att en del kan tänka att de inte klarar av att ge henne en orgasm utan att hon själv måste hjälpa till och då blir det obekvämt för honom. Det där är så känsligt på något sätt. Man behöver prata om hur svårt det kan vara för kvinnor ibland att få orgasm och då behöver man visa hur man kan göra och vad man njuter av. Alla kvinnor är ju dessutom olika och blir tillfredsställda på olika sätt och det kan vara svårt för mannen att veta hur just hans kvinna får orgasm. Det är ett samspel hela tiden.  Man får våga att prata om det där och också visa hur man vill ha det. Ta hans hand visa hur han ska göra och kommunicera mycket men det är inte alltid så himla lätt. Äldre män kan ibland ha det lite svårare med det där. Man kan ju dessutom själv bli väldigt blyg för man märker att mannen är tafatt. Då blir man hämmad själv. Det är svårt att få samspelet bra. Men märker ju om mannen älskar att ha sex och även älskar kvinnans kropp - då blir allt mycket lättare. Om man har haft ett långt förhållande så kan man ju tappa lite av lusten för sex och då kan man ju även få skuldkänslor att man inte vill. Mannen kanske vill oftare. Kvinnan tar på sig det praktiska och allt som måste göras. Där kan man bli trött och då är det ju viktigt att man pratar om det också. Att man har en förstående man som inte blir arg eller sur.

 

 

HAR STRESS KUNNAT PÅVERKA DIN SEXLUST?

Jag kände stress under barnaåren då vi båda flög, min x-man som pilot och jag som flygvärdinna. Det var väldigt svårt att få ihop allt med livet och barnen. Ibland jobbade vi nätter på något flyg och när man kom hem så gick det inte alltid att sova för då hade man ju barnen. Men vi plöjde oss igenom det där på något sätt. Om man är positiv så går det ändå. Gör det bästa av situationen. Man får inte se bara det negativa. Vi hade ändå jobb som vi trivdes med och barn som vi älskade och det funkade faktiskt. Det var inte det som gjorde att vi separerade. Vi hade även humor båda två. Humor tror jag är jätteviktigt i ett förhållande. Att man kan skratta i stressen.

 

VAD TÄNKER DU OM SKAM KOPPLAT TILL SEX?

Den kvinnliga sexualiteten kan skambeläggas och att kvinnor själva känner skam inför sitt kön eller sin lust. Ett kön doftar ju på ett visst sätt och en del män blir ju faktiskt tända på det också (skrattar). Jag tycker det bör påpekas. Det där ska man inte känna någon skam över. Så länge man håller sig ren och fräsch. Då behöver man inte känna någon skam. Och man ska heller inte känna någon skam över hur man ser ut då alla kön faktiskt ser olika ut. Det där tycker jag vi kastar ut genom fönstret. Jag har förstått att många unga kvinnor har mycket skam kring sin kropp och sexualitet då många unga kvinnor har hört av sig till mig och frågat hur jag kunde vara så frigjord när jag till exempel i tv badade näck i ett vattenfall. Att jag vågar visa min kropp. Jag tror och hoppas att jag har ändrat många unga kvinnors tankessätt där faktiskt och inspirerat dem. Det som jag är mest lycklig över efter den här serien är att jag har inspirerat så många att vara fria i sina kroppar. Älska din kropp, hur den ser ut och älska även dig själv!

 

PRATAR DU MED VÄNINNOR OM LUST & SEX?

Jag har väninnor som jag pratar väldigt mycket sex och relationer med. Vi tycker att det är ett jätteintressant ämne och jag har några som jag kan göra det med. Jag får ju ofta andra att bli väldigt öppna och prata om sex eftersom jag är så frispråkig. Jag tycker att det är ett helt fantastiskt spännande ämne. Det är givande och intressant och så lär man av varandra också. Det är kul att diskutera sex. Det är en del av livet.

 

Av: Fanny Falkman Grinndal

STAY PUSSYTIVE

 

VAGIVITAL

Diagnostiserar - Behandlar - Förebygger