Gynekologen svarar på frågorna du aldrig vågat ställa
Läs Fanny Falkman Grinndals, Sverigechef för VagiVital, personliga intervju med gynekolog Arne Rådestad som svarar på alla de frågor som du aldrig vågat ställa till gynekologen.
Jag kommer aldrig glömma min första gynekolog! Han (ja för det var en manlig gynekolog) var en äldre man med en något mjuk, feminin utstrålning och han var så oerhört pussytiv! Vid varje besök berömde han högljutt och glatt min fantastiska vulva, utan att på något sätt vara obehaglig eller gränslös. Och då menar jag inte det vanliga och lite trötta konstaterandet att ”allt ser normalt ut” utan med sprudlande hängivelse och stor förtjusning utropade han högt sina lovord. Han gjorde det på ett så delikat och respektfullt sätt att jag aldrig upplevde det som obehagligt eller snuskigt. Efter varje besök gick jag i stället stärkt därifrån och kände mig rasande stolt och glad över min fantastiska vagina! Det visade sig senare att min kompis som gick till samma gynekolog naturligtvis också fick samma pussytiva bemötande – men det spelade faktiskt ingen roll. Det kändes äkta och vi gick båda därifrån med ett stolt leende på läpparna!
Ett gynekologbesök är ju trots allt en del av många kvinnors liv men det kan också vara en känslomässigt utmanande upplevelse för många. Att behöva dela det mest intima av ens kropp med en främling, även om det är en medicinskt professionell person, kan få kvinnor att känna sig både obekväma och nervösa.
En vanlig känsla som många kvinnor också kan uppleva under ett gynekologbesök är skam. Att behöva ta av sig kläderna och utsätta kroppen för granskning kan kännas både obehagligt och skamfyllt. De flesta kvinnor som har legat med benen i vädret i en gynstol kan nog känna igen sig i kommentaren: ”Åsså kommer vi ner lite till med rumpan”. Varpå man liksom får skjuta fram hela underlivet lite närmare mot gynekologens ansikte samtidigt som man har en pågående konversation. Det är en märklig och nästintill komisk situation men jag vill tro att det ändå kan vara något pussytivt!
När jag själv ligger där i gynstolen har jag ofta funderat över vad gynekologen egentligen tänker om att varje dag undersöka kvinnors underliv och varför väljer man egentligen att bli gynekolog? Men jag har aldrig vågat fråga. Fram tills nu.
Jag intervjuade därför gynekolog Arne Rådestad, docent och specialistläkare i gynekologi. Arne är även en av VagiVitals rådgivare i V Academy som består av specialister inom olika kliniska områden och är rådgivare till våra kliniska studier.
VAD FICK DIG ATT VÄLJA ATT BLI GYNEKOLOG?
”Från början ville jag bli barnläkare men under senare delen av min allmäntjänstgöring, det som vi kallar för AT så tjänstgjorde jag på en kvinnoklinik och jag tyckte det var så roligt, så då fortsatte jag att vikariera där som underläkare. Som gynekolog fick jag syssla med både kirurgi och även ta hand om förlossningar och graviditeter – det tyckte jag var spännande. Det har alltid känts spännande att ta hand om barn som ligger i mammas mage och som sedan föds, att försöka hjälpa till i de sammanhangen när barn blir födda och ta hand om kvinnorna som bär på barnen var väldigt roligt. Sedan är det ju så att när man själv börjar kunna saker inom ett fält så känner man att man får mer ansvar och då vidgas också intresset för specialiteten och man ser andra möjlighet än innan jag började på kvinnoklinik. Jag valde därför att specialisera mig inom kvinnosjukdomar och förlossningar som det hette då.”
VAD INNEBÄR DET ATT VARA SPECIALIST I GYNEKOLOGI?
”För att bli specialist så måste man tjänstgöra på kirurgi-, anestesi- och kvinnoklinik under fem år för att få så mycket erfarenhet att man kan bli specialist inom området. Då ska man lära sig om både graviditet, förlossning och kvinnosjukdomar och även bli duktig på sjukdomar som kvinnor kan få men som ligger inom andra specialiteter som kirurgi, anestesi, och medicin. Så småningom insåg jag att om jag skulle bli duktig på någonting så var jag tvungen att välja en inriktning och då blev det mer och mer att jag intresserade mig för gynekologi och skrev därför min doktorsexamen inom gynekologi. Det blir ofta per automatik att man också bli kvar inom det området som man har valt för sin doktoruppsats. Jag blev väldigt nöjd och har inte ångrat det valet.”
VAD ÄR DE VANLIGASTE ORSAKERNA TILL ATT MAN VÄLJER ATT BLI GYNEKOLOG?
”Det är nog intresse för livets existentiella frågor; födsel, fertilitet, sexualitet och du har ju även möjlighet att intressera dig för infertilitet och kvinnosjukdomar som kan leda till död. Du får alla livets viktiga existentiella frågor samlade inom en specialitet.
Jag tror att det är de här existentiella frågorna som betyder så mycket och det mest givande. Att du möter alla de viktiga innehållen; födsel och död.
Du får ju också ofta ett förtroende hos patienten som delar med sig av sin erfarenhet och berättar saker ur sitt liv som man aldrig skulle få veta i andra sammanhang.”
HUR ÄR EN BRA GYNEKOLOG?
”Kort svar är ett bra bemötande och en inlyssnande attityd och nyfikenhet. Intresse för människan och att man heller inte begränsar sig att ta upp viktiga och känsliga problem och svåra frågor.
Men man får heller inte klampa in och burdust konfrontera patienter för sådant som de inte vill prata om – både lyhördhet och nyfikenhet är viktigt.”
HUR BLIR DU BEMÖTT NÄR DU BERÄTTAR ATT DU ARBETAR SOM (MANLIG) GYNEKOLOG?
”Oftast blir jag bemött med nyfikenhet. Jag har ibland mött män som har haft en lite raljerande attityd och som gärna vill skoja kring det, men de flesta är nyfikna på vad man kan få göra som gynekolog. Framför allt män har ju generellt oftast inte en aning om vad det innebär att arbeta som gynekolog.”
VAD ÄR DET ROLIGASTE MED DITT JOBB?
”Det är just att man kommer kärnfrågorna i livet nära och att man får förtroende från patienterna som berättar saker som man kanske inte ens berättar för sina närmaste.”
VAD ÄR DET MEST UTMANANDE MED DITT JOBB?
”Ja, det är nog att som gynekolog kunna erövra kvinnans förtroende – det som gör att hon känner sig sedd, hörd och lyssnad till. Att hon verkligen känner att hon har fått ut det hon har förväntat sig av besöket hos gynekologen. Att kunna ge information som är både tydlig och begriplig och ibland kunna ge förtröstan till de som är obotligt sjuka.”
VAD KAN VARA BRA ATT VETA FÖR EN KVINNA SOM ALDRIG VARIT HOS GYNEKOLOGEN?
”För den unga kvinnan som aldrig varit hos gynekologen skulle jag vilja ge rådet att hon kan söka gynekolog men det betyder inte att hon behöver göra en gynekologisk undersökning utan man kan ha ett rådgivande samtal med gynekologen som första besök. Tro inte att du måste bli gynekologiskt undersökt vid ett besök hos gynekologen. Det är viktigt för riktigt unga kvinnor att veta. Ta även gärna med en partner eller vän vid ditt första besök som stöd.”
När kvinnan har fått förtroende då vill de ofta bli undersökta men om det tar en, två eller tre besök innan man når dit är olika. Ser man gynekologen som en rådgivande läkare inom det området där de har frågor som man vill ha svar på då blir inte besöket så laddat.”
VILKET ÄR DITT BÄSTA TIPS TILL KVINNOR INFÖR ETT GYNEKOLOGBESÖK?
”Till kvinnor som har varit hos gynekologen tidigare så är mitt råd att förbereda sig genom att skriva upp de frågor du vill ha svar på så att du inte på grund av stress glömmer att fråga det du vill ha svar på. Välj inte gynekolog utifrån deras kön - om du inte har särskilda skäl.”
VAD HAR DU LÄRT DIG OM VAGINAN SEDAN DU BÖRJADE ARBETA SOM GYNEKOLOG?
”Jag har under mina år som gynekolog framför allt sett vilken enormt stor variation det finns på det kvinnliga könsorganet – både i hur det ser ut och också hur det upplevs av patienterna. Min uppgift som gynekolog blir ju att försöka förmedla hur bred den normala variationen är för kvinnor inte ska låsa fast sig vid att ett könsorgan ska se ut och fungera på ett visst sätt. Jag möter ofta kvinnor som inte har sett så många andra kvinnors könsorgan och heller inte alltid sett sitt eget. Jag frågar ofta om de med spegel tittar på sitt könsorgan. Det finns ju till exempel vissa hudsjukdomar i underlivet som man kan följa förloppet av själv, i stället för att gå till doktorn. Då kan man söka när det är avvikande utseende eller händer något ovanligt. Det är tyvärr inte så många som regelbundet tittar sig i underlivet med spegel och en del har aldrig gjort det. Man måste ha en spegel för att kunna se hela vulvan. Många har fått nöja sig med kommentarer från sina partners och det är heller inte alltid till fördel för dem själva. Det har aldrig fått möjlighet att jämföra med andra bilder än de från pornografi och det ger inte en verklig bild och därför försöker jag förmedla den stora variationen av det kvinnliga könsorganet.”
ÄR DET VANLIGT ATT KVINNOR VÄLJER GYNEKOLOG UTIFRÅN GYNEKOLOGENS KÖN?
”Nej, jag kan inte säga att det är vanligt, men det förekommer att en del kvinnor endast vill ha en kvinnlig eller en manlig gynekolog. Det kan bero på kulturella orsaker eller något man har varit med om tidigare som är förknippat med manligt eller kvinnligt kön, där en händelse har varit obehaglig, smärtsam eller hotfull. Då är man märkt av tidigare händelser.”
HUR KÄNNER DU INFÖR ATT BLI BORTVALD SOM MANLIG GYNEKOLOG?
”Jag tar det inte personligt om en kvinna väljer bort mig för att jag är en manlig gynekolog, det är inte personligt utan ligger ofta hos dem själva. Det har varit med om upplevelser som gör att de väljer utifrån de erfarenheterna.”
KAN MAN GÅ TILL GYNEKOLOGEN NÄR MAN HAR MENS?
”Ja, det kan man göra för gynekologen backar inte för att undersöka en kvinna som vill bli undersökt bara för att hon har mens. Sen finns det många kvinnor som tror att de inte bör ha mens när de besöker gynekologen men det är alltså inte sant. Har kvinnan ett problem så ska hon söka gynekolog oavsett om hon har mens eller inte.”
KAN EN GYNEKOLOG SE OM MAN ÄR OSKULD, HAR FÖTT BARN ELLER ONANERAT?
”Om du med oskuld menar att om man har haft ett penetrerande samlag så kan gynekologen inte se det. Det går heller inte att vid en gynekologisk undersökning se om en kvinna har fött barn men man kan naturligtvis göra tolkningar om kvinnan till exempel har ett ärr i vulva eller om kvinnan har ett ärr på magen där man brukar lägga kejsarsnitt, då kan man anta att hon har fött barn men det är inget bevis för det och går inte säkert att säga. Det går heller inte att se om en kvinna har onanerat”
HUR OFTA BÖR MAN GÅ TILL GYNEKOLOGEN?
”Det finns inte några rekommendationer som man kan säga har stöd i forskningen utan jag tycker att man ska gå när man har ett gynekologiskt problem. Sen finns det naturligtvis vissa kontrollbesök man bör göra om man har cellförändringar eller om man följer en sjukdomsprocess i underlivet men generellt – så behöver inte en kvinna gå på hälsokontroller hos gynekologen om hon är besvärsfri”
VagiVital VS för vaginala infektioner hittar du här
FINNS DET NÅGONTING SOM DU TYCKER ÄR ÄCKLIGT UNDER EN GYNEKOLOGISK UNDERSÖKNING?
”Det är väldigt sällan som något upplevs som äckligt och ”äckligt” är också ett väldigt starkt ord, jag har aldrig upplevt att något som skulle vara äckligt. Däremot finns det en händelse som är ovanlig och det är när någon har glömt en tampong som har suttit i flera dagar och då blir det en tillväxt av illaluktande bakterier i tampongen. Det kan ge en väldigt stark lukt men det är ju tampongens fel och avlägsnar man tampongen så blir det ju bra. Så kvarglömd tampong kan lukta väldigt illa men det är ett enkelt problem att lösa. Jag tycker inte heller det är äckligt.
VagiVital V Cleanser intimtvätt hittar du här
SPELAR DET NÅGON ROLL FÖR DIG OM MAN HAR RAKAT UNDERLIVET?
”Nej inte för mig. Jag bryr mig inte om man har rakat underlivet och inte benen heller för den delen”
VAD TYCKER DU ÄR VIKTIGT ATT SOM GYNEKOLOG TÄNKA PÅ NÄR MAN TAR EMOT EN PATIENT?
”Förutom att det är viktigt att skapa förtroende och att lyssna till patienten så är en väldigt viktig sak att som gynekolog hålla sig a jour och uppdatera sina kunskaper så att man bibehåller en hög kompetens. Kvinnor idag kommer ofta till gynekologen med kunskaper som de har skaffat sig på olika sätt, inte minst från nätet och då bör du som gynekolog vara påläst och kunna svara på kvinnornas frågor. För att kunna göra det måste du själv kunna vidmakthålla din kompetens genom att fortbilda dig hela tiden.”
FINNS DET NÅGOT SOM ÄR VIKTIGT FÖR DIG ATT VETA OM KVINNAN FÖRE ETT BESÖK?
”Nej egentligen har jag inget behov av att veta någonting utan hon kan komma som ett oskrivet blad. Det som jag kan hjälpa henne med är det hon tar upp under besöket. Hon behöver inte föranmäla orsaken till sitt besök. Jag blir själv irriterad på mottagningar som kräver att man som patient måste ange orsaken till att man vill boka ett till besök. Jag tycker att det är fel fråga att ställa i telefon till en kvinna som ännu inte har fått förtroende för dig och som du inte känner. Jag tycker det är en tokig fråga. Det är en fråga som hon kan besvara när hon är där och det ska hon inte behöva redovisa när hon beställer tiden.
SER DU ETT BEHOV AV MER FORSKNING INOM KVINNOHÄLSA?
”Den kvinnliga sexuella lusten är ett område där forskningen skulle kunna öka eftersom sexuell funktion är något som kvinnor skattar väldigt högt när kvinnor får frågor om livskvalitet och vad som är viktigt för dem. Allt fler kvinnor söker även idag för försämrad/nedsatt sexuell lust. Det är ett mjukt ämne som det inte forskas så mycket om men som har stor betydelse och som kvinnor själva också skattar högt.”
VagiVital AktivGel för torra slemhinnor & smärta vid samlag hittar du här.
FINNS DET NÅGOT OMRÅDE SOM HAR UTVECKLATS UNDER DINA ÅR SOM GYNEKOLOG?
”Ja, inom gynekologisk cancer och könssjukdomar. Där har det hänt mycket positivt som har ökat behandlingsalternativen och minskat sjukligheten”
För att få vårt nyhetsbrev, fyll i dina uppgifter i formuläret här under artikeln.
Ta hand om ditt underliv ❤️och välj en gynekolog som bemöter dig Pussytivt!
/Fanny
VAGIVITAL
Diagnostiserar - Behandlar - Förebygger