Är det normalt? Tankar & funderingar om kvinnors intimhälsa

Det är en tidig söndagsmorgon i december och jag har köket för mig själv då resten av familjen fortfarande sover. Hängande över köksbänken står jag försjunken i ett recept om pepparkakor och när jag tittar ut genom fönstret har det precis börjat snöa igen. Julen närmar sig och doften av vita hyacinter tillsammans med nejlikor i apelsiner sprider sig genom hela huset. Jag har alltid älskat denna tid på året men just detta år kryper en annan känsla in under skinnet på mig. För om en månad fyller jag 50 år och det har börjat skava i mig. Rejält. Från att aldrig ha brytt mig om min ålder så är jag nu nästan fixerad vid denna siffra. Jag kan inte helt få grepp om vad det egentligen handlar om men det kretsar mycket kring ett alltmer påtagligt klimakterium men även väldigt mycket fåfänga. Det är som om kvinnan i spegeln inte längre är jag själv, för jag har ju alltid varit ung? Jag saknar plötsligt menstruationens regelbundna kroppsklocka som pålitligt tickade på. Den kommer visserligen fortfarande på besök lite då och då men är mer som en snabbfika med en granne som aldrig stannar särskilt länge. Med blicken fortfarande fäst på snöflingorna som långsamt faller utanför fönstret så funderar jag på om allt jag känner är normalt? För vad är egentligen normalt när det kommer till kvinnokroppen? 

DEN "NORMALA" KVINNOKROPPEN

"Är jag normal?" Denna fråga ställer så många kvinnor i så många olika situationer och även i alla åldrar. Det kan vara allt från frågor om menstruationscykler till känslor om sex och lust eller allmänna fysiska funderingar om kroppen som rör flytningar, urinvägsinfektioner och pms. För att inte tala om det gigantiska ämnet klimakteriet eller bara behovet av att helt enkelt förstå vår kropp som är ständigt närvarande. Det slående är att detta är lika vanligt bland yngre som äldre kvinnor men allt kokar ner till en och samma sak – kvinnokroppen med allt vad det innebär ❤ 

SÅ VANLIGA ÄR INTIMPROBLEM 

Under en kvinnas liv uppstår en mängd olika intimproblem med olika ”symptom”, vilket får oss att fråga oss själva om vi är ”normala”. Det kan vara allt från svampinfektioner, illaluktande flytningar orsakade av bakteriell vaginos, urinvägsinfektioner och torra slemhinnor men även vårt förhållningssätt till lust och den egna orgasmen. Här är några av de vanligaste problemen som tydligt visar att de flesta av kvinnors intimproblem faktiskt är väldigt vanliga:

🌺Svampinfektioner i underlivet: Ungefär 75% av alla kvinnor får minst en svampinfektion under sin livstid och omkring 40–45% upplever två eller flera svampinfektioner.

Läs blogg om svampinfektion här

🌺Urinläckage: Urininkontinens är vanligt, särskilt bland äldre kvinnor, med uppskattningar som varierar men ofta ligger kring 30–50% hos kvinnor över 50 år.

🌺 Illaluktande flytningar och bakteriell vaginos: Cirka 30% av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av illaluktande flytningar orsakad av bakteriell vaginos.

Läs blogg om bakteriell vaginos här

🌺 Urinvägsinfektioner: Ungefär 50–60% av alla kvinnor kommer att uppleva minst en urinvägsinfektion under sitt liv.

Läs blogg om urinvägsinfektion här

🌺Torra Slemhinnor: Upp till 70% av kvinnor efter menopausen upplever torra slemhinnor, vilket också kan påverka yngre kvinnor. VagiVital AktivGel är en kladdfri, svensk hormonfri vaginalgel som lindrar och botar symtom i intimområdet såsom torrhet, irritation eller klåda i intimområdet, obehag vid intimt umgänge, eller smärta vid urinering. 

VagiVital AktivGel hittar du här

🌺Vulvodyni/vestibulit: Dessa smärtsamma tillstånd i vulvaområdet påverkar upp till 16% av kvinnor vid någon punkt i deras liv.

Läs Rebecka Kaplan Sturks, överläkare gynekologi/obstetrik blogg om Vulvodyni här

Alla dessa siffror och statistik varierar såklart beroende på källa och population, men de ger en översikt över hur vanliga dessa problem faktiskt är bland kvinnor. Hur kommer det sig då att så många kvinnor ändå känner sig ensamma och funderar över om de är ”normala” ❤?

ÄG DIN KROPP & STAY PUSSYTIVE

Kanske är det faktiskt dags att vi lär oss att säga "vulva" utan att rodna och kanske borde alla kvinnor faktiskt regelbundet studera sitt könsorgan? För hur ska vi på riktigt kunna förstå något som vi vare sig vet hur det ser ut eller vågar nämna vid namn? Det handlar inte bara om kunskap utan är faktiskt också en akt av empowerment. Där kvinnor kan stärka sig själva genom att känna till och förstå sin kropp, vilket är det första steget mot att känna sig trygg och ”normal”. En ”pussytive”, härlig intimvård måste ju också få inkludera allt från illaluktande flytningar och svampinfektion. Idag söker många kvinnor kunskap själva, de läser på om respektive ämne, googlar och lyssnar på poddar. Frågan är hur mycket av all vår kunskap som vi faktiskt delar med varandra? Eller hur mycket av vår erfarenhet som vi delar mellan generationer? Kvinnor i 50-års åldern har redan genomlevt de flesta intimvårdsbesvär som den yngre generationen brottas med och de som passerat menopaus har ju såklart massor av kunskap om till exempel klimakteriebesvär. Det finns en guldgruva av erfarenheter som berättar en och samma historia. Du är i allra högsta grad normal ❤

GOOGLE KVINNANS BÄSTA VÄN 

World Values Survey 2017-2022 är en del av en global forskningsstudie som syftar till att undersöka människors värderingar och övertygelser, hur de förändras över tid och vad detta betyder för sociala och politiska livet i olika länder. Studien samlar data om en mängd olika ämnen, inklusive ekonomiska, sociala, politiska och kulturella värderingar. I Sverige prioriterar man värderingar som självbestämmande med rätten och förmågan att fatta egna beslut och styra sitt eget liv där även självförverkligande spelar en central roll. Detta kan såklart även påverka hur kvinnor ser på och hanterar sina egna intimproblem där kvinnor kan känna sig ensamma i sina erfarenheter och också tveka att dela med sig av sina upplevelser med andra, särskilt när det gäller intimrelaterade frågor, där Google blir den ”vän” man vänder sig till. Detta kan delvis bero på den starka betoningen på självständighet och personlig integritet som är vanlig i det svenska samhället, men det betyder inte att det saknas en längtan eller ett behov av gemenskap och erfarenhetsutbyte över generationer. 

KUNSKAP ÖVER GENERATIONER

Den senaste forskningen, som framkommer i studier från universitet som Karolinska Institutet och Göteborgs Universitet, belyser hur viktigt det är att ha öppna samtal om kvinnors hälsa och sexualitet. Det är inte bara frågan om fysisk hälsa, utan också om psykologiskt och emotionellt välbefinnande. Forskningen pekar på hur viktigt det är med kunskapsutbyte mellan generationer för att bryta ner tabun och missförstånd kring den kvinnliga kroppen.

NYA PRODUKTER & VAGIVITAL KLUBB – FÖR GEMENSKAP OCH ERFARENHETSUTBYTE

Under 2024 planerar VagiVital att lansera många nya produkter och redan i början av nästa år kan vi avslöja att det bland annat kommer att finnas ett klimakteriet självtest och ett urinvägsinfektionstest, vilket bara är början när vi fyller vår portfölj med produkter för kvinnor som kan diagnostisera – behandla och förebygga intimvårdsproblem. Till detta kommer vi även i allt större utsträckning erbjuda våra prenumeranter exklusiva erbjudanden och möjlighet att först prova våra nya produkter i vår VagiVital Klubb. Vi vill också skapa ett forum där kvinnor kan dela med sig av sina erfarenheter och även få ta del av exklusiva webinarier (förlåt jag menar VAGINARIUM 😊) där vi kommer att erbjuda både föreläsningar med experter och gynekologer samt information om hur VagiVital-produkter kan hjälpa kvinnor i alla åldrar att upprätthålla en sund och pussytive intimhälsa ❤ Här vill vi också sträcka ut en hand och lyssna på våra kunders behov och höra mer om hur deras ideala intimvård ser ut och vad de hade önskat av VagiVital Klubb

🌺 Hur hade du önskat att VagiVital Klubb såg ut? 

🌺Vilka ämnen skulle du vilja veta mer om?

🌺 Finns det erfarenheter som du själv skulle vilja dela med dig av?

Mejla gärna dina tankar och förslag till fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se 

Ta hand om dig & Stay Pussytive!

/Fanny

Ps. Angående min 50-årskris. Jag vet att den kommer att passera, troligtvis dagen efter min födelsedag men jag behövde helt enkelt dela mina tankar med dig ❤