Vulvodyni – smärta i slidöppningen vid sex och beröring
Rebecka Kaplan Sturk, överläkare gynekologi/obstetrik, skriver om vulvodyni, det som tidigare kallades för vestibulit och som betyder just smärta i vulva
Vulvodyni innebär ett tillstånd när det gör ont i slidöppningen i samband med omslutande slidsex, införande av tampong eller annan beröring. Det kallades tidigare för vestibulit, men sedan tjugo år används istället termen vulvodyni som betyder just smärta i vulva.
Vid vulvodyni har ytliga nerver i slemhinnan blivit överkänsliga och det kan då räcka med bara en lätt beröring för att det ska göra ont. För många som är drabbade är musklerna i bäckenbotten alltid mer eller mindre spända, och det är svårt att slappna av. Försök till vaginalt omslutande sex är smärtsamt, och många beskriver också att det gör ont att försöka föra in en tampong, sitta på en cykelsadel eller ha tajta kläder. Smärtan kan kännas brännande, svidande eller skärande.
Många olika orsaker bakom vulvodyni och smärtsamma samlag
Orsakerna till vulvodyni är inte helt klarlagda, och studier har visat att det kan vara många olika kombinationer av bakomliggande orsaker som utlöser smärtan. Några vanliga orsaker är upprepade svampinfektioner och upprepad användning av lokala svampläkemedel, respektive att ha slidsamlag trots torrhet och nedsatt lust. För andra kan förlossningsskador, överdriven bäckenbottenträning eller tidigare operationer i underlivet ligga bakom utvecklingen av smärta och överspänd bäckenbotten.
Det är vanligast att drabbas av vulvasmärta i åldern 18–25 år och i den åldersgruppen är det ungefär var tionde kvinna som lider av vulvodyni.
Viktigt att söka vård vid vulvodyni och annan smärta i underlivet
Många med vulvodyni går länge med sina besvär innan de söker hjälp, och många upplever också att det kan vara svårt att veta vart man kan vända sig. Det är viktigt att inte gå med besväret för länge, ju tidigare man söker hjälp desto lättare är det att behandla.
Är du yngre än 23 år (i vissa regioner 25 år) kan du vända dig till en ungdomsmottagning. Barnmorskor och läkare på ungdomsmottagningen är mycket vana vid den här typen av problem och kan hjälpa dig och också hänvisa dig vidare om du behöver mer avancerad hjälp. Är du äldre än 23 år kan du vända dig till gynekolog, barnmorska eller vårdcentral.
Det här kan du göra själv om du har smärta i slidöppningen
Det finns en hel del som du kan prova själv för att lindra och minska smärtan:
- Var noga med att bara ha omslutande samlag när du är riktigt upphetsad
- Undvik omslutande samlag helt så länge du har ont.
- Undvik receptfria läkemedel mot svamp, sök hellre vård för att få en undersökning för att se om det verkligen är svamp, och om du kan få annan behandling än just lokalbehandling.
- Tvätta inte underlivet för ofta, och undvik att använda tvål i vulva. Tvätta hellre med en parfymfri olja eller den fuktgivande intimtvätten VagiVital V Cleanser
- Om du tycker det känns torrt i underlivet; smörj med lite olja alternativ en fet salva eller pröva VagiVital AktivGel efter duschen.
- Yoga, särskilt Yin Yoga, och övningar för avslappning kan också hjälpa till att släppa på spänningar i bäckenbotten.
- Om du använder ett preventivmedel med hormoner, diskutera med barnmorska eller gynekolog om att byta till något med mer östrogen i, eller att använda lokalt östrogen för att minska torrheten.
Behandling vid vulvodyni
Det är viktigt att veta att de flesta som har vulvodyni blir bra med rätt behandling. Det kan dock ta tid, och kräver en del tålamod och eget arbete.
Behandlingen vid vulvodyni vilar på fem grundpelare:
Den förklarande grundpelaren handlar om att få ett namn på sina besvär, att få en förklaring till varför det kan ha blivit så här, och också få information om vilken behandling som finns. Att få känna att man blir tagen på allvar, att det finns hjälp att få och att få en plan för sin behandling är en väldigt viktig del i läkningsprocessen.
Den vulvavårdande grundpelaren består till mycket stor del av det som du kan göra själv (se rubriken ovan) för att läka din slemhinna, upphöra med aktiviteter och behandlingar som förvärrar och själv jobba med avslappning och vulvavård.
Den farmakologiska grundpelaren är den du får hjälp med av läkare. Under en kort period kan man få ordination på att smörja vulva med en bedövningsgel för att få de överaktiva nervtrådarna att lugna sig lite, och inte signalera smärta vid minsta beröring. I svårare och mer långdragna fall kan man också ge läkemedel som påverkar smärttolkningen i hjärnan, sådana läkemedel som ofta används vid olika former av nervsmärta.
Den fysioterapeutiska grundpelaren är väldigt viktig, och den kan man få hjälp med av specialiserad fysioterapeut, uroterapeut eller specialutbildad barnmorska. Här arbetar man med egna smörj- och massageövningar, avslappning, bäckenbottenträning (för att lära sig känna skillnad mellan anspänning och avslappning) och mycket, mycket mer.
Den psykologiska grundpelaren är samtal hos kurator, psykolog eller ibland sexolog. Smärttillståndet kan påverka sexualitet och lust, relationer och psykiskt mående, och därför är detta en mycket viktig del av behandlingen. I behandlingen ingår att läsa sig om smärtmekanismer, strategier för att arbeta med jobbiga tankar, exponeringsövningar och sexuella kommunikationsövningar.
För de som inte blir hjälpta av ovanstående behandling via ungdomsmottagning, gynmottagning eller vårdcentral finns möjligheten att få en remiss till en specialiserad mottagning, en så kallad vulvamottagning, för mer avancerad behandling. Där arbetar gynekologer, barnmorskor, fysioterapeuter, psykologer/kuratorer i team kring patienten, och det finns också möjlighet att koppla in andra experter som smärtläkare, uroterapeut, sexolog, psykiater med flera.
Kan vi förebygga vulvodyni?
När det gäller smärttillstånd som är svåra att behandla är det så klart viktigt att förebygga att tillståndet ens utvecklas. Här kan vi alla bidra genom att informera våra barn och ungdomar, och våra jämnåriga vänner, om hur man är snäll mot sitt underliv. Tvätta milt med ljummet vatten och utan tvål. Ha inte sex om det gör ont. Sök råd och hjälp hos barnmorska eller läkare om du har smärta, klåda, sveda eller långvarig torrhet i underlivet – eller om det gör ont vid omslutande sex.
Referenser:
R Kaplan Sturk, Vulvasmärta – lokaliserad provocerad vulvodyni. Gothia Kompetens 2022, ISBN 9 789 177 413 288. Vulvasmärta | Gothia Kompetens
Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård vid provocerad vulvodyni. Artikelnummer: 2022-11-8176|Publicerad: 2022-11-23 Nationella riktlinjer för vård vid provocerad vulvodyni - Socialstyrelsen
SBU. Diagnostik och behandling av provocerad vulvodyni. Publicerad: 2021-06-30 Diagnostik och behandling av provocerad vulvodyni (sbu.se)