Sex boktips & en podd om kvinnors intimhälsa, lust & sexualitet

Julen närmar sig med stormsteg och just i denna tid tror jag att många av oss egentligen hade behövt en välbehövlig pussytive paus. Jag vill därför dela med mig av en alldeles speciell julklapp till dig där jag har handplockat sex fascinerande böcker och min alldeles egna favorit podd, som kanske kan ge en stund av inspiration till dig eller som en perfekt julklapp att dela med en medsyster. Njut av att fördjupa dig i ämnen som berikar både kropp och själ och dela gärna sedan dessa insikter med kvinnor i din närhet

TILL SÄNGS MED MALENA IVARSSON OCH SAMANDA EKMAN

Till Sängs är min absolut personliga favorit bland alla poddar, som även min 20-åriga dotter och min 77-åriga mamma älskar Låt inte titeln lura dig då temat inte bara handlar om sex utan minst lika mycket om relationer och beteenden, med en nypa jungiansk reflektion. Det är oerhört underhållande att lyssna till Malena Ivarsson och Samanda Ekman samtal som böljar fram och tillbaka. En perfekt lyssning för de som vill utforska och förstå mer om relationer och sexualitet. En riktig feelgood podd som dessutom går utmärkt att lyssna till medan man slår in julklappar 😊.

(Du hittar den där podcast finns.)

SEX BOKTIPS ATT VÄRMA SIG MED I VINTERMÖRKRET

1. Ja till njutning – sex och självkänsla efter 50

Författare: Eva Sanner

Denna bok riktar sig till kvinnor över 50 och belyser hur sexualiteten kan förändras och utvecklas med åldern. Den är en upplysande läsning för alla som vill förstå och omfamna sin sexualitet under livets senare skeden. Eva Sanner är parterapeut och i denna bok öppnar hon för ett nytt förhållningssätt till sex som ger oss större frihet, mer lust och en fördjupad relation till oss själva och andra.

Läs Monica Sundberg (Hotell Romantik) inspirerande intervju om sex, lust & njutning vid 60+

2. Ja jag har mens, hurså?

Författare: Clara Henry

Den här boken är en personlig favorit som är utmärkt att ge bort som julklapp till en pre-teen tjej som vill lära sig mer om mens och borde ingå som litteratur i sexualundervisningen i skolan – att läsa för både tjejer och killar. Det är en personlig och peppande bok av Clara Henry som ger smarta råd och delar erfarenheter om menstruation på ett lättillgängligt sätt.

3. Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter

Författare: Ina Schuppe Koistinen

Denna handbok täcker allt som rör det kvinnliga könet, från vaginalflorans betydelse för hälsa och fertilitet till konkreta råd baserade på den senaste forskningen. En viktig resurs för alla som vill förstå och ta hand om sin vulva och vagina. En både upplysande och fascinerande bok att ge sig till sig själv eller en medsyster i julklapp

Lär dig mer om vaginalfloran här

4. Boken om sex

Författare Johanna Ekdahl

Äntligen en modern bok om sex som utforskar lustens och upphetsningens psykologi och fysiologi. Boken ger läsaren kunskap om hur kroppen fungerar, hur behov varierar och vad som väcker eller bromsar vår lust. Den beskriver även sexualiteten genom livets olika skeden – från den första erfarenheten till sex under småbarnsåren och efter klimakteriet. En julklapp för alla helt enkelt.

5. Stark genom klimakteriet; fysiskt, psykiskt, mentalt

Författare: Monika Björn

Om du är i eller står inför klimakteriet så är denna bok för dig Det är en pussytiv och inspirerande bok med utgångspunkt att klimakteriet inte behöver vara något negativt. Boken ger både praktiska tips och råd om hur man kan hantera klimakteriebesvär och betonar även vikten av fysisk aktivitet och mental hälsa för att navigera genom klimakteriet.

Läs bloggen om KLIMAXTERIET – en uppåtgående kurva här

6. Underbara underliv

Författare: Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl

Denna bok är en utmärkt julklapp till alla kvinnor då den kombinerar väletablerad medicinsk kunskap med den senaste forskningen för att erbjuda en djupgående förståelse av kvinnors könsorgan. Den tar upp ämnen som varför menstruation gör ont, existensen och missuppfattningar kring mödomshinnan, utmaningar med att uppnå orgasm och frågor om fertilitet och när man ska tänka på att få barn. Du får även detaljerad information om klitoris, hormonernas roll i menstruationscykeln och hur olika former av preventivmedel påverkar kroppen. Dessutom blir läsaren väl underrättad om vanliga kvinnosjukdomar som till exempel endometrios och svampinfektioner. "Underbara underliv" är avsedd att ge svar på de frågor som många kvinnor har men som kan vara svåra att ställa och den gör detta på ett lättförståeligt, pussytivt och lättsamt sätt.

Jag önskar dig en Pussytive God Jul & ett lärorikt nytt år

/Fanny