Klimakteriet och huden

HUDEN OCH KLIMAKTERIET

Det är en strålande solig septemberlördag och jag är på Skansen tillsammans med hela min familj. Mina föräldrar är på besök från Göteborg för att vara med oss. Vi sitter med ansiktena riktade mot den varma solen och njuter av en stund tillsammans med kaffe och varm choklad ur medhavd termos. Jag sluter ögonen och låter solens strålar värma min (redan) vinterbleka hud och lyssnar på samtalen när min mamma plötsligt säger: "Fanny, det är ju inte klokt - du har ju knappt en enda rynka och du är 50 år!" Men det där är inte helt sant. Jag är faktiskt ”bara” 49 år och 9 månader. Rätt ska vara rätt. Och jag har dessutom mängder av skrattrynkor och mina smilveck kan få mig att se ut som en ledsen bulldog när jag är allvarlig. Men för min mamma som har ett annat perspektiv så har jag knappt en enda rynka. För det är väl så det är? Först när vi blir äldre så får vi perspektiv på åldrandet? När jag var i 10-års åldern så tyckte jag att kråksparkar var det vackraste som fanns. Sen en dag så hade jag dem själv. Perspektivet på åldrandet förändrats med tiden. Åldrandet i sig är egentligen inte det som stör mig, utan det som utmanar mig är det där lilla skiftet i spegelbilden. Att jag inte riktigt hänger med. Men jag har bestämt mig för att omfamna de små förändringarna i min hud som livets tecken på erfarenhet och visdom

HUDEN UNDER KLIMAKTERIET

De flesta kvinnor som har kommit in i klimakteriet märker att det även påverkar huden. Vad är det egentligen som händer med huden under klimakteriet? Vi tar det från början. Först och främst börjar våra älskade östrogenhormoner packa sina väskor och ta en paus. Det här hormonet, som tidigare höll vår hud återfuktad och strålande, går helt enkelt i pension. Vad betyder då det för huden och vad är det som påverkar huden under klimakteriet?

TA REDA PÅ OM DU ÄR I FÖRKLIMAKTERIET/KLIMAKTERIET

VagiVital Menopause FSH-test för förklimakteriet/klimakteriet är utformat för att ge en indikation om du befinner dig i förklimakteriet/klimakteriet genom att mäta vissa hormonnivåer. Det kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för de symptom du upplever och underlätta i beslutet om eventuella nästa steg, som att söka professionell medicinsk rådgivning eller utforska lämpliga behandlingsalternativ. VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test


🌸Minskade östrogennivåer

En av de mest påtagliga hormonella förändringarna under klimakteriet är minskade nivåer av östrogen, ett kvinnligt könshormon som har en betydande inverkan på huden. Forskning har visat att östrogen är viktigt för att upprätthålla hudens hälsa genom att:

  • Främja kollagenproduktionen: Östrogen hjälper till att bevara hudens elasticitet genom att främja produktionen av kollagen, vilket håller huden fast och ungdomlig.
  • Behålla fuktbalans: Hormonet hjälper huden att behålla fukt, vilket förhindrar torrhet och uttorkning.
  • Reglera talgproduktionen: Östrogen spelar en roll i att kontrollera talgproduktionen, vilket kan påverka fet hud och akne.

 
🌸Torrhet och minskad elasticitet

På grund av minskade östrogennivåer upplever många kvinnor i klimakteriet en ökning av hudens torrhet och minskad elasticitet. Studier har dokumenterat att denna torrhet kan vara resultatet av minskad fuktretention i huden, vilket innebär att huden har svårare att behålla och binda fukt, samt minskad talgproduktion.

🌸Ökad känslighet och irritation

Minskade östrogennivåer kan också göra huden mer känslig och mottaglig för irritation. Forskning har visat att kvinnor i klimakteriet kan uppleva ökad känslighet för hudvårdsprodukter och potentiella allergener. Huden fungerar också som en barriär som skyddar kroppen från skadliga yttre faktorer. Minskade östrogennivåer kan minska hudens förmåga att behålla fukt och skydda sig själv. Detta kan göra huden mer sårbar för miljöpåverkan.

🌸Ökad risk för pigmentförändringar

Vissa studier har också kopplat minskade östrogennivåer till ökad risk för pigmentförändringar, särskilt hos kvinnor med ljus hud.

KVINNOR PÅVERKAS OLIKA

Du kanske undrar varför vissa kvinnors hud verkar klara sig bättre än andra? Kvinnor påverkas helt enkelt olika under klimakteriet vilket även gäller deras hud och beror på en kombination av flera olika faktorer som inkluderar genetik, livsstil och hormonella variationer.

🌸Genetik

Genetik spelar en betydande roll i hur vår hud åldras och påverkas av klimakteriet. Vissa människor har naturligt en bättre hudbarriärfunktion, med mer kollagen och elastin i huden och en högre kapacitet att behålla fukt.

🌸Kollagen

Kollagen är ett av de viktigaste proteinerna som finns i kroppen och utgör en grundläggande komponent i många vävnader. I huden är kollagen den viktigaste komponenten i dermis, den djupare lagret av huden. Det ger huden dess struktur och stöd, vilket hjälper till att bevara dess fasta och ungdomliga utseende. Kollagen finns också i hår och naglar, där det bidrar till deras struktur och styrka. Under åldrandet minskar produktionen av kollagen i kroppen, vilket kan leda till förlust av hudens elasticitet och orsaka bildandet av rynkor.

🌸Elastin

Elastin är ett viktigt protein som finns naturligt i huden och andra vävnader i kroppen. Det är en nyckelkomponent i hudens bindväv och hjälper till att ge huden dess elasticitet och förmåga att återgå till sin ursprungliga form efter att ha töjts eller komprimerats. Elastin fungerar tillsammans med kollagen för att ge huden dess struktur och stöd. Elastin gör huden motståndskraftig mot skador och bristningar när den utsätts för tryck eller sträckning. Under åldrandet kan elastin brytas ned, vilket kan leda till förlust av hudens elasticitet och utseendet av rynkor och slapp hud.

🌸Hormonella Variationer

Även om minskade östrogennivåer är en gemensam nämnare under klimakteriet, kan den exakta hastigheten och graden av dessa förändringar variera från person till person. Vissa kvinnor kan uppleva en gradvis minskning av östrogen över flera år, medan andra kan ha mer plötsliga och dramatiska förändringar. Denna hormonella variation kan påverka hur snabbt och märkbart huden åldras.

🌸Livsstil

Livsstilsfaktorer har naturligtvis också en betydande inverkan på hudens hälsa under klimakteriet. Kvinnor som äter en hälsosam kost rik på antioxidanter och som undviker rökning och överdriven alkoholkonsumtion tenderar att ha en bättre hudhälsa. Regelbunden motion och stresshantering kan också bidra till att bibehålla hudens vitalitet.

🌸Det hormonella lotteriet

Vissa kvinnor har turen att ha en genetiskt hög nivå av kollagen och elastin i huden, vilket ger en ungdomlig struktur och fasthet. Kvinnor som inte har en genetisk förutsättning för hudproblem kan märka mindre påverkan på hur deras hud ser ut under klimakteriet jämfört med de som har en ärftlig tendens att utveckla hudproblem. Med andra ord, gener kan spela en roll i hur mycket klimakteriet påverkar hudens utseende.

HUDEN I VAGINAN

Även huden i vaginan kan påverkas av klimakteriet. Förändringar i vaginalslemhinnan är vanliga och kan vara en källa till obehag under klimakteriet. Här är vad som händer baserat på forskning och studier:

🌸Förtunning av vaginalslemhinnan

Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen dramatiskt. Östrogen är ansvarigt för att upprätthålla tjockleken och fuktigheten i vaginalslemhinnan. När östrogennivåerna sjunker, blir slemhinnan tunnare och mindre elastisk. Detta kan leda till sårbarhet och ökad känslighet, vilket kan orsaka obehag vid sexuell aktivitet.

🌸Vaginal Torrhet

Minskad östrogenproduktion kan också resultera i vaginal torrhet. Denna torrhet kan vara besvärlig och ibland smärtsam. Studier har visat att upp till 50% av kvinnor i klimakteriet upplever vaginal torrhet.

Men oroa dig inte, det finns lösningar på detta problem också! En sådan lösning är VagiVital AktivGel som hjälper till att återfuka och stärka vaginalhuden. Det är som en fuktgivande regnskur för din privata trädgård

Läs blogg om hur förstå och hantera torra slemhinnor här!

🌸Ökad risk för infektioner

Den tunnare och torrare slemhinnan i vaginan kan också öka risken för vaginala infektioner, som exempelvis svampinfektioner och bakteriell vaginos. Detta beror på förändringar i den naturliga balansen av bakterier och svamp i vaginan.

Läs blogg om bakteriell vaginos och illaluktande flytningar här

🌸Urininkontinens

Förändringar i vaginans hud och muskulatur kan också påverka urinblåsans funktion. Många kvinnor i klimakteriet upplever inkontinensproblem, inklusive ansträngningsinkontinens (läckage vid hosta, nysningar eller ansträngning) och trängningsinkontinens (en känsla av att behöva kissa ofta).

VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test

TA HAND OM DIN HUD UNDER KLIMAKTERIET – 7 VETENSKAPLIGT UNDERBYGGDA TIPS

Klimakteriet är en resa som de flesta kvinnor går igenom på olika sätt. Det är en tid av förändringar, både fysiskt och emotionellt. Här är några effektiva sätt att ta hand om din hud under denna livsfas, baserat på vetenskaplig forskning

1. Använd en skonsam hudvårdsrutin

Forskning har visat att det är viktigt att använda hudvårdsprodukter som är skonsamma under klimakteriet. Välj en mild rengöringsprodukt som inte torkar ut huden. Huden kan också bli mer känslig under denna tid, så undvik produkter som kan vara irriterande. Produkter som innehåller hyaluronsyra och glycerin har visat sig vara effektiva för att behålla hudens fuktighet.

2. Solskydd

Forskning har tydligt visat att UV-strålning från solen kan skada huden och orsaka tidigt åldrande, inklusive rynkor och pigmentfläckar. Använd därför dagligen ett solskyddsmedel med minst SPF 30 för att skydda din hud mot skadliga UV-strålar. Detta kommer också att minska risken för hudcancer.

3. Anti-åldrande hudvårdsprodukter

Det finns en mängd anti-åldrande produkter tillgängliga på marknaden. Studier har visat att ingredienser som retinol, antioxidanter (såsom vitamin C), och peptider kan hjälpa till att minska rynkor och förbättra hudens elasticitet.

4. Hälsosam Livsstil

Din kost påverkar din hud mer än du kanske tror. Studier har visat att en balanserad kost rik på antioxidantrika livsmedel som frukt och grönsaker kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler och främja en frisk hud. Drick också tillräckligt med vatten för att hålla din hud välhydrerad. Undvik överdriven konsumtion av alkohol och rökning, eftersom dessa faktorer kan accelerera hudens åldrande.

5. Motionera

De flesta av oss känner redan till att regelbunden träning har många hälsofördelar, men alla är kanske inte medvetna om att det även kan ha en positiv effekt på din hud. Motion främjar god cirkulation, vilket kan ge en friskare hudton och textur. Så ta en promenad, träna yoga eller utför någon form av träning som du njuter av.

6. Återfukta Vaginan

Klimakteriet kan också påverka hudens känslighet i vaginan och en vagina som är torr som Saharaöknen är en plåga. VagiVital AktivGel har genomgått kliniska studier och är utformad för att återfukta de torraste vaginala slemhinnorna. AktivGel är en hormonfri aktivgel som lindrar och botar symtom i intimområdet såsom torrhet, irritation eller klåda i intimområdet, obehag vid intimt umgänge, eller smärta vid urinering. I de kliniska studier vi genomfört med VagiVital AktivGel ser vi väldigt goda resultat efter 30 dagar (4 veckor). Resultaten förbättras ytterligare vid uppföljningen efter 12 veckor. Därav rekommenderar vi normalt daglig användning i 12 veckor (3 tuber) för att sedan gå över till användning efter behov. I användarundersökningar svarar de flesta att de använder produkten dagligen i 30 dagar. Därefter är det vanligaste att man går över till användning varannan eller var tredje dag.

VagiVital AktivGel hittar du här!

7. Regelbundna hudkontroller

Hudcancer är så klart allvarligt, men om den upptäcks tidigt kan den ofta behandlas framgångsrikt. Utför därför regelbundna hudkontroller för att upptäcka eventuella förändringar eller tecken på hudcancer i ett tidigt skede. Om du märker något ovanligt, kontakta genast en hudläkare.

8. Stresshantering

Klimakteriet kan vara en stressig tid med många fysiska och emotionella förändringar. Forskning har visat att höga stressnivåer kan påverka din hud negativt. Överväg avslappningsövningar som meditation eller yoga för att hantera stressen och främja en hälsosam hud. Det finns även idag många meditationsappar som kan vara ett steg på vägen i att hantera stress.

Klimakteriet är en resa som alla kvinnor går igenom på sitt eget sätt och det påverkar oss inte bara känslomässigt utan även fysiskt, inklusive vår hud. En hud som har funnits där sedan vi föddes. Som har skyddat och omfamnat oss. Din hud är en viktig del av din kropp och den förtjänar att bli omhändertagen och älskad under hela ditt liv, oavsett ålder. Så omfamna de små förändringarna som livets tecken på erfarenhet och visdom. Och helt ärligt, jag tycker fortfarande att kråksparkar är något av det vackraste som finns

Ta hand om dig och Stay Pussytive!

/Fanny