Tvätta vulvan rätt – viktiga råd för intimtvätt

Under min ungdomstid så fanns det nästan bara en enda vettig intimtvätt på marknaden. Jag minns att det just därför var både lite obehagligt och pinsamt att gå runt med den där produkten i affären. För den hade ju liksom bara ett enda syfte. Som alla kände till. På den tiden fanns det inte heller ett vedertaget begrepp såsom ”vaginalhälsa”. Många kvinnor handlade därför produkter såsom bindor, tamponger och intimtvätt ytterst diskret i affären då någon online shopping inte existerade. Under de plågsamt långa minuterna det tog i kön fram till kassan kändes det alltid som att en stor lysande neonskylt hängde över mig och skrek ut texten ”NU SKA HÄR HEM OCH TVÄTTAS UNDERLIV!”. Fort upp på bandet och betala supersnabbt. Puh! Väl hemma i duschen kom nästa utmaning. Att försöka tvätta underlivet med en produkt vars konsistens mer påminde om rinnande mjölk var minst sagt klurigt. Olika tekniker utarbetades därför. Antingen kunde man försiktigt hälla upp innehållet i sin kupade hand och därefter JÄTTESNABBT liksom skvätta det mot underlivet och hoppas att man träffade rätt. Alternativ att direkt från flaskan försöka spruta det rinniga innehållet över vulvan. Nuförtiden är utbudet av intimtvätt för underlivet enormt och vaginalhälsa är tack och lov något som alltmer har normaliserats men det finns fortfarande många frågetecken som kvarstår. För ska man tvätta underlivet, och om så är fallet, hur ska det göras på rätt sätt? Låt oss ta en titt på detta viktiga ämne

INTIMTVÄTT – VAD SÄGER FORSKNINGEN?

Intimtvätt och vaginal hälsa är ämnen som har fått ökad uppmärksamhet inom forskningen under de senaste åren. Här är några viktiga insikter från forskningen om vaginan och den vaginala mikrofloran kopplat till intimtvätt:

🌺Den självrengörande mekanismen

Vaginan har en naturlig självrengörande mekanism som reglerar dess pH-balans och skyddar mot infektioner. Detta innebär att överdriven tvätt eller användning av produkter med starka kemikalier eller parfym faktiskt vara skadliga genom att det stör den naturliga balansen och pH nivån i vaginan.

🌺Vaginal mikroflora

Forskning har visat att vaginan har en komplex mikroflora av bakterier, inklusive de nyttiga lactobacillerna. Denna mikroflora spelar en viktig roll i att skydda vaginan mot skadliga bakterier och svampinfektioner. Användning av starka tvålar och parfymerade produkter kan därför rubba den vaginala mikrofloran.

Läs blogg om vaginalfloran här

🌺Var försiktig med tvål

Du kanske tror att tvål är det bästa sättet att hålla underlivet rent, men överdriven användning av tvål med högt pH-värde kan störa den naturliga balansen i slidan. Studier har visat att starka tvålar kan öka risken för infektioner och irritation.

🌺Undvik vaginal douching

En hel del studier har visat att douching/sköljning i slidan inte är en bra idé. Forskning har faktiskt kopplat det till ökad risk för vaginala infektioner och obalans i slidan. Då slidan har en egen självrengöringsmekanism och en balanserad mikroflora som hjälper till att skydda mot infektioner, så kan vaginal douching störa den naturliga balansen genom att skölja bort nyttiga bakterier och ändra pH-värdet i slidan, vilket kan öka risken för infektioner.

🌺Förstå vaginal pH

Slidan har en naturlig pH-nivå som hjälper till att skydda den från skadliga bakterier och infektioner. Dess normala pH värde ligger vanligtvis mellan 3,8 och 4,5 och denna surhet skapas och bibehålls av de nyttiga mjölksyrabakterierna (lactobaciller) som lever i vaginan. En intimtvätt bör därför ha ett pH-värde som är linje med vaginans naturliga surhet för att bevara den naturliga balansen i vaginan.

Produkter med ett pH-värde som är för högt (alltså mer basiskt) kan störa den naturliga mikrofloran och öka risken för infektioner.

🌺Tänk på vilka produkter du använder

Hygienprodukter kan påverka din vaginala mikroflora och pH. Studier har visat att produkter med parfymer och kemikalier kan störa balansen i slidan. Så, när du väljer produkter för intimtvätt, se till att de är skonsamma och välj bort produkter som innehåller starka dofter eller parfym.

INTIMTVÄTT GENOM HISTORIEN

Intimtvätt och rengöring av vaginan är ämnen som har varit av intresse för kvinnor i århundraden. Hur vi tar hand om vårt intimområde har även varierat över tid och i olika delar av världen. Det har funnits en mängd olika metoder för intimhygien som har formats av kulturella och geografiska faktorer, tillgängliga resurser och traditioner.

Antikens Egypten och Grekland

I antikens Egypten och Grekland var hygien och skönhetsvård centrala i det dagliga livet och människor använde tidiga former av tvål för rengöring. Tvålarna tillverkades genom att blanda aska från bränt trä med fett eller olja. Denna blandning skapade en rengörande substans som användes för att tvätta kroppen och kläderna. Tvålen användes inte bara för att rengöra kroppen utan också för att tvätta intimområdet.

Medeltida Europa

Europa under medeltiden kännetecknades av brist på renat vatten och sanitära förhållanden, vilket påverkade hur människor kunde ta hand om sin personliga renlighet, inklusive rengöring av intimområden. På grund av den utmanande hygieniska situationen använde kvinnor ofta parfymerade krämer och örter för att maskera obehagliga lukter från underlivet. Dessa produkter användes för att dölja lukter snarare än att rengöra eller vårda intimområdet.

Antikens Kina

I antikens Kina var hygien en viktig del av det dagliga livet och en av de traditionella metoderna som användes för intimrengöring var att skapa en blandning av risvatten och örter. Risvatten är det vatten som används för att skölja ris innan det kokas. För att förbättra de rengörande och hälsosamma egenskaperna i risvattnet, tillsatte kvinnor ibland olika örter och växtextrakt. Dessa örter kunde ha antiseptiska eller antibakteriella egenskaper och hjälpa till att förhindra eller lindra infektioner och obehag i intimområdet.

Antikens Indien

Antikens Indien hade en stark koppling till ayurveda, ett antikt indiskt system för medicin och hälsa som betonar användningen av naturliga ingredienser och holistisk vård. Inom ayurveda lades stor vikt vid personlig hygien, inklusive intimhygien. Inom ayurveda användes en mängd naturliga ingredienser för att rengöra och vårda intimområdet. Dessa ingredienser inkluderade olika örter, växtextrakt och naturliga oljor. Kvinnor använde ibland även örtbaserade tvättlösningar för intimvård. Dessa lösningar kunde innehålla extrakt från ayurvediska örter som aloe vera, neem och triphala. Örterna ansågs ha antiseptiska och antibakteriella egenskaper och användes för att rengöra och främja hälsan i det vaginala området.

Traditionell afrikansk hygien

I många delar av Afrika har människor traditionellt använt sig av de naturliga resurser som finns tillgängliga i sina omgivningar för att upprätthålla personlig renlighet. Detta inkluderar ingredienser som lera, växter, bark och rötter. En vanlig metod för renlighet och intimvård i traditionella afrikanska samhällen är användning av leror. Leror har absorberande egenskaper och är bra för att ta bort smuts och överflödig fukt. Dessa leror appliceras på kroppen och intimområdet och tvättas sedan bort med vatten. Många traditionella afrikanska samhällen använde också växter som innehöll naturliga antiseptiska eller antibakteriella egenskaper för intimvård.

Ishavsbadsrutiner

Ishavsbadsrutiner, som praktiserades av ursprungsbefolkningar i ishavsregionen, är en fascinerande tradition som involverar användning av is eller snö för rengöring och intimhygien. Användningen av is eller snö var en praktisk metod i det kalla klimatet där tillgången till varmt vatten var begränsad samt kylan hjälpte att minska eventuell inflammation och lindra obehag. Dessutom ansågs den naturliga kylan vara renande. Ishavsbadsrutiner var en del av den kulturella och traditionella praxisen för många ursprungsbefolkningar i ishavsregionen.

Traditionell japansk onsen

I Japan har traditionell japansk onsen (varma källor eller heta bad) varit en del av kulturen i århundraden. Onsen finns utspridda över hela Japan på grund av landets geotermiska aktivitet. Dessa källor har varma och mineralrika vatten som sägs ha terapeutiska egenskaper.

Människor i Japan har länge trott att onsen inte bara främjar allmän renlighet utan också hjälper till att upprätthålla hälsan i intimområdet. Det varma vattnet och dess mineraler sägs kunna lindra muskelspänningar, öka cirkulationen och minska inflammation, vilket kan vara fördelaktigt för intimhygien.

INTIMTVÄTT I MODERN TID

I dagens samhälle har kvinnors vaginalhygien blivit ett ämne för intensiv forskning och diskussion. De flesta experter rekommenderar att kvinnor undviker överdriven tvätt av vaginan, eftersom det kan störa den naturliga balansen i slidan och öka risken för infektioner. I stället rekommenderas mild och skonsam rengöring med vatten eller speciella produkter som är utformade för intimtvätt. Det finns idag en mängd olika produkter som är utformade för intimtvätt på marknaden men min personliga favorit VagiVital Moisturizing V Cleanser är MER än en vanlig intimtvätt, då den är baserad på VagiVitals kliniskt beprövade AktivGel samt lite rapsolja vilket ger unika återfuktande egenskaper. Produkten kan rengöra både fett- och vattenlösliga orenheter utan att störa underlivets känsliga vaginalflora eller pH-balans samtidigt som den återfuktar. Ytterligare en viktig egenskap är att den är tvålfri och inte innehåller parfymer eller parabener, vilket gör den lämplig för kvinnor med känslig hud. Använd produkten dagligen i stället för tvål eller andra parfymerade produkter som ofta stör vaginalfloran och den naturliga pH-balansen. Rekommenderas av gynekologer och kan med fördel kombineras med VagiVital AktivGel för maximal återfuktning

VagiVital V Cleanser intimtvätt hittar du här

HUR OFTA SKA MAN TVÄTTA VAGINAN?

Det finns ingen fast regel om hur ofta du bör tvätta din vagina, eftersom det kan variera från person till person och beror på individuella behov och preferenser. Här är några riktlinjer att överväga:

🌺Daglig yttre tvätt av vulva

Det är vanligt att tvätta det yttre området av din vagina dagligen men tänk på att alltid använd en mild, oparfymerad produkt såsom VagiVital V Cleanser och undvik att tvätta insidan av slidan, eftersom det kan störa den naturliga pH-balansen och vaginala mikrofloran.

🌺Undvik överdriven tvätt

Överdriven tvätt av vaginan kan vara skadligt eftersom det kan orsaka irritation och störa den naturliga balansen i slidan. Undvik också starka eller parfymerade produkter som kan vara irriterande.

🌺Efter samlag

Det kan vara bra att tvätta det yttre området av vaginan efter samlag för att minska risken för infektioner. Använd rent vatten eller en mild produkt och undvik starka kemikalier.

🌺Under menstruation

Under menstruation kan det vara nödvändigt att tvätta oftare för att upprätthålla personlig hygien. Använd en mild produkt som balanserar ditt pH utan att störa den känsliga vaginalfloran.

FRAMTIDENS SYN PÅ VAGINALHÄLSA

Framtidens syn på vaginalhälsa och intimtvätt ser lovande ut med tanke på den ökande medvetenheten om och intresset för detta ämne. Forskning kring vaginalhälsa och intimvård ökar, vilket också leder till en djupare förståelse för vaginalfloran, pH-balans och hur olika produkter påverkar underlivet. Under min ungdomstid fanns det inte många produkter på marknaden för intimtvätt och det var en tid då vaginalhälsa knappast var något som diskuterades öppet, men idag ser det annorlunda ut eftersom allt fler också börjar förstå att kvinnors vaginalhälsa är något både viktigt och värdefullt

Ta hand om dig & Stay Pussytive

/Fanny