JAG ÄR EN KLIMAXTERIE-KÄRRING
Fanny Falkman Grinndal är Sverigechef för VagiVital och även en 49-årig fyrbarnsmamma. Läs hennes personliga tankar och erfarenheter om klimakteriet.
Ordet klimakteriet har blivit något av ett trendigt begrepp som numera återfinns lite överallt, men vad betyder det egentligen?
VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test
KRITISK TIDSPERIOD
Ordet klimakteriet kommer från grekiskans klimakterikos som betyder kritisk. Jaha, hälften av befolkningen ska alltså på något sätt ta sig igenom en kritisk tidsperiod? Det låter ju inte superkul? En tid i livet som även kan upplevas som något diffus då det är ytterst oklart när denna kritiska tidsövergång egentligen officiellt startar eller slutar. Ingen kvinna vet egentligen på förhand vad som väntar just henne - då alla de krämpor vi har läst om också är individuella. De flesta av oss begriper ju så klart att klimakteriet innebär att äggen tar slut, östrogennivåerna sjunker och vi slutar ha mens. Men det besvarar ju egentligen inte frågan om hur eller när detta kommer ske och vad som väntar efter klimakteriet?
KLIMAXTERIET – EN UPPÅTGÅENDE KURVA
Jag tror att ord gör skillnad. Personligen upplever jag att ordet klimakteriet lite som en blöt filt av uppgivenhet. Det mesta kring klimakteriet handlar ju dessutom främst om allt det plågsamma som händer i både vår kropp och hjärna. Tusentals 50+ kvinnor lider av symptom som; torra slemhinnor, humörsvängningar, värmevallningar, ont i kroppen, yrsel, hjärtklappning, nedstämdhet, sömnsvårigheter…listan tycks aldrig ta slut. Var hittar man pondus och styrka ur det?
Kan vi inte byta ord? KLIMAXTERIET kanske? Så där ja. Bättre?! Ett klimax med en kurva som går rakt uppåt istället för nedåt. Med ett förhållningssätt där 50+ kvinnor äger en naturlig pondus och tar sig fram genom livet med en självklarhet utan osäker ängslan eller självkritik. Så vill jag ha det. Erfarna, kloka och coola kvinnor som säger JA för att de vill och NEJ när de inte vill.
TA REDA PÅ OM DU ÄR I FÖRKLIMAKTERIET/KLIMAKTERIET
VagiVital Menopause FSH-test för förklimakteriet/klimakteriet är utformat för att ge en indikation om du befinner dig i förklimakteriet/klimakteriet genom att mäta vissa hormonnivåer. Det kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för de symptom du upplever och underlätta i beslutet om eventuella nästa steg, som att söka professionell medicinsk rådgivning eller utforska lämpliga behandlingsalternativ. VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test
INFORMERAT VAL
Hur kan vi äga vårt eget klimaxterium? Jag tror att vi måste börja med att samla på oss kunskap, vilket ibland kan vara lättare sagt än gjort. Trots att det finns mängder av information om klimakteriet så är faktiskt många av oss mer förvirrande än någonsin. Vi försöker tolka våra egna kroppar och lista ut om vi endast är ”högpresterande-duktiga-flickor-med-stressymptom” eller om vi faktiskt är i klimakteriet. En stor del av mina samtal med väninnor handlar om att tolka kroppens signaler och försöka förstå om det beror på klimakteriet eller något annat. För livet pågår ju samtidigt med både toppar och dalar, midvintermörker och koltrastar som sjunger in våren. Livet är ju både ljus och mörker vare sig man är i klimakteriet eller ej. Det är kanske något enklare att begripa de kroppsliga signaler som till exempel nattliga svettningar än ett plötsligt vredesutbrott eller mörk nedstämdhet. Vi försöker sortera in och förstå och det är bra. Att samtala med andra kvinnor, lyssna på poddar i ämnet, läsa artiklar och böcker om klimakteriet gör skillnad. I informationsflödet om klimakteriet går åsikterna stundtals våldsamt isär och bildar ibland olika läger där en stor del av debatten tycks ha fastnat i vad som är rätt eller fel. Men kunskap är makt och genom att göra ett eget informerat val utifrån vad vi själva tror är bäst för oss kan vi själva välja om och hur vi vill behandla våra symptom.
KLIMAKTERIETS TRE FASER
För mig har det underlättat att förstå klimakteriet genom att lära mig mer om varje fas, men det råder en viss begreppsförvirring pga. att det svenska begreppet Klimakteriet generellt innefattar hela perioden medan man på engelska pratar om tre olika faser i klimakteriet.
Premenopaus, eller förklimakteriet, är den fas när östrogenproduktionen börjar förändras och de flesta kvinnor upplever en mer oregelbunden mens. I genomsnitt har kvinnor nära fyra års oregelbunden mens före sista menstruationen. Här kan hormonerna börja trassla rejält, vilket vanligtvis infaller i 40-års åldern. Då vi pratar alldeles för lite om klimakteriet så förstår inte alltid kvinnor att deras symptom kan vara kopplade till förklimakteriet.
Vanliga symptom under Premenopaus/förklimakteriet:
- Irritation
- Humörväxlingar
- Sömnproblem
- Rikliga blödningar
- Ömma bröst
- Järnbrist
- Viktuppgång
- Kortare menscykel
Menopaus är när en kvinna har sin sista mens – och det är ungefär vid menopaus som vallningarna och svettningarna kan bli besvärliga för en del. Under klimakteriet sjunker östrogenet till permanent låga nivåer. Många kvinnor lider genom den här perioden om de inte får den hjälp de behöver. Menopaus – den sista menstruationen – inträffar i genomsnitt vid 51,4 års ålder.
Vanliga symptom under menopaus/klimakteriet:
- Torra slemhinnor
- Nattsvettningar
- Värmevallningar
- Trötthet
- Ledsmärta
- Oro & depression
- Sparsam/glesare/ingen mens
- Återkommande urinvägsinfektioner
VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test
Postmenopaus, eller efter menopaus, är den fas som träder in efter sista mensen, när östrogenproduktionen så småningom landar på en mycket låg nivå. Kanske är det denna fas som verkligen faktiskt kan definieras som KLIMAXTERIET då många kvinnor tycker det är skönt att slippa oroa sig för preventivmedel och är nöjda med att inte längre ha mens. Torra slemhinnor kan generellt vara ett återkommande problem men för detta finns det faktiskt hjälp att få.
För mig personligen känns det både stort och meningsfullt att arbeta med något som kan hjälpa miljontals kvinnor med det här problemet och jag blir alldeles varm i hjärtat när jag läser recensioner från våra kunder. Berättelser från kvinnor som under lång tid har lidit oerhört av torra slemhinnor, sveda och klåda vilket gjort vardagen till en plåga och att ens tänka på någon form av aktivt sexliv har de upplevt som helt omöjligt. Att få vara med och göra skillnad i kvinnors liv på det sättet är något jag är riktigt stolt över.
VagiVital AktivGel hittar du här
Vanliga symptom under Postmenopaus:
- Torra slemhinnor
- Torra ögon
- Ledproblem
- Urinvägsinfektioner
- Tunt hår
I VILKEN FAS ÄR JAG?
Jag misstänker att jag själv är någonstans mitt emellan förklimakteriet och menopaus. Efter ett år utan mens kan man räkna med att inte få tillbaka mensen och där är jag inte riktigt ännu. Vid varje tillfälle när mensen kommer tillbaka så har jag även lite blandade känslor, dels en ömhet till min kropp som fortfarande har ägglossning och med stolthet berättar jag gärna för min familj (vilket inkluderar tonårssöner) att ”Nu minsann kom mensen”. Samtidigt är jag inställd på KLIMAXTERIET. För det är så jag vill ha det. Mina fysiska åkommor är dessutom inte så mycket att tala om ännu och för dem finns det även en hel del hjälp att få men mitt eget förhållningssätt till klimakteriet kan bara jag själv äga.
MINA SEX BÄSTA TIPS FÖR KLIMAXTERIET
1. Läs på! Kunskap är makt. Sätt dig in i ämnet hormoner och klimakteriet, ta reda på vilka behandlingar som finns och fundera över dina egna symptom. Sök på Facebook grupper och poddar om klimakteriet, läs artiklar, forskning och böcker i ämnet och se till att skapa dig en egen uppfattning så att du kan göra ett informerat val kring vilken behandling som är rätt för dig. Det kräver ibland en del tålamod och kritiskt granskande men är värt varje sekund då du läser på om din hälsa ❤
2. Prata om klimakteriet! Alla 50+ kvinnor går igenom denna fas men alldeles för få pratar om det. Min erfarenhet är att varje samtal i ämnet uppskattas enormt men det finns en slags kvarvarande blyghet som begränsar oss. Kvinnor har en längtan efter att dela erfarenheter. Bli den första som tar upp ämnet om ingen annan gör det. Ett effektivt sätt att börja ett samtal om klimakteriet är att helt enkelt dela dina egna tankar.
3. Rensa i ditt flöde på sociala medier. Se till att omge dig med personer som får dig att bli glad, gör dig stärkt och som inspirerar dig. Är du i klimakteriet? Lägg till några 50+ Power kvinnor. Jag själv älskar skådespelerskan Katrin Sundberg, som även gör föreställningen ”Jag gör vad fan jag vill”. Vilka vänner mår du gott av? Träffa dem oftare!
4. Skaffa en bra gynekolog! Känns det bra så är det generellt bra men om det inte känns helt rätt då bör du byta. Det är inte alltid så lätt eftersom det är en brist på gynekologer i Sverige och det finns även delar av vårt land där det finns ett väldigt begränsat utbud av gynekologer. Fråga runt efter tips från andra kvinnor på till exempel en Facebook grupp om klimakteriet.
5. Kan du sova så gör det – utan att skämmas! Mycket och ofta. Sömnen gör en stor skillnad för vårt välmående men är även det som många kvinnor i klimakteriet brottas med. Kan du ta en liten powernap på eftermiddagen? Gör det! Under klimakteriet är sömnen generellt mer lättstörd och orolig. Det finns en uppsjö av olika sätt att underlätta en god natts sömn, se punkt 1 ❤och prata även med din gynekolog, se punkt 4 😊
6. Sex under klimakteriet? Ja absolut! Om du vill. En del kvinnor längtar efter sex men har svårt att genomföra ett vaginalt samlag pga. torra och sköra slemhinnor. För detta problem finns det hjälp att få där VagiVital AktivGel kan göra en stor skillnad. Det är faktiskt även en myt att alla kvinnor med åldern tappar lusten. En del kvinnor får en ökad sexlust i klimakteriet tack vare att östrogennivåerna sjunker, då testosteronet som styr sexlusten kan få ett litet övertag. Att kvinnor inte blir lika våta i klimakteriet är ytterligare en myt. Slemhinnorna kan bli skörare men själva förmågan att bli fuktig förändras generellt inte. Däremot tar det ibland lite tid att bli våt. Se till att du tar dig den tiden med dig själv eller din partner. Att din partner också är insatt i vilka faser du upplever genom klimakteriet är viktigt. Berätta om vad som händer inom dig och med din kropp och förklara vad du behöver. Vet du själv vad du behöver? Ta reda på det och ställ krav ❤ Saknar du helt lust men önskar att den fanns? Pröva att gå tillbaka till ruta ett med mycket hud mot hud, taktil beröring, ömsinta och långa kramar utan krav sex – vilket då återigen förutsätter att du pratar med din partner.
Jag har bestämt mig för att klimakteriet inte ska begränsa mitt liv. Jag vill ha en uppåtgående livskurva och klimaxteriet är något jag bestämt mig för att omfamna som en styrka. Den kunskap och erfarenhet som 50+ kvinnor har ÄR en styrka! Jag tar ingen bullshit men jag väljer även mina strider och ser till att hushålla på min energi. Jag har läst på ordentligt och jag vet vad som är bäst för mig. På ett sätt är jag idag mer egoistisk än för 10 år sedan – och det tror jag är bra. Jag tar hand om mig själv på ett bättre sätt, på alla plan och kanske behöver jag allteftersom göra fler förändringar för att maxa mitt eget välmående men idag mår jag bra och kallar mig själv mer än gärna för en klimaxteriet kärring.
Ta hand om er ❤️
Fanny Falkman Grinndal
En 49-årig 4-barnsmamma & Sverigechef för VagiVital