Vintervädret torkar ut huden – och underlivet

När temperaturen droppar kan det påverka allt från din hud, ditt hår – och även ditt underliv. Det är bara en av anledningarna till varför du bör lägga till en återfuktande gel till din intimvårdsrutin, för att kunna skydda dig själv mot vaginal torrhet under vintern.

Varför blir vår hud torr under vintern?

För att kunna förstå hur vintervädret kan leda till torr och irriterad hud behöver vi först en liten lektion inom biologi när det kommer till huden. Det yttersta lagret på huden kallas för epidermis och den tunna ytan på den kallas för hornlagret, och är det yttersta av överhudens skikt. Det här lagret består av en kombination av döda hudceller och lipider vilket är hudens naturliga fetter.

Toppbarriären på huden är till för att stoppa skadliga toxiner från att komma in i kroppen och behöver fukt för att kunna göra det effektivt. När hudbarriären saknar fukt kan den skadas och det är då du kan märka av att din hud känns torr eller irriterad.

Under vintermånaderna kämpar huden för att bibehålla sin naturliga fukt på grund av en mängd olika anledningar. För det första så leder temperaturskillnaden till en förändring i luftfuktigheten och studier visar att det helt enkelt finns mindre fukt i luften under vintern. Kallare temperaturer leder också till färre lipider i vårt yttersta hudlager, vilket innebär att du får mer döda hudceller än naturliga och återfuktande fetter – ett recept för torr hud.

Våra vardagsbeteenden förändras också när vintern kommer och det här kan leda till uttorkad hud. När det blir kallare tenderar vi att uppehålla oss inomhus med en förhöjd rumstemperatur och även njuta av fler varma bad och duschar. Det här kan höja mysfaktorn men studier visar att det kan skada vår redan sköra hud.

Vad betyder det här för vårt underliv?

När vi talar om torr vinterhud så tänker vi ofta på huden på ansiktet eller andra delar av kroppen där vi direkt märker av torrhet. Men faktum är att alla faktorer som vi nämnt ovan även kan ha en påverkan på intimområdet.

Även om ditt underliv inte exponeras för elementen på samma sätt som ansiktet så kan minskningen av lipider inom hudbarriären kännas internt på samma sätt som man kan känna det externt. Viktigt att komma ihåg är att ditt intimområde är superkänsligt – vilket betyder att heta bad och duschar kan ge ännu mer skada. Du kanske också märker av att andra vardagsbeteenden som vi tenderar att integrera under vintern – som att bära leggings eller tjocka strumpbyxor för värmens skull – detta kan innebära en förändring i området för ditt underliv. Tighta kläder gör så att huden inte kan andas lika bra och kan stänga in fukt, något som kan låta positivt men som faktiskt kan bidra till svampinfektioner som kan ge torr hud och klåda i underlivet.

Hudvårds- och skönhetsexperter rekommenderar ofta en förändring när det kommer till hudvårdsrutinen under vintermånaderna, med ett stort fokus på återfuktande. Samma rekommendation kan ges till underlivet! Däremot är din vaginala hälsa ömtålig så det räcker inte med att hitta en fet eller oljig kräm som du smörjer in dig själv med – du måste överväga pH-värdet och framför allt, osmolaliteten i produkterna du väljer.

Vad är osmolalitet?

I enkla termer så kan osmolalitet beskrivas som en produkts ”vattengivande” eller ”vattentagande” egenskaper. Dags för en liten lektion till, nu inom kemi…

Osmos är en process där vattenmolekyler transporteras genom ett halvgenomsläppligt membran från ett område med hög vattenkoncentration till en region med en låg vattenkoncentration. Detta händer eftersom naturen ständigt eftersträvar en balans. Osmos är hur plantor absorberar vatten från jorden – det är också hur vår hud absorberar vatten från alla krämer vi använder.

Till saken tillhör att vissa produkter som marknadsförs som fuktgivande inte riktigt är optimerade för en osmolalitet. Det innebär att även om produkterna visar på en kortsiktig effekt av återfuktande så kan det egentligen vara så att vatten i stället dras ut ur hudcellerna vilket leder till torrhet på sikt. 

Att använda produkter med en optimerad osmolalitet är speciellt viktigt när det kommer till vår intimhälsa. I underlivet är osmolaliteten kring 260–290. Om du använder produkter med en högre osmolalitet så innebär det att vatten tas ifrån cellerna i slidväggen i stället för att absorbera fukten. Det här kan orsaka vaginal torrhet, vilket inte bara är obekvämt men också kan leda till ökade risker för skador, infektioner och smärta vid samlag. Du vill heller inte ha någonting med en osmolalitet som är för låg – detta kan innebära att för mycket vatten absorberas och att hudcellerna skadas.

Hur kan jag undvika torrhet i underlivet?

Precis som huden på resten av kroppen så finns det många saker du kan göra för att skydda dig själv från vaginal torrhet under vintermånaderna. Ha koll på kosten! Socker och processad mat kan skapa obalanser som kan leda till torrhet. Ha också koll på hur ofta du använder tighta, varma kläder eller tar heta bad och duschar. När det kommer till produkter så är ett tips att lägga till en återfuktande gel till din intimvårdsrutin. Det här kan du göra året om men speciellt när det blir kallare.

Försäkra dig om att produkterna du använder inte bara är säkra för intern användning men att dom även har skapats med pH-balansen och osmolaliteten i åtanke. VagiVital AktivGel är baserad på vår kliniskt bevisade VV-formel som har hållit underliv friska och glada sen 2009. En optimal osmolalitet är en nyckeldel i vår formel, precis som ett balanserande pH-värde – så att du kan försäkra dig om att ditt underliv får all fukt det behöver utan någon irritation. Läs mer om vår hormonfria aktivgel här.