Hur kan jag behandla vaginal torrhet?

Kan en ändrad träningsrutin och att äta fler sojabönor verkligen hjälpa till att bota vaginal torrhet? I den här artikeln har vi samlat (några oväntade) naturläkemedel som du kan prova hemma.

Om du upplever vaginal torrhet finns det olika behandlingar att tänka på. Hormonbehandlingar är ett alternativ. Traditionella vaginala krämer som man köper rakt över disk ett annat. Numer finns också en vaginalGEL med kliniskt bevisad mycket god effekt att köpa över disk. Läs gärna mer HÄR. Det finns också naturläkemedel du kan prova som ett komplement till din behandling.

Det finns några enkla dagliga saker du kan göra för att förbättra din vaginala hälsa eller åtgärder för att lägga till din dagliga rutin. Något att alltid tänka på är att alla är olika. Måttlighet är nyckeln här, så se till att lyssna på din kropp och omedelbart sluta om din vaginala torrhet blir värre. Med andra ord - försök att se vad som känns rätt för dig och ditt v-område. 

FÖRÄNDRINGAR I KOSTEN

Det vi äter påverkar både vår mentala hälsa och våra kroppar – och vaginan är inget undantag. Något så enkelt som att dricka mer vatten har visat sig lindra vaginal torrhet, särskilt under graviditeten. Det finns också vissa vitaminer och näringsämnen som kan hjälpa om du kämpar med vaginal torrhet.

Probiotisk mat stärker inte bara ditt immunförsvar, men det främjar också tillväxten av friska bakterier som är bra för din vaginala pH-balans.

Exempel på probiotiska livsmedel är:

  • Yoghurt
  • Kombucha (kombucha)
  • Kimchi
  • Surkål
  • Miso

Viss forskning tyder också på att mat som innehåller soja kan hjälpa eftersom det är naturligt högt i östrogen, vilket håller slidan fuktig. Därför kanske du vill prova att lägga till sojabönor eller tofu till din kost. Forskningen har dock ännu inte hittat den optimala sojadosen för vaginal torrhet. Återigen är måttlighet nyckeln med alla kostförslag.

E-VITAMIN

Det har varit en debatt kring E-vitamin som behandling sedan Khloe Kardashian sa att hon använde det som ett botemedel mot vaginal torrhet. Hennes uttalande har kritiserats av vissa och antagits av andra. En studie kunde bevisa att E-vitamin var effektivt vid behandling av vaginal torrhet men andra varnar för att det kan förvärra problemet. Diskutera din kost med din läkare och se till att använda allt med måtta.

HÅLL DIG SEXUELLT AKTIV

Sexuell aktivitet, ensam eller med en partner, har flera hälsofördelar som minskade stressnivåer och starkare immunförsvar. Men visste du att det också kan lindra symtom på vaginal torrhet? Anledningen är ett ökat blodflöde till ditt vaginala område som hjälper till att hålla slidan fuktig. 

Men eftersom smärta under samlag är ett vanligt symtom på vaginal torrhet, se till att ta det långsamt och satsa på förspelet för att göra det roligare. Om du fortfarande upplever smärta finns det smörjmedel du kan använda. Naturläkemedel inkluderar kokosnötolja, aloe vera och jojoba. 

HYGIENARTIKLAR

När du upplever vaginal torrhet är det extra viktigt att se till att de produkter du använder där nere är gjorda för känsliga vaginor. Se till att använda icke-doftande produkter och ventilerande tyger.

Några saker att hålla ett extra öga på inkluderar: 

  • Tvättmedel
  • Rengöringsmedel
  • Tvål
  • Underkläder (bomull är att föredra) 

TRÄNA REGELBUNDET

Motion har många fördelar, men gjorde du det är ett bra sätt att öka blodflödet och balansera hormonnivåer? Detta innebär att din träningsrutin faktiskt kan hjälpa till att bota vaginal torrhet.

Enligt hälsolinjen är kontinuitet viktigare än intensitet, även promenader 30 min per dag kan göra stor skillnad. Faktum är att riktigt intensiv träning faktiskt kan ha motsatt effekt och få din vagina att känna sig torrare. Försök att se vad som känns som en bra nivå av intensitet för din kropp.

En annan typ av träning som har visat sig vara effektiv för vaginal torrhet är bäckenbottenövningar, även kända som Kegels. Kegels hjälper till att stärka dina vaginala muskler men också öka blodflödet som är korrelerat med en fuktig och glad vagina.

Alla nämnda förslag är alternativa behandlingar för dig att prova hemma. Men om din vaginala torrhet blir värre eller om du känner dig orolig är det viktigt att rådgöra med din läkare för att se till att det inte finns något underliggande hälsoproblem som en infektion som orsakar problemen. Infektioner kan inte botas med naturläkemedel och bör alltid konsulteras med din läkare.

Vi hoppas att tipsen i den här artikeln kan inspirera dig att göra positiva förändringar för din vagina. Om du överväger behandlingar bredvid naturläkemedel rekommenderar vi vår artikel om hur du väljer rätt v-gel för dig