Allergier och din vaginala hälsa

Om du någonsin lidit av allergier så vet du att symptomen är långt ifrån behagliga. Från kliande till brännande sensationer, irritation och svullnad – alla delar av kroppen kan påverkas av allergener – även ditt underliv. Så vilka allergener ska vi se upp med och hur kan du skydda ditt underliv från dem? Läs vidare så förklarar vi!

Allergier och ditt underliv

Låt oss först beskriva hur du kan märka av om ditt underliv har en allergisk reaktion mot någonting. Sanningen är att det kan vara svårt att avgöra då många av symptomen som tyder på allergi, tex. klåda, brännande sensationer, svullnad och irritation, kan orsakas av flera olika tillstånd eller problem. Det kan vara så att du upplever symptom av klimakteriet eller en svampinfektion. 

Om du upplever något av dessa symptom rekommenderar vi att prata med din läkare först och främst. Då kan du få en diagnos och även en behandlingsplan på hur du kan lätta på symptomen. Att känna skam eller ignorera vaginala problem är inte att rekommendera – om ditt underliv lider på något sätt så är det ett tecken på att allt inte står rätt till.

Det bästa sättet att upptäcka om allergier kan vara en del av problemet är att föra en logg över dina symptom och hur ofta du märker av problemen. Blir det värre efter att du haft sex med kondom? Eller efter att du ätit en viss typ av mat? Genom att märka av dessa mönster så kan du börja identifiera om allergener kan vara en del av problemet och detta kan vara värdefull information för din läkare med. 

Allergier orsakade av mat och miljö

Mat och luftburna allergier är några av våra vanligaste allergier och kan vara allvarliga om dina luftvägar påverkas. Men andningsvägarna är inte den enda delen av din kropp som kan påverkas om du kommer i kontakt med allergener. 

Även om du inte äter mat med underlivet så kan din vagina ändå få en allergisk reaktion – om du äter något som din kropp inte tål så kan du märka av hur ditt underliv kan bli irriterat eller svullet – precis som din hals!

Detsamma gäller om du inhalerar något som kan trigga dina allergier (så som pollen) – ditt underliv kan då också få problem. Röda, irriterade ögon och näsor som kliar när pollensäsongen är i full gång? Det är inte konstigt om ditt underliv reagerar på liknande sätt – du kanske inte ens märker av att dina flytningar förändras under allergisäsongen! Om du märker av att ditt underliv kliar eller att du får förändringar i dina flytningar under allergisäsongen så kan det vara din kropps respons på allergener i luften. 

Allergier mot produkter för underlivet

Vi vet att våra underliv är otroligt starka (se bara hur förlossningar funkar) men också väldigt känsliga. Huden kring vår vagina är så känslig på grund av att den är så porös, vilket innebär att det är lätt att absorbera in ämnen i det området, oavsett om det är bra eller dåliga ämnen för oss.

Precis som resten av kroppen kan ha en allergisk reaktion till något som du sätter mot huden, kan vaginan också reagera. Faktum är att underlivet är den delen av kroppen som troligtvis kommer att visa på en allergisk reaktion då huden där är extra känslig.

Det här är varför det är så viktigt att använda produkter som är skräddarsydda efter underlivet – och även då är det viktigt att tänka på kvaliteten och ingredienserna i produkterna. Om du tror att inga underlivsprodukter har allergener så är det bra att komma ihåg att det inte alltid stämmer. Här är några vanliga bidragande faktorer till allergiska reaktioner i underlivet.

Kondomer

Det finns många anledningar till varför någon kan ha en allergi mot kondomer – en latexallergi är den vanligaste anledningen. En reaktion mot latex kan antingen uppstå direkt men också med en viss fördröjning, så det kan vara svårt att avgöra om det var kondomen som gav upphov till klådan eller andra symptom. Många producenter av kondomer erbjuder idag hypoallergeniska sortiment så om du har symptom du lider av så kan det vara värt att prova dessa kondomer istället – låt inte dina allergiska reaktioner frånta dig valet till säkert sex!

Andra saker att tänka på är sådant som kan adderas till vissa kondomer, så som smaker, dofter och färger. Den där kondomen med körsbärssmak som lyser i mörkret kan låta kul – men den kan orsaka allvarlig irritation i vaginan. Om du märker av att du får allergiska reaktioner så kan det vara värt att välja mer naturliga än roliga skydd. Samma sak gäller glidmedel, många gillar att addera ett välsmakande glidmedel till sitt sexliv men det kan inneha ingredienser som kan provocera fram en reaktion från underlivet – och inte en behaglig en. Naturliga och doftfria glidmedel kan fortfarande bidra till ett härligt och givande sexliv.

Dofter

När det kommer till dofter så kan doftande produkter som påstår att de förbättrar den vaginala hälsan faktiskt göra motsatsen. Många dofter skapas med en komplex kombination av ingredienser – som vi kan vara allergiska mot. Även om du inte är allergisk så kan du ändå märka av en irritation på kroppens mer känsliga områden. 

Att välja doftfria produkter kan vara ett sätt att skydda ditt underliv från potentiellt riskfyllda eller irriterande ingredienser. VagiVitals Aktiv Gel och VagiVital V Cleanser innehåller inga dofter vilket skapar perfekta produkter för att upprätthålla en god intimhälsa. 

 


Referenser


Yogesh S. Marfatia, S. (2016). Genital contact allergy: A diagnosis missed. Indian Journal Of Sexually Transmitted Diseases And AIDS, 37(1), 1. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857673/


Golpanian, R., Smith, P., & Yosipovitch, G. (2020). Itch in Organs Beyond the Skin. Current Allergy And Asthma Reports, 20(9). doi: 10.1007/s11882-020-00947-z