Torra slemhinnor och atrofi vid bröstcancer

Jag är tillräckligt gammal för att ha genomgått mammografi ett antal gånger men jag vänjer mig aldrig. För några veckor sedan var det dags igen. Efter att ha irrat runt på Karolinska Universitetssjukhuset hittar jag till slut rätt och skriver in mig i receptionen, tar mig vidare genom en korridor och uppför några trappor. Jag drar på mig ett par blå skoskydd och går in i väntrummet där omkring ett 20-tal kvinnor sitter och väntar. Det är svårt att missa att jag är den enda som har beslutat mig för att ta på mig skoskydd. Ett ögonblick överväger jag att dra av mig dem, men inser snabbt att det skulle vara lika konstigt som att ha dem på, så jag behåller dem på. Nästan omedelbart ropas mitt namn upp och jag reser mig hastigt upp och hasar ut ur väntrummet med skoskydden prasslande runt fötterna. En ung och leende sköterska tar emot mig inne på rummet. Hon hinner inte ens förklara vad jag ska göra härnäst innan jag har tagit några snabba kliv fram till den lilla stolen i hörnet och börjat klä av mig på överkroppen. Sen står jag där med blottade bröst och med de där förnedrande fula skoskydden på fötterna. Långsamt vänder jag mig om och börjar gå mot den gigantiska ”kopiatorn” som ska röntga mina bröst. För det är enda sättet jag kan förklara en mammografimaskin. Det finns absolut ingenting som vittnar om att denna mackapär är till för att röntga mjuka, runda bröst i olika storlekar och former. Vid första anblicken ser den faktiskt ut som en slags kopieringsmaskin, där brösten ska klämmas in mellan de två fyrkantiga glasplattorna där de sedan pressas ihop för att få en tydlig bild. Jag blir plötsligt lite osäker. Hur gjorde man nu igen? Men sköterskan förklarar med stor vana och tydlighet: ”Jaha, och så ställer du dig med höööger sida mot maskinen och så lägger du upp höööger bröst”. Jag försöker placera min högra tutte korrekt och sköterskan hjälper också till att peta in hela bröstet och så skruvar hon åt. Jättehårt! Det är inte något som gör fruktansvärt ont men jag kan inte låta bli att tänka att det är helt absurt att vi 2023 fortfarande inte har lyckats utveckla en apparat för mammografi som faktiskt är designad för bröst. Det finns också en tudelad känsla med att vara här, dels blir det något komiskt över hela situationen där jag halvnaken står fastklämd med ena bröstet i en ”kopieringsmaskin” med de där löjliga påsarna på fötterna, dels ligger det ett allvar i rummet. För detta är viktigt och ibland livsavgörande. Mammografi

TORRA SLEMHINNOR VANLIG BIVERKNING VID BRÖSTCANCERBEHANDLING

För kvinnor som genomgår bröstcancerbehandling kan vulvovaginal atrofi (VVA) som betyder torra, tunna och irriterade slemhinnor i vaginan och vulvan vara en både smärtsam och störande biverkning. VVA liknar tillståndet som kan uppstå efter klimakteriet, då kroppen producerar mindre östrogen. Symptom inkluderar vaginal torrhet, klåda, smärta vid urinering och smärta vid samlag.

ORSAK TILL TORRA SLEMHINNOR VID BRÖSTCANCERBEHANDLING

Hormonnedsättande terapi (HRT), som används vid behandling av hormonkänslig bröstcancer, syftar till att sänka nivåerna av könshormoner, särskilt östrogen, i kroppen. Detta uppnås oftast genom att blockera östrogenreceptorerna eller minska kroppens produktion av östrogen. Hormonterapi används för att förhindra att östrogen stimulerar tillväxten av cancerceller, eftersom många bröstcancertyper är beroende av östrogen för sin tillväxt. När östrogen minskar i kroppen påverkar det även slemhinnorna i olika delar av kroppen, inklusive vaginan. Detta är en av de främsta orsakerna till torra slemhinnor och slemhinneatrofi vid bröstcancerbehandling. Minskad östrogenproduktion leder till följande förändringar i slemhinnorna:

🌺Tunnare slemhinnor

Östrogen är viktigt för att upprätthålla tjockleken på vaginala slemhinnor. När östrogennivåerna minskar, blir slemhinnorna tunnare.

🌺Minskad fuktighet

Östrogen bidrar till produktionen av naturliga smörjmedel i slidan. När östrogen minskar, så minskar även fuktigheten i slemhinnorna.

🌺Minskad elasticitet

Slemhinnorna förlorar sin elasticitet när östrogen minskar, vilket kan orsaka obehag och smärta vid samlag.

🌺Ökad sårbarhet för infektioner

Tunnare och torrare slemhinnor är mer mottagliga för infektioner eftersom de inte längre har den skyddande barriären som normalt skulle vara närvarande.

STUDIE VISAR ATT VAGIVITAL AKTIVGEL HJÄLPER BRÖSTCANCERPATIENTER

En studie har tittat på om VagiVital AktivGel kan hjälpa kvinnor med bröstcancer som har torra slemhinnor på grund av deras behandling med aromatashämmare. Aromatashämmare är läkemedel som används för att behandla bröstcancer. De hindrar kroppen från att producera östrogen, ett hormon som kan få cancerceller att växa. Genom att använda aromatashämmare kan man minska mängden östrogen i kroppen och därmed stoppa cancercellernas tillväxt.

🌺 Vad studien gjorde

I studien deltog 28 kvinnor med bröstcancer som hade torra slemhinnor och behandlades med aromatashämmare. De använde VagiVital AktivGel varje dag i 12 veckor. I början av studien bedömde deltagarna hur besvärande deras symptom var på en fyrgradig (1–4) skala. Symptomen inkluderade irritation och klåda i underlivet, torrhet i slidan, smärta vid urinering och smärta vid samlag.

🌺 Resultaten

Efter 12 veckor med VagiVital AktivGel märkte kvinnorna en betydande lindring av sina besvär. Det mest påverkande symptomet minskade från i genomsnitt 2,71 till 1,33. Dessutom minskade de totala symptomen från 5,39 till 2,25.

🌺 Slutsatsen

Resultaten från studien tyder på att VagiVital AktivGel är en mycket bra behandling för kvinnor med bröstcancer som lider av torra slemhinnor på grund av aromatashämmareterapi. Behandlingen visade sig vara säker och förbättrade livskvaliteten för kvinnorna. Detta är viktigt eftersom många bröstcancerpatienter inte kan använda östrogenbaserade behandlingar på grund av risker. Så VagiVital AktivGel kan vara ett hoppfullt alternativ för kvinnor som kämpar med torra slemhinnor under sin bröstcancerbehandling.

Läs hela studien om VagiVital AktivGel här!

VAGIVITAL AKTIVGEL FÖR TORRA SLEMHINNOR

VagiVital är en kladdfri, svensk hormonfri vaginalgel som lindrar och botar symtom i intimområdet såsom torrhet, irritation eller klåda i intimområdet, obehag vid intimt umgänge, eller smärta vid urinering. Den kristallklara gelen fäster till vaginalslemhinnan och avger vatten till slemhinnan över tid, återställer pH och stimulerar tillväxten av celler i slemhinnans ytskikt. Rekommenderas av gynekologer och resultaten är kliniskt bevisade där resultatet har dokumenterats i en multicenterstudie som genomfördes tillsammans med kvinnliga forskare (docenter och professorer inom området gynekologi) från Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Norrlands Universitetssjukhus.

VagiVital AktivGel hittar du här!

ÅTERHÄMTNING AV TORRA SLEMHINNOR EFTER BRÖSTCANCERBEHANDLING

Slemhinnornas återhämtning efter bröstcancerbehandling kan vara olika för varje individ. Vissa kvinnor märker att deras slemhinnor gradvis återgår till normaltillstånd när de avslutar hormonterapi eller när deras kropp återupptar normal hormonproduktion efter behandlingen. Andra kan behöva fortsatt behandling eller lindring för att hantera besvären med torra slemhinnor.

Tiden det tar för vaginans slemhinnor att bli torra under hormonnedssättande terapi (HRT) varierar också mycket mellan olika personer. Inte alla kvinnor som genomgår HRT upplever omedelbar eller överhuvudtaget torrhet i slemhinnorna. För vissa kan förändringar i slemhinnorna ske snabbt, medan det kan ta längre tid för andra.

Hos en del kvinnor kan torra slemhinnor utvecklas redan inom de första månaderna av HRT-behandlingen. Samtidigt kan andra kvinnor inte uppleva några symtom alls under lång tid eller överhuvudtaget. Faktorer som påverkar detta inkluderar den specifika HRT-behandlingen som används, individuell känslighet för hormoner och tidigare hälsotillstånd.

Läs Annika Cripps hoppingivande berättelse om sin bröstcancer här!

VIKTIGT ATT GÅ PÅ MAMMOGRAFI

Mammografi är en enkel och effektiv metod för att upptäcka förändringar i bröstvävnaden, inklusive tidiga tecken på bröstcancer som är omöjliga att känna med händerna. Genom att använda röntgenstrålar kan mammografin upptäcka små förändringar långt innan de blir påtagliga. Detta är avgörande eftersom tidig upptäckt ökar chansen för framgångsrik behandling av bröstcancer avsevärt.

I Sverige varierar riktlinjerna för mammografi och hur ofta det rekommenderas beroende på ålder och riskfaktorer. Generellt sett brukar kvinnor mellan 40 och 74 år erbjudas regelbundna mammografiscreeningar inom ramen för det svenska nationella screeningsprogrammet för bröstcancer. Det är vanligt att kvinnor mellan 40 och 49 erbjuds mammografi vartannat år, medan kvinnor mellan 50 och 74 oftast erbjuds screening varje år.

Det är dock viktigt att notera att riktlinjerna kan variera något beroende på region och individuell medicinsk historia. Vissa kvinnor med högre risk för bröstcancer kan behöva mer frekventa mammografier. Det svenska cancerscreeningsprogrammet strävar efter att upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadium när behandlingsmöjligheterna är bättre, och mammografier spelar en viktig roll i detta förebyggande arbete.

Jag själv hade nästan glömt bort att min upplevelse med ”kopieringsmaskinen” (för så farlig var den faktiskt inte) när jag hämtade posten i veckan och såg direkt på kuvertet att det var resultatet av mammografiscanningen. Jag öppnade snabbt brevet och läste meningen två gånger: "Inga tecken på bröstcancer hittades vid Mammografiscanning." Puh! Mitt hjärta tog ett litet skutt av lättnad. Den där lilla pulshöjningen var en påminnelse om att mammografi inte bara är en jobbig procedur, det är även en slags försäkran om hälsa och trygghet.

Ta hand om dig själv, gå på din mammografi & Stay Pussytive

/Fanny