Så vet du om du läcker fostervatten
I amerikanska filmer börjar nästan alltid förlossningen med att en gravid kvinna i panik utbrister "Oh no, my water broke!" varpå det forsar ut mängder av vatten. I verkligheten börjar dock endast ungefär 10–15 % av alla förlossningar med att vattnet går, och det är heller inte alltid som det kommer som ett Niagarafall. Ibland blir det bara ett litet läckage.
När jag var gravid med mitt första barn startade förlossningen med att vattnet gick. Det var ingen tvekan om saken då det bokstavligen var som om en vattenballong hade gått sönder. Jag var helt oförberedd och uppförde mig ungefär som den chockade gravida kvinnan i en amerikansk film. Efter den erfarenheten såg jag till att förbereda mig bättre, så pass att jag utbildade mig till profylaxinstruktör och började även arbeta som doula (stödkvinna vid förlossning). Min nyfunna hobby, "att föda barn," ledde till att jag därefter fick ytterligare tre härliga ungar❤️.
"Hur vet jag om vattnet har gått?" var en av de vanligaste frågorna jag fick under mina förlossningsförberedande kurser. Svaret på den frågan är att det oftast kommer rejält med fostervatten à la "Oh no, my water broke" och går inte att missa, men ibland är det endast ett litet läckage vilket kan vara svåridentifierat. Jag brukade då tipsa mina kursdeltagare om att fostervatten faktiskt kan ha samma doft som sperma (japp!). Detta beror på att både fostervatten och sperma innehåller aminer, som kan ge en liknande doft. Det kan ibland vara klurigt att veta vad fukten i trosan beror på. Självklart är det ingen tvekan om det kommer som en vattenbomb, men under den sista delen av graviditeten är det inte helt ovanligt med lite urinläckage (eftersom bebisen trycker på) samt ökade flytningar. Så hur vet man vad som är vad?
TECKEN PÅ FOSTERVATTENLÄCKAGE
I cirka 10 % av fullgångna graviditeter går vattnet spontant innan värkarna börjar. Vid för tidig vattenavgång, före vecka 37, händer det hos 2–4 % av singelgraviditeter och 7–20 % av tvillinggraviditeter. Oftast märks det genom ett stort eller stadigt rinnande flöde av vätska, vilket gör det lätt att upptäcka. Men ibland kan fostervattenläckaget vara sparsamt eller komma och gå, vilket gör det svårare att märka.
Andra möjliga orsaker till vätska kan vara normal flytning, bakteriell vaginos, livmoderhalssekret eller urinläckage. Så många som 30–40 % av gravida kvinnor upplever urinläckage i slutet av graviditeten, vilket kan misstas för fostervattenläckage.
RISKER MED ODIAGNOSTISERAD VATTENAVGÅNG
Om vattenavgång inte upptäcks kan det leda till infektioner som sprider sig uppåt från vagina till livmodern. Detta kan orsaka komplikationer för både mamma och barn, inklusive infektioner i livmoder eller moderkaka, feber, blodförgiftning hos mamma och lunginflammation hos barnet. Å andra sidan kan en falskt positiv diagnos leda till onödiga medicinska åtgärder som sjukhusinläggning, antibiotikabehandling eller igångsättning av förlossning.
VAGIVITAL AL SJÄLVTEST – EN ENKEL LÖSNING
VagiVital AL Självtest är en binda/trosskydd som hjälper till att detektera fostervattenläckage. Den innehåller en polymer-inbäddad remsa som byter färg från gul till blå eller grön när fostervatten detekteras. Testet är utformat för att upptäcka även mycket små mängder fostervatten och kan användas från graviditetsvecka 16.
När bindan upplevs våt tas den av och resultatet avläses efter 15 minuter. Vid urinläckage fortsätter remsan att vara gul. Kliniska studier visar att testet har en hög tillförlitlighet med en sensitivitet på 97,06 % och en specificitet på 96,92 %.
Köp VagiVital AL för fostervattenläckage här!
FALSKT POSITIVT RESULTAT
VagiVital AL Självtest kan ge falskt positiva resultat vid bakteriell vaginos, då pH-nivåerna också är höga. Gravida kvinnor med bakteriell vaginos bör behandlas med antibiotika för att minska risken för tidig vattenavgång, så ett positivt testresultat kan ändå leda till nödvändig behandling. Testet bör inte användas vid blödning eller blodtillblandad flytning/vattenavgång, eller inom 12 timmar efter vaginalt samlag, då detta kan påverka resultatet.
Köp vårt självtest för bakteriell vaginos med 92% träffsäkerhet och svar direkt här!
FRÅGOR & SVAR OM AL SJÄLVTEST FÖR FOSTERVATTENLÄCKAGE
Fråga: Hur fungerar VagiVital AL bindan?
Svar: VagiVital AL bindan ändrar färg omedelbart vid kontakt med fostervatten. När receptorer i bindan kommer i kontakt med fostervatten ändrar den färg till blått och/eller grönt. Denna färgning förblir stabil efter 15 minuters torktid. Den positiva blågröna färgförändringen skapar en mörkare fläck som lätt kan observeras över den gula bakgrunden.
Fråga: Hur länge ska jag använda VagiVital AL?
Svar: Använd VagiVital AL bindan tills du känner att den blir våt. En binda används max 12 timmar, därefter byt till en ny. Varje förpackning innehåller 5 bindor.
Fråga: När ska jag använda VagiVital AL?
Svar: Använd VagiVital AL när du under graviditet känner en oidentifierad fuktighet i trosan eller om din läkare eller barnmorska misstänker att du kan ha en högre risk än normalt för fostervattenläckage.
Fråga: Kan VagiVital AL bindan ersätta en läkarundersökning?
Svar: Testet ger möjlighet att upptäcka fosterläckage i de fall då en läkare inte är närvarande. Det är utformat för hemövervakning samt kontinuerlig övervakning över längre tid. Vi rekommenderar dig oavsett att alltid vara i kontakt med din barnmorska eller läkare vid den här typen av problem.
Kom ihåg, det är alltid bäst att rådfråga din barnmorskemottagning/förlossningsklinik om du är osäker på dina symptom eller om du misstänker att du läcker fostervatten.
Ta hand om dig & Stay Pussytive❤️
/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se