PMS eller Förklimakteriet: Hur skiljer man dem åt?

Svullna bröst, humörsvängningar som får dig att gråta över en gullig kattvideo ena stunden och explodera över en odiskad kopp nästa. Trötthet som gör att du helst skulle vilja sova till nästa månad, sug efter choklad som om det vore livets elixir och en uppblåst mage som får dig att undra om byxorna krympt i tvätten. Låter det bekant? Välkommen till världen av PMS och förklimakteriet!

När kroppen kastar in både huvudvärk, värkande leder, minskad sexlust eller kanske ökad sexlust, koncentrationssvårigheter, ångest, bröstspänningar, varma vallningar, nattliga svettningar, oregelbundna menstruationer, sömnbesvär, vaginal torrhet, ilska och fler humörsvängningar i mixen, blir det svårt att veta om det är dags för mens eller om du är på väg in i förklimakteriet❤️

VAD ÄR PMS?
Premenstruellt syndrom (PMS) är något som många kvinnor känner av varje månad, oftast en till två veckor före mensen. Här är några vanliga symptom:
🌸 Humörsvängningar: En känslomässig berg-och-dalbana med allt från irritation och ångest till depression.
🌸 Uppblåsthet: Känslan av att vara svullen och obekväm.
🌸 Bröstspänningar: Ömma och svullna bröst.
🌸 Trötthet: En överväldigande känsla av utmattning.
🌸 Matbegär: Sug efter specifika livsmedel, ofta söta eller salta.

VAD ÄR FÖRKLIMAKTERIET?
Förklimakteriet, även känt som perimenopaus, är den period som leder upp till klimakteriet. Under denna tid börjar äggstockarna gradvis producera mindre östrogen. Förklimakteriet kan börja redan i 45-årsåldern, men för vissa kvinnor kan det starta redan i 30-årsåldern. Denna fas kan pågå från några månader upp till 10 år innan menstruationerna helt upphör.

Under förklimakteriet kan du uppleva symtom som liknar de vid PMS, men de kan också vara mer intensiva och mer varierande. Detta beror på de hormonella förändringarna som sker i kroppen. Här är några vanliga symtom:
🌸 Oregelbundna menstruationer: Mensen kan komma tätare eller med längre intervaller.
🌸 Värmevallningar och nattliga svettningar: Plötsliga känslor av värme, ofta följt av svettningar och hjärtklappning.
🌸 Sömnbesvär: Svårigheter att somna eller att sova hela natten.
🌸 Humörförändringar: Humörsvängningar, ångest och depression.
🌸 Vaginal torrhet: Minskad östrogenproduktion kan leda till torra slemhinnor, vilket kan orsaka obehag.
🌸 Minskad eller ökad sexlust: Förändringar i hormonbalansen kan påverka sexlusten.
🌸 Koncentrationssvårigheter: Svårigheter att fokusera och minnesproblem. 
Läs mer om förklimakteriet här!

FÖRKLIMAKTERIET, KLIMAKTERIET OCH POSTKLIMAKTERIET
Det kan vara förvirrande att förstå de olika faserna, så här är en kort förklaring:
🌸 Förklimakteriet (Perimenopaus): Den period som leder upp till klimakteriet. Kan börja i 40-årsåldern och pågå i flera år. Symtom inkluderar oregelbundna menstruationer, värmevallningar, nattliga svettningar och humörförändringar.
🌸 Klimakteriet: Klimakteriet definieras som den tidpunkt då du inte har haft någon menstruation på 12 månader. Den genomsnittliga åldern för klimakteriet är 51 år. Symtomen kan fortsätta, men menstruationerna upphör.
🌸 Postklimakteriet: Tiden efter klimakteriet då östrogennivåerna ligger på konstant låga nivåer. Symtomen kan avta, men vissa kvinnor kan fortsätta att uppleva problem som vaginal torrhet och minskad benmassa.

Läs bloggen "Jag är en klimaxterie-kärring här"!

HUR VET DU VAD SOM ÄR VAD?
För att förstå vad som händer i din kropp, kan du använda vårt VagiVital Menopaus Självtest. Detta test mäter nivån av follikelstimulerande hormon (FSH), vilket kan indikera om du är i förklimakteriet. Under menopaus minskar antalet fungerande äggfolliklar i äggstockarna, vilket leder till minskade nivåer av östrogen. Som svar på detta ökar hypofysen produktionen av FSH i ett försök att stimulera äggstockarna, vilket resulterar i högre FSH-nivåer. Att få ett tydligt svar kan ge kvinnor större förståelse för varför de har olika symptom, vilket ger större möjligheter att också börja behandla och ta hand om sig själv och sin kropp med de symptom som förklimakteriet/klimakteriet kan innebära. Testet är kliniskt bevisat med 94% träffsäkerhet och är en CE-märkt medicinteknisk produkt. 
Läs mer om VagiVital Menopaus Självtest och köp ditt test här!

Att förstå skillnaden mellan PMS och förklimakteriet och identifiera om du befinner dig i förklimakteriet kan vara ett viktigt första steg i att hantera denna livsförändring, lindra dina symtom och ta hand om din kropp på bästa sätt❤️

Ta hand om dig & Stay Pussytive❤️

/VagiVital-teamet