Förstå blödningar under förklimakteriet & klimakteriet
Det finns få saker som är så härliga som att känna solen mot huden och ta på sig bikinin för en dag på stranden. Men precis när man är redo att kasta sig i vågorna och njuta av sommaren – ja, då dyker mensen plötsligt upp. Nu? Men va? Det är ju inte dags ännu? Det är ett världsligt problem, absolut, men ändå så frustrerande. Från att ha haft en lika regelbunden mens som månfaserna, vet jag numera aldrig när den kommer. Vid 50 års ålder kan min mens dyka upp efter allt från 12 dagar till 165 dagar. Ibland kommer den som en störtflod och ibland som några droppar. Att aldrig veta var man är i menstruationscykeln är minst sagt frustrerande och vid varje blödning tänker jag "kanske är den här den sista?". Men varför blir det så här? Vad beror blödningarna på i förklimakteriet och hur ska man tolka blödningar efter klimakteriet när mensen redan har varit försvunnen i minst 12 månader?
FÖRSTÅ BLÖDNINGAR UNDER FÖRKLIMAKTERIET OCH KLIMAKTERIET
Förklimakteriet är den härliga (läs: galna 😬) perioden innan klimakteriet när våra hormoner bestämmer sig för att köra en sista dans. Under denna tid börjar äggstockarna producera mindre östrogen, vilket kan göra menstruationerna oförutsägbara. För vissa kvinnor kan mensen vara som en pålitlig gammal vän som dyker upp på bestämda tider, medan den för andra (som jag) är mer som en gäst som dyker upp oväntat och stannar lite för länge eller alldeles för kort.
VAD HÄNDER I KROPPEN?
Under förklimakteriet och klimakteriet går kroppen igenom stora hormonella förändringar som påverkar menstruationscykeln. För att förstå varför blödningarna blir oregelbundna, är det viktigt att förstå vad som händer med våra hormoner.
Hormonella förändringar
Östrogen och progesteron är två nyckelhormoner som reglerar menstruationscykeln. Under förklimakteriet börjar äggstockarna producera mindre av dessa hormoner. Minskad östrogenproduktion gör att livmoderslemhinnan (endometriet) inte byggs upp på samma sätt som tidigare, vilket kan leda till oregelbundna blödningar. Detta kan resultera i kortare cykler där blödningarna kommer tätare eller längre cykler där det dröjer längre mellan blödningarna.
ORSAKER TILL KORTA MENSCYKLER
🌸 Ökad FSH-nivå: För att kompensera för minskad östrogenproduktion, ökar kroppen produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH). Detta kan stimulera äggstockarna att frisätta ett ägg oftare, vilket leder till kortare menstruationscykler.
🌸 Snabbare folliculärfas: Den första delen av menstruationscykeln (follikelfasen) kan bli kortare på grund av förändringar i hormonbalansen, vilket gör att ägglossningen sker tidigare än vanligt.
ORSAKER TILL LÅNGA MENSCYKLER
🌸 Ägglossningsstörningar: Under förklimakteriet kan ägglossningen bli oregelbunden eller utebli helt vissa månader, vilket förlänger cykeln eftersom livmoderslemhinnan fortsätter att byggas upp utan att avstötas.
🌸 Låg progesteronnivå: Utan ägglossning produceras mindre progesteron, ett hormon som är nödvändigt för att utlösa menstruation. Detta kan resultera i längre tid mellan blödningarna.
VARIATION I BLÖDNINGSMÖNSTER
Hormonsvängningar kan orsaka att livmoderslemhinnan byggs upp och stöts ut oregelbundet, vilket resulterar i varierande mängder blödning – från kraftiga till lätta. Om det kan vara till någon tröst så är dessa förändringar en fullkomligt normal del (om än påfrestande) av kroppens övergång genom förklimakteriet och klimakteriet ❤️
VAD KAN DU GÖRA?
🌸 Dagbok över blödningar: Att föra en dagbok över dina menstruationer kan hjälpa dig att se mönster och förändringar. Detta kan också vara ovärderligt att ha med vid besök hos din gynekolog.
🌸 Medicinsk rådgivning: Om blödningarna blir mycket kraftiga eller långvariga, sök hjälp hos en gynekolog.
BLÖDNINGAR UNDER KLIMAKTERIET & POSTMENOPAUS
Klimakteriet definieras som den tidpunkt då du inte har haft en menstruation på minst 12 månader. När detta händer, säger vi adjö till de månatliga besöken. Men vad händer om blödningarna återkommer efter denna period?
🌸 Om du blöder efter att inte ha haft mens på minst 12 månader, är det viktigt att kontakta en läkare för att utesluta eventuella hälsoproblem. Dessa blödningar kan bero på godartade tillstånd som polyper eller myom, men de kan också vara tecken på allvarligare problem som endometriecancer.
🌸 Efter klimakteriet blir livmoderslemhinnan tunnare på grund av låga östrogennivåer, vilket vanligtvis minskar risken för blödningar. Det är på grund av dessa låga östrogennivåer som många kvinnor under denna fas upplever vaginal torrhet.
Hormonfria VagiVital AktivGel har studerats vid svenska universitetssjukhus och återfuktar de torraste slemhinnor på endast 90 dagar.
SÅ VARFÖR BLIR DET SÅ HÄR?
Det korta svaret är hormoner. Våra kroppar genomgår en rad förändringar under förklimakteriet och klimakteriet, vilket kan göra menstruationerna till en riktig berg- och dalbana. Men kom ihåg, du är inte ensam. Många av oss går igenom samma sak och det finns hjälp och råd att få. Om du befinner dig någonstans i det ibland svårtolkade landet Menopaus, så kan ett första steg vara att lära dig så mycket du kan om både förklimakteriet och klimakteriet. Kunskap är makt men alla kvinnor är också unika❤️ Ibland kan det vara en svårt att tolka sin egen kropp och dess signaler. Till exempel kan det vara en utmaning förstå om humörsvängningarna beror på PMS eller om det orsakas av förklimakteriet. Eller om du faktiskt bara har all rätt i världen att vara förbannad, ledsen eller irriterad. Humör och känslor beror ju som sagt inte alltid på hormoner 😊
Lär dig mer och läs om PMS eller Förklimakteriet – hur skiljer man dem åt?
Ett första steg för att förstå var du befinner dig i din hormonella resa kan också vara att göra Vagivital Menopaus självtest som mäter FSH (follikelstimulerande hormon) i urinen och ger dig svar direkt med 94% träffsäkerhet om du befinner dig i förklimakteriet.
NYHET – VAGIVITAL GLIDMEDEL LANSERAS I HÖST
I höst lanserar vi vårt nya glidmedel, VagiVital ACTIVE GLIDE LUBRICANT! Det är ett återfuktande och vattenbaserat glidmedel, speciellt utvecklat för vaginan. Det påminner om naturligt vaginalt sekret, är doftfritt och parfymfritt. Perfekt för alla kvinnor som söker ökad njutning. VagiVital ACTIVE GLIDE kan användas med kondom och sexleksaker utan att skada de känsliga ytorna i underlivet. Håll utkik efter lanseringen och ge ditt sexliv en extra boost ❤️
Fyll i din mejladress och få ett mejl när vårt glidmedel finns att köpa i vår shop.
När mensen nästa gång dyker upp utan förvarning så kanske det kan hjälpa att betrakta den som en symbol för fruktbarhet och liv? I stället för att bli frustrerad så ska jag försöka välkomna den – för varje gång kan ju faktiskt vara den sista 😊
/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se