Ta reda på om du är i förklimakteriet

Jag befinner mig mitt i London på min 50-års dag, med en karta över stadens alla stadsdelar i högsta hugg framför mig och jag börjar bli riktigt frustrerad över att inte förstå var jag är. Att inte veta var man befinner sig är utmanande i vilken situation som helst. Kanske är det därför som även förklimakteriet kan kännas som en resa genom ett okänt land. Det är som att vara på en bussresa där du inte riktigt vet vilken station du är på eller var du ska gå av, och där medpassagerna talar ett främmande språk. Du vrålar högt 'VAR ÄR JAG?' men får inget svar.

Så här i efterhand har jag förstått att jag troligtvis kom in i mitt förklimakterium ungefär samtidigt som jag hade fött mitt fjärde barn vid 41 års ålder. Jag var lättretlig och kunde bli vansinnig över småsaker. På nätterna svettades jag så mycket att jag var tvungen att lägga stora badhanddukar i sängen. Samtidigt som jag var småförbannad på allt och alla hade jag en ökad sexlust. Att vara kåt och arg är dessutom en mycket märklig (och ibland humoristisk) kombination. Mensen fortsatte som vanligt och kom regelbundet, men varje gång höll jag på att förblöda. Eftersom jag också tillhör den gruppen kvinnor som påverkas av PMS, blev det ännu mer förvirrande, eftersom det ibland var svårt att skilja på vad som var PMS och vad som berodde på det begynnande förklimakteriet. Det kändes bokstavligen som att jag höll på att bli galen.

Till slut förstod jag och började läsa på. Jag tog aktiva beslut om hur jag skulle hantera och behandla min hormonella berg-och-dalbana, och idag har det lugnat ner sig. Men jag befinner mig fortfarande i förklimakteriet, eftersom jag än så länge faktiskt har menstruation. Dock är min menscykel extremt oregelbunden och varierar från 18 till 126 dagar, vilket kan vara mycket påfrestande.

Jag är inte längre lika arg, utan kanske mer skör, vilket faktiskt är något jag försöker acceptera och omfamna. En viktig del är att framför allt min man vet vad jag går igenom och har kunskap om klimakteriet. Det krävs trygghet och tillit för att också kunna vara skör. För med åldern har jag lärt mig att man kan vara mycket stark och samtidigt skör. Idag försöker jag även prioritera sömnen bättre och träning är livsviktig – särskilt för min hjärna.

Om jag hade haft tillgång till ett klimakterietest för 9 år sedan hade det faktiskt gjort stor skillnad. Jag hade sluppit ett antal år av förvirring och frustration och i stället direkt kunnat fatta aktiva beslut för att hantera min hormonella berg-och-dalbana. Därför är jag extra stolt över att VagiVital nu kan erbjuda ett självtest för förklimakteriet/klimakteriet som direkt ger dig svar på var du befinner dig på din resa

VAD ÄR FÖRKLIMAKTERIET?

Förklimakteriet, som också är känt som perimenopausen, markerar en viktig övergångstid i en kvinnas liv och kan börja redan i 35-års åldern. Det är under denna period som hon börjar närma sig klimakteriet, eller menopausen, vilket är den punkt då menstruationen tar slut för gott. Denna fas innebär att kroppen genomgår en rad omfattande hormonella förändringar. Symptomen under förklimakteriet kan vara många och varierande. Kvinnor kan uppleva allt från humörsvängningar, oregelbunden menstruation och sömnproblem till värmevallningar och nattsvettningar. Listan över möjliga symptom är lång och varje kvinnas upplevelse är unik.

VANLIGA SYMPTOM

Varje kvinnas upplevelse av förklimakteriet är unik och symptomen kan även variera över tid. Några av de vanligaste symptomen inkluderar:

🌸 Irritation: Känslor av lättretlighet och frustration över småsaker.

🌸 Oro: En känsla av konstant ängslighet eller nervositet, ofta utan tydlig anledning.

🌸 Trötthet: Överväldigande och ihållande känsla av utmattning, som inte förbättras med vila.

🌸 Humörsvängningar: Snabba och oförutsägbara förändringar i humör, från glädje till sorg eller ilska.

🌸 Ökad sexlust: En märkbar förändring i sexuell lust, ofta en ökning.

🌸 Sömnproblem: Svårigheter att somna eller upprätthålla en god natts sömn.

🌸 Hjärndimma: Upplevelsen av förvirring, glömska och svårighet att koncentrera sig.

🌸 Hjärtklappning: Obehagliga känslor av att hjärtat slår för snabbt eller oregelbundet.

🌸 Nedstämdhet: Känslor av sorg, hopplöshet eller en minskning av livsglädje.

🌸 Ömma bröst: Känslighet och obehag i brösten, ofta med en känsla av tyngd eller spänning.

🌸 Vallningar: Plötsliga vågor av värme som sprider sig över kroppen, ofta åtföljt av rodnad och svettning.

🌸 Nattsvettningar: Intensiv svettning under natten, som kan vara så omfattande att det kräver byte av sängkläder.

🌸 Förändrad menscykel: Oregelbundenhet i menstruationscykeln, som kan inkludera förändrad flödesstyrka eller längd.

🌸 Järnbrist: Symptom som trötthet och blekhet, orsakad av minskade järnnivåer i kroppen.

🌸 Viktuppgång: En oförklarlig ökning i kroppsvikt, ofta koncentrerad runt midjan.

Den här omfattande listan över symptom i förklimakteriet speglar verkligen hur varje kvinnas erfarenhet kan skilja sig åt. Det är viktigt att komma ihåg att dessa symptom kan variera i intensitet och frekvens. Dessutom, att urskilja om dina symptom är relaterade till PMS eller förklimakteriet kan vara en utmaning. Det finns dock vissa tydliga skillnader som kan hjälpa dig att förstå vad du upplever.

SKILLNADEN MELLAN PMS OCH SYMPTOM I FÖRKLIMAKTERIET

PMS-symptom börjar vanligtvis cirka 14 dagar före menstruationens start och minskar eller försvinner helt i samband med menstruationens början. Symptomen kan inkludera humörsvängningar, ökad irritation, trötthet, känslighet, oro och även fysiska besvär som ömma bröst, känsla av att vara uppblåst och svullen, ledvärk, huvudvärk och hudproblem. Forskning har inte helt klarlagt orsakerna till PMS, men det antas att kvinnor med PMS är extra känsliga för lägre nivåer av progesteron och/eller för de ämnen som bryter ner progesteronet efter ägglossningen.

Å andra sidan, i förklimakteriet, känns symptomen mer eller mindre lika under hela menstruationscykeln. Dessa symptom pågår kontinuerligt och hänger inte direkt ihop med menscykeln. Vanliga tecken på förklimakteriet kan inkludera låga energinivåer, förändringar i hud och hår, humörsvängningar, förändrad menscykel där mensen kan bli rikligare, samt vallningar och nattsvettningar. Kvinnor som närmar sig klimakteriet kan också uppleva en förändring i sin PMS, ofta blir den mer påtaglig eller förändrar karaktär.

HUR LÄNGE VARAR FÖRKLIMAKTERIET?

Förklimakteriet är en tid av hormonella förändringar som varierar mellan olika kvinnor. Genomsnittsåldern för starten av förklimakteriet ligger runt 47,5 år, men det kan börja så tidigt som vid 35 års ålder. Symptomen blir vanligtvis märkbara mellan 40 och 45 års ålder. Denna fas kan sträcka sig från fem till tio år eller längre, beroende på varje enskild kvinnas fysiska hälsa och kroppsliga förhållanden. Eftersom många kvinnor idag väljer att skaffa barn senare i livet kan symptomen under förklimakteriet bli särskilt utmanande för kvinnor som samtidigt hanterar kraven från att vara nybliven mamma . Att förstå och identifiera om du befinner dig i förklimakteriet kan vara ett viktigt första steg i att hantera denna livsförändring.

TA REDA PÅ OM DU ÄR I FÖRKLIMAKTERIET

Ett effektivt första steg är att använda VagiVital Menopause FSH-test för förklimakteriet/klimakteriet som är utformat för att ge en indikation om du befinner dig i förklimakteriet/klimakteriet genom att mäta vissa hormonnivåer. Det kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för de symptom du upplever och underlätta i beslutet om eventuella nästa steg, som att söka professionell medicinsk rådgivning eller utforska lämpliga behandlingsalternativ.

VagiVital Menopause FSH-test:

🌸Självtest för förklimakteriet/klimakteriet

🌸Kliniskt bevisad med 94% träffsäkerhet

🌸Enkel att använda hemma

🌸Svar inom 5 min

🌸Ger dig indikation om du är i förklimakteriet/klimakteriet

🌸Innehåller 2 test

VagiVital Menopause FSH-test hittar du här!

Förklimakteriet är en tid av både förändring och anpassning. Att förstå dess symptom och påverkan kan hjälpa kvinnor att navigera genom denna fas med större lätthet och medvetenhet. Varje kvinnas erfarenhet är unik men genom att i större utsträckning dela våra erfarenheter så kan vi även hjälpa medsystrar . Och det finns mycket mer att berätta om både förklimakteriet och klimakteriet. Missa därför inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta hand om dig & Stay Pussytive

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se