Därför kan du få svampinfektion i vaginan av antibiotika

Varför inträffar alltid vaginala besvär i samband med långhelger? I julas var det precis så. Omringad av doften av nybakade lussebullar, bränd knäck och med ändlös julmusik skvalande ur högtalarna, brottades jag med en envis bihåleinflammation. Efter att ha försökt låta den läka ut av sig själv, utan framgång, gav jag till slut upp och blev tvungen att ge mig hän åt en antibiotikakur. Jag har haft flera svampinfektioner i mitt liv, och en antibiotikakur har alltid varit boven i dramat. Men denna gång hade jag antingen glömt det, förträngt det, eller kanske bara var för upptagen med tanken på att julafton närmade sig och att bihåleinflammationen var superjobbig i kombination med alla förberedelser inför julen. Det hade varit år sedan jag senast upplevde en vaginal svampinfektion och jag hoppades naivt att jag skulle slippa undan denna gång. Men jag hade ju så klart helt fel. Under antibiotikabehandlingens tredje dag började den där välkända, kliande känslan göra sig påmind. Lätt kliande stickningar i vulvan signalerade att något inte stod rätt till. "Inte nu, snälla", tänkte jag. Men, jo, precis som en oinbjuden gäst, dök svampinfektionen upp när jag minst ville ha den. Det är nästan som om vaginala besvär har en inbyggd kalender och medvetet väljer de absolut sämsta möjliga tidpunkterna, såsom helger och röda dagar, när tillgången till en gynekolog är lika begränsad som tomten på juldagen. Just därför ska det bli extra spännande att VagiVital under 2024 kommer att lansera många kliniskt bevisade produkter som kan diagnostisera, behandla och förebygga underlivsbesvär, såsom svampinfektioner.

DETTA HÄNDER I VAGINAN NÄR DU TAR ANTIBIOTIKA

Antibiotika är effektiva läkemedel för att bekämpa bakterieinfektioner, men deras verkan är inte selektiv. Det betyder att när du tar antibiotika för att bekämpa en specifik skadlig bakterie, påverkas även den nyttiga bakteriefloran i kroppen, inklusive i vaginan. Vaginan är naturligt hem för olika typer av bakterier och mikroorganismer, där de goda bakterierna, såsom lactobaciller, spelar en central roll.

Lactobaciller är särskilt viktiga eftersom de hjälper till att upprätthålla ett surt pH i vaginan, vilket är avgörande för en sund vaginal miljö. Det sura pH-värdet förhindrar överväxt av skadliga organismer, inklusive svampar som Candida. Dessa svampar finns naturligt i små mängder i vaginan men hålls i schack av den sura miljön och den konkurrens som de goda bakterierna utgör.

När antibiotika tar bort dessa skyddande lactobaciller, störs vaginans pH-balans. Detta kan leda till en ökad alkalinitet, det vill säga att pH-värde ökar, vilket skapar en gynnsam miljö för tillväxt av svamp. Som ett resultat kan svampar som Candida albicans, som normalt existerar i vaginan utan att orsaka problem, börja växa okontrollerat. Detta leder till svampinfektioner i vaginan, vilka kännetecknas av symtom som klåda, irritation och ibland en tjock, vit flytning.

I vaginan spelar lactobaciller, en typ av goda bakterier, en nyckelroll. De producerar mjölksyra som bidrar till att hålla vaginans miljö sur, vilket är viktigt för att begränsa tillväxten av Candida albicans och andra potentiellt skadliga mikroorganismer. Denna sura miljö är avgörande för vaginal hälsa och bidrar till att förhindra infektioner.

Läs blogg om hur hålla vaginalfloran frisk här!

NÄR SVAMPEN CANDIDA ALBICANS TAR ÖVER

Candida albicans är en typ av jästsvamp som naturligt förekommer i människokroppen, inklusive i munnen, tarmarna och vaginan. I en hälsosam kropp är närvaron av Candida albicans vanligtvis obetydlig och orsakar inga problem. Det är för att den hålls i schack av kroppens naturliga mikroflora – en balanserad samling av mikroorganismer, inklusive bakterier, som bidrar till att upprätthålla en hälsosam miljö.

Problemen börjar när balansen i den vaginala mikroflora störs, vilket kan hända av olika anledningar, såsom användning av antibiotika, hormonella förändringar, försvagat immunsystem, höga nivåer av stress eller kostförändringar. När balansen rubbas kan det leda till att Candida albicans växer okontrollerat, vilket resulterar i en svampinfektion, känd som vaginal candidiasis eller en svampinfektion i underlivet.

Candida albicans, trots att den är mest känd för att orsaka infektioner när den växer okontrollerat, har faktiskt också vissa roller i kroppen under normala omständigheter:

🌺 Del av den normala mikrofloran

Candida albicans finns naturligt i kroppen, särskilt i tarmen, på huden och i genitala områden. I normala, hälsosamma förhållanden är den en del av kroppens mikroflora – den samling av mikroorganismer som bor i och på kroppen. Dessa organismer, inklusive Candida, bidrar till en viss grad till kroppens ekosystem och dess funktioner.

🌺 Bidrar till mikrobiell balans

I en frisk individ hjälper Candida albicans till att upprätthålla en balans med andra mikroorganismer. När denna balans är intakt, konkurrerar olika mikrober, inklusive Candida, med varandra, vilket förhindrar att någon enskild organism blir för dominerande.

🌺 Potentiell roll i immunförsvaret

Candida albicans kan också spela en roll i immunsystemet. Närvaron av dessa mikroorganismer, inklusive Candida, hjälper till att "utbilda" immunsystemet, så att det kan reagera på patogena mikroorganismer mer effektivt. Denna interaktion kan bidra till en bättre förmåga att skilja mellan skadliga patogener och ofarliga eller till och med fördelaktiga mikroorganismer.

🌺 Möjlig påverkan på matsmältningen

Även om denna roll inte är lika tydligt definierad för Candida albicans som för vissa andra tarmmikrober, kan den och andra jästsvampar bidra till vissa aspekter av matsmältning och näringsämnesabsorption.

Det är viktigt att komma ihåg att problemen med Candida albicans uppstår när dess tillväxt blir okontrollerad, vilket kan leda till infektioner som svamp i underlivet. Gränsen för när Candida albicans blir "jobbig" är när symtomen blir märkbara och orsakar obehag eller smärta.

SYMPTOM PÅ CANDIDAINFEKTION

Symtom på vaginal svampinfektion inkluderar klåda, rodnad, irritation i vaginan och vulva, smärta under samlag och en tjock, vit flytning som ofta liknas vid keso. Dessa symtom uppstår när tillväxten av Candida albicans blir omfattande nog att orsaka irritation och inflammation i de vaginala vävnaderna.

Läs blogg om hur du blir av med svampinfektion i underlivet här!

VÄLJ ANTIBIOTIKAFRI BEHANDLING FÖR BAKTERIELL VAGINOS

För att förebygga överväxt av Candida albicans och bibehålla en sund vaginal flora är det viktigt att undvika onödig användning av antibiotika samt använda milda, oparfymerade intimprodukter. VagiVital V Cleanser är en skonsam och återfuktande intimtvätt som rengör utan att störa den vaginala mikrofloran eller pH.

VagiVital V Cleanser hittar du här!

Svampinfektioner som uppstår efter antibiotikabehandling är vanligtvis inte allvarliga, men de kan orsaka obehag och besvär. Dessutom kan återkommande svampinfektioner vara ett tecken på en störd vaginal flora, vilket kan kräva ytterligare behandling eller livsstilsförändringar för att återställa den naturliga balansen.

Kvinnor med bakteriell vaginos, en vanlig vaginal obalans, kan ofta bli föreskrivna antibiotika. Även om detta kan verka som en effektiv lösning, kan det paradoxalt nog bidra till ytterligare obalans genom att störa den naturliga floran i vaginan.

Läs blogg om illaluktande flytningar orsakade av bakteriell vaginos här!

Här kommer Vernivia vaginal mousse in i bilden . Vernivia är en antibiotikafri behandling speciellt utformad för att behandla illaluktande flytningar orsakade av bakteriell vaginos. Till skillnad från traditionella antibiotika, stöder Vernivia den naturliga floran i vaginan då den återställer pH balansen och verkar genom att efterlikna slidans eget immunförsvar där tillväxten av de goda lactobacillerna stimuleras.  Genom att välja Vernivia undviker du de negativa bieffekterna som ofta följer med antibiotikabehandling, som till exempel risken för svampinfektioner. Detta gör Vernivia till ett idealiskt val för kvinnor som söker en skonsam, effektiv och balanserande lösning på problemet med bakteriell vaginos. Effekten är kliniskt bevisad och likvärdig med receptbelagd antibiotika

De receptfria svampmedel som idag finns på marknaden har tyvärr aldrig fungerat för mig men som tur var hade jag en fantastisk husläkare som kunde rycka in och rädda situationen. Tack vare detta blev jag svampfri precis i tid för julfirandet. Men erfarenheten har lärt mig att antibiotika och svampinfektioner för mig är lika säkra som att julen kommer varje år. Nästa gång jag står inför valet att ta antibiotika, kommer jag att tänka mig för både en och två gånger. Om det inte är mitt julförberedelser vill säga 😊

Ta hand om dig & Stay Pussytive

/Fanny