Forskning för vaginans välmående – njut av härlig intimvård!

Kategorin ”intimvård” växer enormt och idag finns det mängder av olika produkter för underlivet som ibland inte tycks fylla något högre syfte än att fiffi ska lukta smultron eller kanske dofta persika och där många produkter även utger sig för att vara väldigt effektiva utan att ha bevisad effekt. Fördelen med denna explosion av intimvårdsprodukter å andra sidan är att underlivshälsa alltmer avdramatiseras och blir en naturlig del av våra liv. Att vi öppet kan börja prata om klimakteriet, torra slemhinnor eller illaluktande flytningar är ju faktiskt en befrielse  men för mig personligen är det viktigt att intimvårdsprodukter också är kliniskt bevisade. Intimhälsa är något som många av oss värderar högt och det är ingen överraskning att vi önskar det bästa när det kommer till produkter och behandlingar som påverkar vår vaginala välmående. Men vad innebär egentligen begreppet "kliniskt bevisat" och hur kan vi vara säkra på att de produkter vi använder faktiskt lever upp till den standarden?

 

VAD MENAS MED ”KLINISKT BEVISAD”?

När vi hör ordet "kliniskt bevisat" tänker vi oftast på något som har genomgått rigorösa tester och studier för att säkerställa att det fungerar och är säkert. Det är precis vad det innebär 😊. När något är "kliniskt bevisat" betyder det att det finns pålitliga data som visar på dess positiva effekter.

För att uppnå denna status måste produkter och behandlingar genomgå noggranna vetenskapliga studier som utförs i kliniska miljöer. Dessa studier är strikt planerade och följer regler som är avsedda att ge pålitliga resultat. Det är en process som innebär att forskare jämför det de testar med andra alternativ för att säkerställa att resultatet är kopplat till det som studeras.

 

VAD KRÄVS FÖR ATT ANSES VARA ”KLINISKT BEVISAD”?

Kliniskt bevisad betyder i korthet att produktpåståenden kommer från ett kliniskt test där frivilliga testar produkten under en överenskommen tid. Inom begreppet finns det dock olika parametrar som bedömer graden av klinisk bevisning.

Det finns en uppsjö av ”glosor” att känna till.

 

🌸 Placebo-kontroll

I en sådan studie får vissa personer en helt enkelt en ”fejkbehandling” (som inte gör något) medan andra får den riktiga behandlingen. Det hjälper till att bedöma om behandlingen faktiskt fungerar och inte bara är en placeboeffekt. Placebo-kontrollerade studier används främst för läkemedel men även för en del medicintekniska hjälpmedel.

 

🌸 Dubbelblind studie

Här vet varken deltagarna eller forskarna vilken behandling var och en får. Det gör det svårare för någon att påverka resultaten av misstag.

 

🌸 Öppen studie

Här vet deltagarna och forskarna vilken behandling var och en får. Det utgör fortfarande ett värde, men risken för placeboeffekter är större än vid dubbelblinda studier.

 

🌸 Relevant grupp av personer

För att studien ska vara tillräckligt bra måste de som deltar också likna den population som behandlingen är avsedd för. Ju större deltagarantal i en studie desto större säkerhet i resultaten.

 

🌸 Godkänd av etisk kommitté

Studier som är godkända av en etisk kommitté säkerhetsställer att studien respekterar deltagarnas rättigheter och är genomförbar ur etisk synvinkel. Den här typen av studie innebär en större kvalitetsstämpel jämfört med studier som genomförs utan etisk kommitté.

 

🌸 Korrekta mätmetoder

Studien måste mäta saker på samma sätt varje gång. Detta innebär att man använder samma verktyg och protokoll för att titta på vad som händer och hur det fungerar.

 

🌸 Statisk analys – rätt sätt att mäta saker
Resultaten måste analyseras på ett korrekt sätt med lämpliga statistiska metoder för att avgöra om eventuella skillnader eller effekter är verkliga och inte resultat av slumpen.


🌸 Reproducerbarhet – andra kan prova igen

Resultaten måste kunna reproduceras och valideras av oberoende forskare och studier för att bekräfta resultatens tillförlitlighet. Om andra forskare gör samma sak, borde de alltså få samma resultat.

 

INTIMT MEN VETENSKAPLIGT – KLINISKT BEVISAD EGENVÅRD

Kvinnors intimhälsa är ingenting som VagiVital tar lätt på! Vi bygger en produktportfölj för kvinnors intimhälsa som kan diagnostisera, behandla och förebygga besvär – och vi gör det med en rejäl dos vetenskap, en nypa humor samtidigt som vi vill att allt ska vara tilltalande och vackert! Är det möjligt? Självklart! För att klara den uppgiften har vi hittills lagt hela 115 miljoner svenska kronor i den vetenskapliga kitteln – för vi anser att intimvård för kvinnor är något som måste vara baserad på forskning. Över 1600 kvinnor har ställt upp i våra studier. Och nej, vi har inte hållit våra experiment i något mystiskt laboratorium i skogen. I stället har vi samarbetat med prestigefyllda universitetssjukhus och toppmoderna forskningsinstitutioner med expertis inom gynekologi, då vi är fokuserade på att göra skillnad i kvinnors liv, bokstavligen.

 

VAGIVITAL – PRODUKTER SOM BYGGER PÅ FORSKNING

Så, varför allt detta ståhej? Jo, vi påstår inte bara att våra produkter fungerar, vi har data som bevisar det. Vår forskning är så omfattande att om du staplade alla våra studier på varandra skulle du behöva en bokhylla som sträcker sig till månen och tillbaka. Ok, det kanske inte är riktigt sant men det är definitivt en imponerande mängd data. Du kan själv kolla in allt vårt vetenskapliga arbete på vår hemsida 

Läs VagiVitals studier här!

Det mest spännande med vetenskap är att den alltid kan överraska, precis som att hitta choklad i köksskåpet när du minst anar det – fast på ett mycket mer vetenskapligt sätt. Vad som tidigare var alternativa metoder kan dessutom, tack vare rigorösa studier, visa sig ha riktigt kliniska effekter.

Personligen anser jag att alla vaginor förtjänar det bästa  och produkterna jag väljer till mig själv måste därför vara vetenskapligt stödda och bevisade. Medan jag kan omfamna alternativa metoder för andra områden i mitt liv, väljer jag att hålla min intimhälsa grundad i verifierade studier och klinisk bevisning. Så, kära vänner, låt oss ta hand om oss själva och fortsätta vara "pussytive" när vi gör välgrundade val för vår intimhälsa 

 

Av: Fanny Falkman Grinndal