Tre vanliga myter om vaginan

För några veckor sedan befann jag mig på konferensen Reproduktiv Hälsa som hålls vartannat år för barnmorskor i Sverige. Det var som att sköljas över av en tsunami av PUSSYTIVE energi då alla på plats verkar för en och samma sak – kvinnors bästa. Över 500 barnmorskor deltog under två fantastiska dagar med den senaste forskningen, intressanta föreläsningar och tankeväckande debatter som berörde allt från kvinnors underliv till graviditet och förlossningar samt sexuell hälsa. Jag själv delade ut rosa ”Stay Pussytive” goodiebags för glatta livet och hade många spännande samtal. Ett av dessa samtal handlade om myter om vaginan som fortfarande hänger sig kvar. I nutid finns det faktiskt flera myter om vaginan som fortsätter att cirkulera, trots ökad tillgång till information och utbildning. Jag tänkte att det är dags att slå hål på åtminstone tre av dem

MYT NR 1 - VAGINAN BÖR VARA LUKTFRI

Det finns en utbredd missuppfattning om att vaginan bör vara helt luktfri och att någon form av naturlig lukt är ett tecken på dålig hygien eller en infektion. I själva verket har vaginan en naturlig doft som varierar från person till person och kan påverkas av faktorer som kost och hormoner. En stark eller ovanlig lukt kan vara ett tecken på en infektion, men en mild doft är normal. Myten om att vaginan bör vara helt luktfri är en vanlig och potentiellt skadlig missuppfattning som påverkar många kvinnors självförtroende och sexuella hälsa. Låt oss dyka lite djupare in i detta ämne:

🌺Den naturliga vaginala doften

Vaginan är en komplex kroppsdel som har sin egen unika doft och den naturliga doften varierar från person till person. Denna doft är oftast mild och kan påminna om en kombination av surt och sötaktigt. Doften beror på flera faktorer, inklusive hormonbalans, kost, ålder och gener.

🌺Varför doftar vaginan?

Den naturliga doften är en del av vaginans självrengörande process. Vaginan har en egen bakterieflora som hjälper till att hålla den ren och frisk. Denna flora producerar mjölksyra, som skapar en sur miljö som förhindrar skadliga bakterier och infektioner. Den naturliga doften är ett resultat av den sura miljön och de ämnen som utsöndras av vaginans slemhinnor.

🌺Illaluktande flytning

En mild, konstant vaginal doft anses vara normal och frisk. Det är viktigt att förstå att en viss doft inte nödvändigtvis indikerar dålig hygien eller en infektion. Däremot kan en obehaglig fiskaktig lukt vara ett tecken på bakteriell vaginos som är en vanlig infektion i slidan.

VagiVital BV Kit som diagnostiserar & behandlar bakteriell vaginos hittar du här!

🌺Negativa konsekvenser av myten om att vaginan ska vara luktfri

  • Kvinnor kan känna sig osäkra och skämmas för sin naturliga kroppsliga doft, vilket kan påverka självförtroendet och sexuell självkänsla.
  • Det kan skapa en onödig rädsla för att vara intim med någon av rädsla för att dofta "fel."
  • Kvinnor kan försöka dölja eller maskera sin naturliga doft med olika produkter, vilket kan leda till obalans i den vaginala mikrofloran och öka risken för infektioner.


MYT NR 2 - VAGINANS STORLEK OCH UTSEENDE ÄR VIKTIGT

Det finns en oro hos en del kvinnor att storlek eller utseende av vaginan är viktigt för sexuell njutning eller partners nöje. Vaginans storlek och utseende varierar från person till person och har absolut ingen direkt koppling till sexuell tillfredsställelse. Myten om att vaginans storlek och utseende skulle vara avgörande för sexuell njutning eller partners nöje är en missuppfattning som påverkar många kvinnors självförtroende och sexuell självkänsla.

🌺Varför denna myt är felaktig

  • Precis som med alla kroppsdelar varierar vaginans storlek och utseende naturligt från person till person. Denna variation är normal och är en del av den mänskliga mångfalden. Det finns ingen "idealisk" storlek eller form för en vagina.
  • Vaginan är en flexibel och anpassningsbar del av kroppen. Den kan både utvidgas och dra ihop sig. Storleken på vaginan är inte ett dugg relevant för sexuell njutning.
  • Sexuell njutning involverar många faktorer, inklusive känslor, kommunikation och känslighet snarare än bara vaginans fysiska egenskaper. En öppen och ärlig kommunikation mellan sexpartners, förtroende och intimitet spelar en mycket större roll för att uppnå sexuell tillfredsställelse

Inspireras av bloggen om sex, lust & njutning här!

🌺Negativa konsekvenser av myten om att vaginans storlek och utseende är viktigt

  • Många kvinnor kan känna sig osäkra kring sina kroppar och har negativa känslor om sin sexualitet om de tror att deras vagina inte "mäter upp" till påstådda normer.
  • Denna myt kan skapa en känsla av press och prestationsångest i samband med sex, vilket kan minska lusten och sexuell njutning.
  • Om denna myt är närvarande i en relation kan det hindra öppen och ärlig kommunikation om sexuell tillfredsställelse, vilket kan vara skadligt för både parter.

MYT NR 3 - VAGINALA INFEKTIONER ÄR FÖLJDEN AV OSÄKERT SEX

Det finns en missuppfattning om att vaginala infektioner uppkommer om en kvinna har haft osäkert sex eller haft många sexpartners. Infektioner kan uppstå av olika skäl, inklusive obalans i den vaginala mikrofloran eller andra faktorer som inte är relaterade till sexuellt beteende. Myten att vaginala infektioner är ett resultat av osäkert sex eller någon form promiskuöst beteende är alltså en felaktig föreställning som behöver belysas och nedmonteras. Det är därför viktigt att förstå att orsakerna till vaginala infektioner är flera och kan ha många olika orsaker:

🌺Vaginal mikroflora och pH-balans

Vaginan har en känslig balans av bakterier och jäst som tillsammans utgör dess mikroflora. Om denna balans störs, kan det leda till en överväxt av vissa bakterier eller svampar, vilket i sin tur kan orsaka en infektion. Detta kan hända av många skäl, inklusive hormonella förändringar, antibiotikabehandlingar eller stress och har ingen direkt koppling till sexuellt beteende.

Läs blogg om vaginalfloran här!

🌺Svagt immunförsvar

Ett försvagat immunsystem kan öka risken för vaginala infektioner. Detta kan bero på sjukdomar, medicinsk behandling eller andra faktorer som inte har med sexuell aktivitet att göra.

🌺Allergier 

Kontakt med allergener eller kemikalier kan orsaka irritation och infektioner i vaginan. Detta kan inkludera användning av vissa produkter såsom parfymerade produkter för intimtvätt, vilket kan orsaka allergiska reaktioner.

AVMYSTIFIERA VAGINAN

Att förstå den naturliga vaginala doften och ta död på myten om att vaginan måste vara helt luktfri är viktigt för att främja en hälsosam syn på kvinnors kroppar och sexuell hälsa. Att vara medveten om vad som är normalt och vad som inte är det kan också hjälpa kvinnor att ta hand om sin intimhälsa och känna sig trygga med sina kroppar utan att falla offer för skadliga missuppfattningar. Utseendet på vaginan gör heller ingen skillnad för vare sig dig eller din partner. Faktiskt inte. De flesta människor värdesätter dessutom ärlighet, förtroende och intimitet med en partner framför stereotypa kroppsnormer och hela syftet med sexuella upplevelser är att kunna njuta utan onödig oro eller stress. Genom ökad medvetenhet kan vi bidra till att avmystifiera vaginan och främja en mer realistisk och positiv syn på kvinnors kroppar och sexualitet. Din vagina är fantastisk som den är – precis som du

Ta hand om dig & Stay Pussytive

/Fanny