En grundläggande guide till vaginala flytningar

Visste du att i antikens Grekland och Rom var vaginala flytningar faktiskt en stor sak? Man ansåg att de var en del av de fyra kroppsvätskorna: blod, slem, svart galla och gul galla. Att upprätthålla en balans mellan dessa ansågs vara nyckeln till god hälsa. Därför betraktades vaginala flytningar som något helt naturligt som bidrog till att hålla kroppen i balans ❤️

När medeltiden gjorde sitt intåg, med dess prägel av religiösa övertygelser, kunde flytningarna ibland få ett dåligt rykte och förknippas med orenhet eller till och med synd. Men, tack vare vetenskapens framsteg fick vi en djupare förståelse för hur kroppen fungerar, vilket även ledde till en ökad förståelse för vaginala flytningar som en viktig del av kvinnans reproduktiva system. Vaginala flytningar har ju faktiskt varit en del av kvinnors liv så länge som kvinnor har vandrat på jorden ❤️ men de är fortfarande, till viss del, omgivna av tabun och det finns många missförstånd att klargöra.

Så, vad är egentligen vaginala flytningar och varför uppstår de?

VAD ÄR FLYTNINGAR?

Flytningar är inte bara en normal, utan också en nödvändig del av en kvinnas reproduktiva hälsa. Denna naturliga sekretion är kroppens sätt att upprätthålla en hälsosam miljö i vagina. Flytningar är helt enkelt kroppens sätt att hålla vagina i gott skick. De varierar också i färg och konsistens beroende på var du befinner dig i din menstruationscykel. Från puberteten till menopausen upplever kvinnor förändringar i sina flytningar. Det är normalt att mängden och typen av flytningar varierar med ålder och hormonella förändringar. Men vad är egentligen flytningar, vad består de av och varför är de så viktiga för vår hälsa?

Har du flytningar som luktar illa? Med VagiVital VS Självtest kan du få svar inom 30 sek om du har drabbats av bakteriell vaginos!

VagiVital VS Självtest hittar du här!

SAMMANSÄTTNING OCH FUNKTION

Vaginala flytningar består av en komplex blandning av vätskor och celler som ständigt utsöndras från insidan av vagina och livmoderhalsen. Denna kontinuerliga process spelar en avgörande roll för att hålla vaginan både frisk och fungerande optimalt. De viktigaste delarna i detta system inkluderar:

🌸 Vätskor från livmoderhalsen och vagina

Dessa hjälper till att fukta och rengöra vaginan, vilket bidrar till att förebygga infektioner.

🌸 Avstötta celler från vaginans och livmoderhalsens väggar

Dessa celler bidrar till den naturliga rengöringsprocessen genom att avlägsna döda celler från vaginan.

🌸 Nyttiga bakterier

Framför allt laktobaciller som håller pH-värdet i vaginan på en låg nivå, vilket skapar en ogästvänlig miljö för skadliga mikroorganismer.

🌸 Sekret från livmoderhalsens körtlar

Detta sekret förändras i konsistens genom menstruationscykeln, vilket påverkar både fertiliteten och fungerar som en naturlig barriär mot infektioner.

RENGÖRING OCH SKYDD

Vaginala flytningar är superhjältar när det kommer till att hålla din vagina frisk och i balans. De spelar en jätteviktig roll för att både rengöra och skydda ditt underliv. Men hur fungerar det här systemet och varför är det så viktigt?

🌸 Så håller sig vaginan ren

Din vagina kan ta hand om sig själv och flytningarna är en stor del av det jobbet. De hjälper till genom att ständigt skicka ut en mix av vätskor och celler. Det här hjälper till att tvätta bort gamla celler och saker som inte ska vara där, vilket håller vaginan ren och minskar risken för irritation och infektioner.

🌸 Så håller sig vaginan frisk

För att din vagina ska må bra behövs en bra balans av olika bakterier. Flytningarna hjälper till med det här genom att se till att det är lite surt i vaginan, ett pH-värde som de snälla bakterierna (laktobaciller) gillar. De här snälla bakterierna producerar mjölksyra som håller de inte så snälla bakterierna borta. Det här skyddet är jätteviktigt för att undvika problem som kan uppstå om de inte så snälla bakterierna får ta över.

🌸 Skydd mot oönskade gäster

Flytningarna är lite som en vakt vid dörren för dina inre reproduktiva organ. De hjälper till att hålla borta bakterier och virus som kan ställa till med trubbel. När det är dags för ägglossning ändrar sig slemmet i livmoderhalsen så att det blir lättare för spermier att komma igenom. Men resten av tiden är slemmet tjockare för att stoppa bakterier och virus från att ta sig in. Det är ett smart sätt för kroppen att skydda sig på.

🌸 Ett sätt att hålla koll på hälsan

Om dina flytningar ändrar sig i mängd, färg eller lukt, kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Till exempel, om du märker att det är mer flytningar än vanligt eller om de får en gråaktig färg och luktar illa, kan det vara tecken på bakteriell vaginos, vilket är när det blir obalans bland bakterierna i vaginan. Genom att vara uppmärksam på de här förändringarna kan du få hjälp i tid om något skulle vara fel.

Läs blogg om hur förebygga illaluktande flytningar, svamp & urinvägsinfektion här!

EN INDIKATOR PÅ HÄLSA

Förändringar i flytningarnas färg, lukt eller konsistens kan ofta vara de första tecknen på att något inte står rätt till med kroppens hälsa. Till exempel:

🌸 Klart och vattnigt eller vitt och krämigt - indikerar oftast normala flytningar.

🌸 Gult eller grönt och illaluktande - kan vara tecken på en infektion.

🌸 Rosa eller blodblandade flytningar - kan tyda på blödning inuti reproduktionssystemet.

Läs blogg om bakteriell vaginos – flytningar som luktar illa här!

FÖRSTÅ DOFTEN FRÅN DINA VAGINALA FLYTNINGAR

Doften från normala vaginala flytningar är vanligtvis mycket mild och kan beskrivas som neutral eller bara lite syrlig, vilket är ett resultat av den naturliga bakteriefloran i vagina. Denna syrlighet beror på laktobacillerna, goda bakterier som dominerar i en frisk vaginal miljö. Laktobacillerna producerar mjölksyra som hjälper till att hålla pH-värdet i vaginan lågt (mellan 3,8 och 4,5), vilket bidrar till en lätt syrlig doft men också skyddar mot tillväxt av skadliga mikroorganismer.

En mild, syrlig doft är alltså helt normal och inget att oroa sig för. Den kan variera något beroende på menstruationscykeln, hormonella förändringar, sexuell aktivitet och personlig hygien. Det är viktigt att notera att en frisk vagina inte är doftfri och att små variationer i doften är normala och naturliga.

Om doften från vaginala flytningar däremot blir stark, obehaglig eller ändrar karaktär markant, kan det vara ett tecken på en infektion eller obalans i den vaginala miljön. Exempelvis kan en fiskliknande doft tyda på bakteriell vaginos, ett tillstånd där det sker en obalans i vaginala bakteriefloran. En jästliknande eller brödig doft kan i stället indikera en svampinfektion, som candida. Dessa förändringar i doften är ofta åtföljda av andra symptom, såsom ovanlig färg eller konsistens på flytningarna, klåda eller irritation.

Diagnostisera och behandla bakteriell vaginos enkelt hemma och få 10% rabatt!

VagiVital BV kit för diagnostisering och behandling av bakteriell vaginos hittar du här!

Vaginala flytningar ger oss alltså både balans, skydd och förnyelse! Den naturliga vaginala doften i flytningar är inte något att skämmas över utan snarare ett tecken på att allt fungerar som det ska. Genom historien har kvinnors vaginala flytningar inte alltid fått den uppskattning de förtjänar. Så nästa gång du märker av en flytning, ta det som en påminnelse att skicka lite kärlek den otroliga intelligensen hos din kvinnokropp ❤️

Ta hand om dig & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se