Välj rätt V-Gel

Välj rätt v-kräm för rätt symptom 

Flera olika alternativ finns tillgängliga för att behandla vaginal torrhet och beroende på vad som orsakar symptomet kommer det att finnas behandlingsalternativ som är mer lämpliga för dig. Mildare symtom på vaginal torrhet kan hjälpas genom att använda en over-the-counter behandling som inte innehåller något hormon, som en kräm eller fuktkräm. För allvarligare symtom, rådgör alltid med din läkare.

Vad är vaginal torrhet?

Vaginans väggar är belagda i ett lager av fukt, vilket minskar friktionen under samlag och håller slidan smörjd. Dessa väggar kan tunnas ut när kvinnor åldras och hormonproduktionen förändras.

Vaginal torrhet är ett vanligt symptom för många kvinnor och är ofta, men inte alltid, kopplad till klimakteriet och hormonella störningar.

Andra orsaker till att uppleva detta kan vara:

 • Amning
 • Medicinering eller behandlingar som exempelvis kemoterapi.
 • Olika sjukdomstillstånd som diabetes eller Sjögrens syndrome.
 • Rökning
 • Avlägsnande av äggstockarna
 • Stress
 • Stor träningsmängd

Symtomen på vaginal torrhet kan variera och svårheten varierar också men det finns flera olika behandlingsalternativ tillgängliga – varav många är enklare än du kanske tror.

Klåda, brännande känsla och smärta under samlag till följd av vaginal torrhet kan hjälpas. 

Ingen kvinnlig kropp är exakt densamma, vilket innebär att symtomen på vaginal torrhet – och graden av svårhet – skiljer sig mellan kvinnor. Vissa kan drabbas av klåda, stickande och brännande känslor, ibland medan de urinerar. Andra kan uppleva smärta under samlag, upptäcka att det intima området är ömt och få återkommande urinvägsinfektioner (UTI).

Beroende av vad som orsakar din torrhet kan behandlingarna variera. Vanliga behandlingsmetoder är:

 • Vaginal kräm eller gel
 • Upplever smärta medan du har samlag
 • Lokal östrogenbehandling som placeras i vaginan
 • Undvik parfymerad tvål eller andra produkter som inte är anpassade till underlivet.
 • Vaginal brännskada
 • Återkommande UTI

Använd endast produkter som är anpassade till ditt underliv.

Vaginan och det omgivande området är känsligt och bör behandlas med försiktighet. Först och främst bör du inte använda vad som helst i ett försök att öka smörjningen. Det vanligaste sättet att lindra din vaginala torrhet är att prova en fuktkräm eller kräm. Många olika alternativ finns tillgängliga över disk utan recept. Om du upplever allvarliga symtom, rådgör alltid med din läkare för att diskutera dina behandlingsalternativ.

I en klinisk studie som utfördes på flera av Sveriges universitetssjukhus upplevde hela 79% av patienterna en förbättring av sina mest besvärande symtom. Något som gjort att VagiVital därför klassas som aktivgel, då gelens kliniskt bevisade effekter gör mer än att bara återfukta. Följande förbättringar dokumenterades:

 • Minskade symtom av torra slemhinnor (klåda, irritation, smärta vid samlag och smärta vid urinering).
 • Minskade symtom kring trängningsinkontinens.
 • Förbättring av vaginalt pH och antal celler i vaginalslemhinnans ytskikt.
 • Tänk på materialet i underkläder, bomull föreslås vara det bästa alternativet

Mildare symptom på vaginal torrhet kan behandlas med icke-hormonella alternativ.

Påverkar din vaginala torrhet din livsstil? Undviker du vissa aktiviteter eller förändrar ditt liv på något sätt följaktligen? Boka och boka med din läkare för att ta reda på vad som orsakar problemet och få hjälp med att hitta lämpliga alternativ.

Om du ännu inte har testat någon behandling och dina symtom är milda kan du få hjälp med att använda en kräm. Krämer som inte innehåller östrogen är ibland att föredra, till exempel vid amning. Tänk på din medicinska historia innan du väljer en behandling som innehåller hormoner.

79% av patienterna i en kliniskt beprövad studie hjälptes av VagiVital. 

VagiVital är en icke-hormonell gel producerad av svenska Peptonic Medical och har en kliniskt bevisad effekt. Kvinnliga forskare från Karolinska universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus och Akademiska sjukhuset i Uppsala fann att 79 procent av patienterna i en kliniskt bevisad studie upplevde VagiVital hjälpte dem att behandla sina symtom på vaginal torrhet. 

Att uppleva vaginal torrhet någon gång under ditt liv som kvinna är inte ovanligt, men det är också behandlingsbart. VagiVital erbjuder en kurs på 30 dagar varefter du kan fortsätta i 60 dagar mer för ännu bättre resultat.