Välj rätt V-Gel

Välj rätt V-gel för rätt symtom 

Flera olika alternativ finns tillgängliga för att behandla vaginal torrhet och beroende på vad som orsakar symptomet kommer det att finnas behandlingsalternativ som är mer lämpliga för dig. Historiskt sett har mildare symtom på vaginal torrhet kunnat avhjälpas genom att använda en over-the-counter behandling som inte innehåller något hormon, som en kräm eller fuktkräm.

Numer kan även svårare symtom förknippade med vaginal torrhet avhjälpas med en hormonfri gel, nämligen VagiVital AktivGel. Kvinnliga professorer inom gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus och Akademiska sjukhuset i Uppsala fann att 79 procent av studiedeltagarna blev helt besvärsfria eller kraftigt förbättrade efter behandling med VagiVital AktivGel.

VagiVital AktivGel har optimerats för vaginal miljö i ett långtgående forskningsprogram och avhjälper skonsamt symtomen genom att avge vatten över tid på ett helt unikt sätt.

Vad är vaginal torrhet?

Vaginans väggar är belagda i ett lager av fukt, vilket minskar friktionen under samlag och håller slidan smörjd. Dessa väggar kan tunnas ut när kvinnor åldras och hormonproduktionen förändras.

Vaginal torrhet är ett vanligt symptom för många kvinnor och är ofta, men inte alltid, kopplad till klimakteriet och hormonella störningar.

Andra orsaker till att uppleva detta kan vara:

 • Amning
 • Medicinering eller behandlingar som exempelvis kemoterapi.
 • Olika sjukdomstillstånd som diabetes eller Sjögrens syndrome.
 • Rökning
 • Avlägsnande av äggstockarna
 • Stress
 • Stor träningsmängd

Symtomen på vaginal torrhet kan variera och svårheten varierar också men det finns flera olika behandlingsalternativ tillgängliga – varav många är enklare än du kanske tror.

Klåda, brännande känsla och smärta under samlag till följd av vaginal torrhet kan avhjälpas.

Ingen kvinnlig kropp är exakt densamma, vilket innebär att symtom förknippade med vaginal torrhet – och graden av svårighet – skiljer sig mellan kvinnor. Vissa kan drabbas av klåda, stickande och brännande känslor, ibland medan de urinerar. Andra kan uppleva smärta under samlag, upptäcka att det intima området är ömt och få återkommande urinvägsinfektioner (UTI).

Beroende av vad som orsakar din torrhet och vilken typ av symtom du har, kan behandlingarna variera. Vanliga behandlingsmetoder är:

 • Kliniskt bevisad vaginalgel
 • Vaginalgel
 • Vaginal kräm
 • Lokalt östrogen
 • Vagitorier
 • Hälsotillskott

Använd endast produkter som är anpassade till ditt underliv.

Vaginan och det omgivande området är känsligt och bör behandlas med försiktighet. Först och främst bör du inte använda vad som helst i ett försök att öka smörjningen. Det vanligaste sättet att lindra din vaginala torrhet är att prova en fuktkräm eller kräm. Många olika alternativ finns tillgängliga över disk utan recept. Numer finns även en kliniskt bevisad vaginalgel att köpa över disk, nämligen VagiVital AktivGel.

I en klinisk studie som utfördes av professorer inom gynekologi vid flera av Sveriges universitetssjukhus upplevde hela 79% av patienterna en förbättring av sina mest besvärande symtom. Något som gjort att VagiVital därför klassas som aktivgel, då gelens kliniskt bevisade effekter gör mer än att bara återfukta. Följande förbättringar dokumenterades:

 • Minskade symtom av torra slemhinnor (klåda, irritation, smärta vid samlag och smärta vid urinering).
 • Minskade symtom kring trängningsinkontinens.
 • Förbättring av vaginalt pH och antal celler i vaginalslemhinnans ytskikt.

Numer kan både mildare och svårare symptom på vaginal torrhet behandlas med icke-hormonella alternativ.

Påverkar din vaginala torrhet din livsstil? Undviker du vissa aktiviteter eller förändrar ditt liv på något sätt följaktligen? Rådgör och boka en tid med din läkare för att ta reda på vad som orsakar problemet och få hjälp med att hitta lämpliga alternativ.

Du kan också prova att avhjälpa problemen själv. I VagiVital AktivGel finns en självhjälp med kliniskt bevisad lindring av symtom förknippade med vaginal torrhet. En vaginalgel eller kräm som inte innehåller östrogen är ibland att föredra, till exempel vid amning. Tänk på din medicinska historia innan du väljer en behandling som innehåller hormoner.

79% av patienterna i en klinisk studie hjälptes av VagiVital. 

VagiVital är en icke-hormonell gel producerad av svenska Peptonic Medical och har en kliniskt bevisad effekt. Kvinnliga forskare från Karolinska universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus och Akademiska sjukhuset i Uppsala fann att 79 procent av patienterna i en klinisk studie upplevde att VagiVital AktivGel hjälpte mot symtom förknippade med vaginal torrhet.

Att uppleva vaginal torrhet någon gång under ditt liv som kvinna är inte ovanligt, men det är också behandlingsbart. VagiVital erbjuder resultatförbättringar redan efter 30 dagar. Normalt rekommenderas en kur med daglig behandling under 90 dagar varefter du kan övergå till en behandlingsfrekvens efter behov.

Läs mer om VagiVital AktivGel