Torra slemhinnor vid medicinering av antidepressiva: Orsaker och lösningar

Torra slemhinnor är ett problem som många inte vill tala öppet om, men det är faktiskt en vanlig bieffekt av antidepressiv medicinering. Här på VagiVital älskar vi vår chattfunktion där vi får möjlighet att möta kvinnor som har frågor och funderingar om våra produkter eftersom det ger oss en personlig kontakt och hjälper oss också att förstå vilka frågor och funderingar som finns kring intimhälsa – frågor som vi också har möjlighet att lyfta❤️.

Häromdagen kom ett lite uppgivet meddelande i vår chatt från en ung kvinna som berättade att hon led av torrhet och irritation trots att hon bara är 32 år. Vi tipsade henne om AktivGel för torra slemhinnor som är hormonfri och passar kvinnor i alla åldrar samt vår bloggpost "Sex vanliga orsaker till torra slemhinnor", där kvinnor kan fördjupa sig i ämnet.

Efter en liten stund hörde kvinnan av sig igen och berättade att hon nu hade läst bloggen och där upptäckt att SSRI (antidepressiv medicin) kan orsaka torra slemhinnor. Hon hade tagit SSRI under många år men hade ingen aning om att det även kunde ge torra slemhinnor och blev väldigt lättad när hon äntligen fick en förklaring till varför hon upplevde dessa problem ❤️

KÄNNER KVINNOR TILL ATT DE KAN FÅ TORRA SLEMHINNOR AV ANTIDEPRESSIVA MEDICINER?

Många kvinnor är faktiskt inte medvetna om att torra slemhinnor kan vara en biverkning av antidepressiv medicinering. Informationen om denna specifika biverkning är ofta inte framträdande i de informationsblad som följer med medicinen och det diskuteras sällan i detalj under läkarkonsultationer.

VAD ORSAKAR TORRA SLEMHINNOR VID ANVÄNDNING AV ANTIDEPRESSIV MEDICIN (SSRI)?

Antidepressiva mediciner, särskilt de som tillhör gruppen selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), påverkar serotoninnivåerna i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som reglerar många kroppsfunktioner, inklusive produktionen av naturliga smörjmedel. När serotoninnivåerna förändras, kan det störa kroppens produktion av vätskor som håller slemhinnorna fuktiga och elastiska.

Slemhinnorna i underlivet är särskilt känsliga för dessa förändringar. Normalt hålls dessa vävnader fuktiga och elastiska genom en balans av hormoner och naturliga smörjmedel. När denna balans rubbas, kan slemhinnorna bli torra och sköra, vilket leder till en rad besvär såsom:

🌸 Obehag och klåda: Torra slemhinnor kan orsaka en ständig känsla av irritation och klåda, vilket kan vara mycket obekvämt.

🌸 Sveda och brännande känsla: Många kvinnor upplever en brännande känsla som kan förvärras vid fysisk aktivitet eller samlag.

🌸 Smärta vid samlag: Minskad smörjning kan göra samlag smärtsamt, vilket kan påverka både det fysiska och emotionella välbefinnandet.

🌸 Ökad risk för infektioner: Torra och sköra slemhinnor kan lättare spricka, vilket ökar risken för infektioner.

VAD KAN JAG GÖRA ÅT TORRA SLEMHINNOR?

VagiVital AktivGel är en hormonfri gel som är speciellt framtagen för att effektivt lindra och behandla symtom som torrhet, irritation, klåda, obehag vid samlag och smärta vid urinering i intimområdet och passar kvinnor i alla åldrar.  Den kristallklara gelen fäster till vaginalslemhinnan och avger vatten till slemhinnan över tid, återställer pH och stimulerar tillväxten av celler i slemhinnans ytskikt.

FÖRDELAR MED AKTIVGEL

🌸 Återfuktande effekt

Kliniska studier vid svenska universitetssjukhus visar mycket positiva resultat redan efter 30 dagar (4 veckor) av daglig användning med AktivGel, med ytterligare förbättringar vid uppföljning efter 12 veckor. Därför rekommenderar vi att du kontinuerligt använder tre tuber över en period på 12 veckor. Efter denna period är det vanligt att övergå till användning vid behov.

🌸 Hormonfri

AktivGel är hormonfri och perfekt för kvinnor som undviker hormoner av medicinska eller personliga skäl, men den går även utmärkt att kombinera med hormoner om man önskar.

🌸 Kladdfri

Eftersom gelen stannar där den placeras (i vaginan) tack vare den höga viskositeten så är den också kladdfri, det vill säga något trosskydd är inte nödvändigt vid användning.

HUR VANLIGT ÄR PROBLEMET?

En studie publicerad i "Journal of Clinical Psychopharmacology" fann att upp till 20% av kvinnor som använder SSRI rapporterar symtom på torra slemhinnor. En annan studie i "Archives of Sexual Behavior" bekräftar dessa resultat och pekar på att serotoninreceptorernas påverkan på kroppens vätskeproduktion kan vara en bidragande faktor.  Detta innebär att tiotusentals kvinnor kan lida av torra slemhinnor som en direkt följd av sin medicinering.

NÄR UPPTRÄDER SYMTOMEN?

Symtomen på torra slemhinnor kan uppträda både tidigt i behandlingen med antidepressiv medicin (SSRI) och efter längre tids användning. För vissa kvinnor kan obehagen börja redan inom några veckor efter påbörjad behandling, medan andra kan utveckla symtomen först efter flera månader eller till och med år av medicinering. Den exakta tidpunkten kan variera beroende på individens unika kroppskemiska sammansättning och hur de reagerar på medicinen.

 

LÄS BLOGG OM SEX VANLIGA ORSAKER TILL TORRA SLEMHINNOR HÄR! 

SLUTORD

Att drabbas av torra slemhinnor kan kännas extra utmanande för yngre kvinnor som inte har hittat en förklaring till varför de lider av torrhet, sveda och irritation i underlivet. Men det är faktiskt helt normalt att ha torra slemhinnor även i yngre ålder och det finns flera bakomliggande orsaker – där antidepressiv medicin är en av dem❤️.

Som alltid, ta hand om dig & Stay Pussytive❤️

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se