Behandling av vaginal torrhet under graviditeten

 

Under graviditeten kommer du att upptäcka att din kropp förändras på många sätt. En sak som du kan uppleva medan du förväntar dig är vaginal klåda och torrhet. I den här artikeln förklarar vi varför detta kan hända och dela tips om hur du kan behandla det!

Varje graviditet är annorlunda och alla är unika. De symtom som kvinnor upplever skiljer sig därför kraftigt mellan individer och graviditeter. En vanlig vaginal förändring som inte ofta pratas om är torrhet.

Vaginala torrhetssymtom inkluderar inching, brännande, irritation och eventuellt smärta under samlag. Hur obehagligt det än kan vara är det inte farligt – och du är inte ensam eftersom många kvinnor upplever vaginal torrhet under graviditeten. Med det sagt betyder det inte att du ska behöva lida genom det! 

Vaginal torrhet kan ha många olika orsaker, så det första steget är att se till att du vet vad orsaken är att hitta en lämplig behandling. Låt oss undersöka några av de vanligaste orsakerna!

4 av de vanligaste orsakerna till vaginal torrhet under graviditeten

Hormonella förändringar

Under graviditeten förändras dina hormoner - snabbt. Östrogen är det hormon som är ansvarigt för att hålla slidan fuktig, så när dina östrogennivåer förändras under graviditeten, Det kan orsaka att du upplever vaginal torrhet.

Uttorkning

Om du känner dig torr "där nere" är chansen stor att din kropp behöver mer vatten för att hålla din vagina fuktig. Cirkulerande vätskevolym ökar med cirka 50% under graviditeten, så se till att hydrera mer än vanligt för att undvika vaginal torrhet - och andra biverkningar från uttorkning.

Vaginala jästinfektioner

En studie från 2015 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25916994/) visar att risken för jästinfektioner (även känd som candidiasis) ökar under graviditeten. Symtom inkluderar bränning medan urinering och omfattande klåda. Om du misstänker att du kan lida av en svampinfektion, kontakta din gynekolog för lämplig behandling.

Vaginala infektioner

Vissa vaginala infektioner kan orsakas av bakteriell vaginos och grupp B Streps (GBS). Vanliga symtom är smärta under urinering och klåda. Om du misstänker att du kan ha en infektion, kontakta din läkare för lämplig behandling.

  Om du misstänker att du lider av vaginala jästinfektioner eller andra typer av vaginala infektioner, tala alltid med din läkare för en lämplig behandling. Men om orsaken beror på hormonella förändringar eller uttorkning finns det behandlingar du kan prova hemma för att förbättra din vaginas välbefinnande. Låt oss ta en titt på några av de behandlingar som kan hjälpa till att lindra din vaginala torrhet under graviditeten!

  3 behandlingar du kan göra hemma:  

  Hormonfri grädde för V-zonen

  Hormonfria vaginala cremes kan göra underverk för att öka fukten i V-zonen. Under graviditeten, se till att välja en icke-hormonell vaginal krämEn studie https://www.nature.com/news/2005/050502/full/050502-1.html visade att extra östrogen kan vara skadligt för fostret och leda till komplikationer i utvecklingen av manliga barn.

  Kom ihåg att hydrera!

  Uttorkning är en möjlig orsak till vaginal torrhet, så se till att dricka mycket vatten - helst iskall. För att göra det roligare, försök att lägga till en gurka eller lime till ditt vatten för variation. Ett annat tips är att hoppa över kaffet eftersom koffein kan göra dig uttorkad. Vi lovar att din kropp kommer att tacka dig!

  Samlagrelaterad torrhet

  Om du upplever obehag eller smärta under samlag finns det flera behandlingar som kan lindra dina symtom. Något du kanske redan har hemma är kokosnötolja, som kan användas säkert inifrån och ut. Andra smörjmedel kan också hjälpa dina symtom. Om du vill prova ett smörjmedel, kom ihåg att välja ett vattenbaserat smörjmedel. Undvik smörjmedel med glycerin som anges som den första ingrediensen, eftersom detta kan leda till pH-obalans under graviditeten.

  Var försiktig och snäll mot din V-zon

  Du bör alltid behandla din vagina försiktigt - och särskilt under graviditeten. Några förslag som hjälper dig att vara extra snäll mot ditt V-område inkluderar:

  • Välja dina underkläder noggrant. Det bästa alternativet är bomull som andas.
  • Se till att torka av dig ordentligt med en handduk efter tvätt.
  • Undvik att gå runt i svettiga underkläder eller våta baddräkter.
  • Undvika doftande lotioner och parfymerade tvålar vid rengöring av vaginalområdet. Välj produkter som är anpassade för känsliga vaginor.

  När försvinner torrheten efter graviditeten? 

  Vaginal torrhet försvinner ibland efter förlossningen, men vissa kvinnor fortsätter att uppleva det efter graviditeten under amning. Som nämnts ovan, östrogen är hormonet som ansvarar för vaginal fukt. Under amning producerar kroppen prolaktin som stoppar östrogenproduktionen och kan orsaka vaginal torrhet.

  Med andra ord - det är vanligt att vaginal torrhet fortsätter under amning. Om du misstänker en infektion eller om torrheten blir värre, kontakta alltid din läkare för medicinsk rådgivning.