Bakteriell vaginos under & efter klimakteriet

Det finns fortfarande en stor osäkerhet kring bakteriell vaginos (BV) och kanske särskilt bland postmenopausala kvinnor, det vill säga kvinnor som har passerat klimakteriet. Bakteriell vaginos är vanligast hos kvinnor i fertil ålder, men även kvinnor både under och efter klimakteriet kan drabbas. Bakteriell vaginos är en vanlig vaginal infektion som uppstår när det sker en obalans i de naturliga bakterierna i vaginan. Denna obalans innebär att de "goda" bakterierna (laktobaciller) minskar, medan de "elaka" bakterierna (anaerober) ökar. Detta leder till en förhöjning av det vaginala pH-värdet, där ett av de karaktäristiska symtomen är en stark fiskliknande doft. För postmenopausala kvinnor kan dock symptomen vara lite annorlunda jämfört med yngre kvinnor. 

DÄRFÖR DRABBAS POSTMENOPAUSALA KVINNOR AV BAKTERIELL VAGINOS 

Efter menopaus genomgår kvinnans kropp betydande hormonella förändringar. En av de mest märkbara förändringarna är minskningen av östrogennivåerna. Östrogen spelar en viktig roll i att upprätthålla en sund vaginal miljö genom att stimulera produktionen av glykogen i vaginala epitelceller. Glykogen omvandlas av laktobaciller till mjölksyra, vilket hjälper till att hålla vaginalt pH lågt (surt), normalt mellan 3,8 och 4,5. 

När östrogennivåerna sjunker under och efter menopaus minskar glykogenproduktionen, vilket leder till färre laktobaciller och ett högre vaginalt pH. Detta mer alkaliska pH gör det lättare för skadliga bakterier att växa, vilket ökar risken för bakteriell vaginos. Dessutom kan torrare slemhinnor, som är vanliga efter menopaus, göra vaginan mer mottaglig för infektioner såsom bakteriell vaginos. 

VAGIVITAL AKTIVGEL FÖR TORRA SLEMHINNOR 

VagiVital AktivGel är en kladdfri vaginal gel som studerats vid svenska universitetssjukhus. Resultaten visar att VagiVital AktivGel minskar symtom på torra slemhinnor, inklusive klåda, irritation och smärta vid intimt umgänge och urinering, samt förbättrar hanteringen av trängningsinkontinens. 

Köp VagiVital AktivGel 3-pack och få 10% rabatt här!   

FORSKNING OM PH-FÖRÄNDRINGAR OCH BV HOS POSTMENOPAUSALA KVINNOR 

Forskning har visat tydliga samband mellan menopaus, förändringar i vaginalt pH och förekomsten av bakteriell vaginos. En studie publicerad i tidskriften Menopause fann att postmenopausala kvinnor ofta har ett vaginalt pH över 4,5, vilket är betydligt högre än det sura pH som är vanligt hos premenopausala kvinnor. Studien visade också att den minskade mängden laktobaciller hos postmenopausala kvinnor bidrar till denna pH-ökning och därmed till en ökad risk för bakteriell vaginos. 

En annan studie publicerad i Journal of Lower Genital Tract Disease undersökte förekomsten av bakteriell vaginos hos postmenopausala kvinnor och fann att upp till 30% av kvinnorna i denna grupp upplevde symtom på BV. Forskarna noterade att de vanligaste symtomen hos dessa kvinnor var vaginal torrhet, irritation och en obehaglig lukt, snarare än den klassiska fisklukten som ofta associeras med BV hos yngre kvinnor. 

Läs mer om hur ett friskt underliv ska lukta här!

SYMTOM PÅ BAKTERIELL VAGINOS HOS POSTMENOPAUSALA KVINNOR 

För postmenopausala kvinnor kan symtomen på bakteriell vaginos vara annorlunda jämfört med yngre kvinnor. Detta beror främst på hormonella förändringar som sker under och efter menopausen. Minskade östrogennivåer påverkar den vaginala miljön och kan leda till att vissa symtom inte är lika tydliga. 

Efter menopausen minskar östrogenproduktionen betydligt, vilket leder till tunnare och torrare vaginala slemhinnor. Denna förändring kan påverka produktionen av glykogen, en viktig näringskälla för laktobaciller (de goda bakterierna). När laktobacillerna minskar, ökar vaginalt pH, vilket gör det lättare för skadliga bakterier att växa och orsaka bakteriell vaginos. 

Den typiska fiskdoften som ofta associeras med bakteriell vaginos är resultatet av flyktiga aminer som produceras av anaeroba bakterier i en östrogenstimulerad miljö. Efter menopaus kan dessa bakterier och deras aktivitet minska, vilket gör att den karakteristiska fiskdoften inte alltid är lika påtaglig. 

VANLIGA SYMTOM HOS POSTMENOPAUSALA KVINNOR 

🌸 Obehaglig lukt: Även om den typiska fisklukten inte alltid är närvarande, kan det ändå finnas en obehaglig lukt som påminner om andra lukter, såsom en "fis". 

🌸 Tunna, gråvita flytningar: Dessa är ett vanligt tecken på bakteriell vaginos, även hos postmenopausala kvinnor. 

🌸 Irritation eller klåda i underlivet: Torrhet och tunnare slemhinnor kan göra underlivet mer känsligt för irritation och klåda. 

DIAGNOSTISERA BV MED VAGIVITAL VS SJÄLVTEST 

VagiVital VS Självtest för bakteriell vaginos diagnostiserar bakteriell vaginos med 92% träffsäkerhet. Den höga träffsäkerheten beror på att VS Självtest inte enbart mäter pH utan även den buffrande förmågan i flytningar, vilket innebär flytningarnas förmåga att stå emot förändringar i pH. En god buffrande förmåga innebär att flytningarna effektivt kan motverka plötsliga pH-förändringar, vilket är viktigt för att upprätthålla en hälsosam vaginal miljö.  

En stabil vaginal pH-nivå är avgörande för att förebygga infektioner som bakteriell vaginos. Normalt har slidan ett surt pH, vilket är ogynnsamt för många skadliga bakterier och svampar. Om pH-nivån ökar (blir mindre sur) på grund av nedsatt buffrande förmåga, kan detta skapa en miljö där skadliga bakterier frodas, vilket leder till infektioner och obehagliga symtom. Tack vare att VS Självtest även mäter den buffrande förmågan i flytningarna kan testet även inkludera kvinnor med bakteriell vaginos som trots allt har ett normalt pH. Ett vanligt pH-test för bakteriell vaginos har endast 78% träffsäkerhet, vilket gör VagiVital VS Självtest överlägset. För postmenopausala kvinnor kan det vaginala pH dock vara förhöjt, vilket kan ge ett falskt positivt resultat med både VS Självtest och ett traditionellt pH-test. 

Läs mer om VS Självtest för bakteriell vaginos här!   

DIAGNOSTISERA BV HOS EN GYNEKOLOG 

För att diagnostisera bakteriell vaginos hos en gynekolog krävs att tre av fyra kriterier uppfylls: 

  1. Ett snifftest: Man tar ett prov av slidsekretet och tillsätter en droppe kaliumhydroxid, vilket höjer pH och vid bakteriell vaginos framträder då den typiska fisklukten.
  2. Undersökning av flytningen i mikroskop
  3. Ett pH-test på flytningen: Om pH är över 4,5 kan det tyda på bakteriell vaginos, men för postmenopausala kvinnor kan det ge ett falskt positivt resultat
  4. Undersökning av flytningens färg och konsistens

BEHANDLING AV BAKTERIELL VAGINOS MED ANTIBIOTIKA 

Traditionellt har bakteriell vaginos behandlats med antibiotika, men detta kan störa hela den vaginala floran och leda till andra problem. Antibiotika är effektiva mot bakterieinfektioner men påverkar även kroppens nyttiga bakterieflora, inklusive laktobaciller i vaginan. De goda laktobacillerna är särskilt viktiga eftersom de upprätthåller ett surt pH i vaginan och skyddar mot skadliga organismer. När antibiotika minskar antalet laktobaciller kan pH-värdet öka, vilket då skapar en gynnsam miljö för infektioner att växa okontrollerat. 

Läs mer om varför du kan få svampinfektion av antibiotika här!   

ANTIBIOTIKAFRI BEHANDLING AV BAKTERIELL VAGINOS 

Vernivia vaginal mousse från VagiVital erbjuder en antibiotikafri behandling av bakteriell vaginos som verkar genom att efterlikna vaginans eget immunförsvar. Moussen återställer pH-värdet och stödjer de goda laktobacillerna, vars produktion av mjölksyra är en viktig del av vaginans försvar mot bakterie- och svampinfektioner. Med Vernivia behandlar du enkelt bakteriell vaginos under 7 dagar och illaluktande flytningar redan efter 12 timmar. Effekten är kliniskt bevisad och likvärdig med receptbelagda antibiotika 🙌 

Köp Vernivia vaginal mousse från VagiVital här!

TORRA SLEMHINNOR GER PROBLEM  

Torrhet i vaginan är ett vanligt problem, särskilt hos postmenopausala kvinnor och kan leda till en rad obehagliga och ibland smärtsamma symtom såsom: 

🌸 Små sår och sprickor: Torra slemhinnor kan utveckla små sår eller sprickor, vilket skapar ingångar för bakterier att tränga in och orsaka infektioner. 

🌸 Urinvägsinfektioner: Torrhet kan också leda till en ökad risk för urinvägsinfektioner eftersom bakterier lättare kan spridas till urinvägarna. 

🌸 Smärta vid samlag: Torra och känsliga slemhinnor kan göra samlag smärtsamt, vilket påverkar livskvaliteten och den sexuella hälsan negativt. 

🌸 Sveda vid urinering: På grund av de torra och irriterade slemhinnorna kan urinering bli smärtsam och obehaglig. 

🌸 Urinträngningar: Torrhet i vaginalslemhinnorna kan också påverka urinvägarna och orsaka frekventa urinträngningar. Detta kan vara mycket obehagligt och påverka dagliga aktiviteter. 

När slemhinnorna blir torra blir de också tunnare och mer sårbara, vilket kan göra det lättare för skadliga bakterier att ta över. Genom att använda VagiVital AktivGel kan du återfukta och stärka slemhinnorna, vilket bidrar till att förebygga och lindra dessa besvär. 

Ta hand om dig & Stay Pussytive❤️ 

/Fanny Falkman Grinndal 
Business Manager Nordics 
Peptonic Medical AB 
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se