Ung och drabbad av torra slemhinnor: Mer vanligt än du tror

Trots att vi idag lever i ett mer öppet samhälle, där många tidigare tabun lyfts, är det inte alltid lätt att prata om torra slemhinnor - särskilt inte för yngre kvinnor. Det är knappast något som kommer naturligt att slänga ur sig "Asså, jag har så otroligt torra slemhinnor, hur är det för er?" på en tjejmiddag. Åtminstone inte för alla. Vi får faktiskt en hel del mejl från yngre kvinnor om att de lider av torra slemhinnor. Flera berättelser från våra kunder visar också att de har haft detta problem i många år, långt före klimakteriet. Vad beror det på? Finns det olika orsaker för yngre och äldre kvinnor och vad kan man göra åt det?

VAD ÄR TORRA SLEMHINNOR OCH HUR KÄNNS DET?
Torra slemhinnor innebär att de naturliga fuktighetsnivåerna i vaginan minskar, vilket kan leda till obehag och irritation. Det kan kännas som att huden är stram, kliande eller till och med svidande. För många unga kvinnor är detta en frustrerande och ibland pinsam upplevelse, särskilt eftersom det ofta associeras med äldre kvinnor och klimakteriet. Det är också möjligt att ha symptom som man inte inser är kopplade till torra slemhinnor.
 
Symptomen på torra slemhinnor inkluderar:
🌸 Sveda och irritation i underlivet
🌸 Smärta eller obehag vid samlag
🌸 Känsla av torrhet och stramhet
🌸 Återkommande urinvägsinfektioner
🌸 Klåda och rodnad

FÖRDOMAR OCH FAKTA: DET ÄR INTE BARA ÄLDRE KVINNOR SOM DRABBAS
En vanlig fördom är att torra slemhinnor bara drabbar kvinnor i klimakteriet. Men sanningen är att många yngre kvinnor också lider av detta problem. Torra slemhinnor är alltså ett problem som kan påverka kvinnor i alla åldrar. Lika viktigt är det att nämna att inte alla kvinnor i klimakteriet drabbas av torra slemhinnor 😊. Enligt forskning upplever ungefär 50–60% av kvinnor i klimakteriet vaginal torrhet, vilket innebär att en betydande andel kvinnor inte har detta problem trots att de genomgår hormonella förändringar. Det visar att varje kvinnas kropp är unik ❤️ och reagerar olika på åldrande och hormonella skiftningar.

ORSAKER TILL TORRA SLEMHINNOR HOS YNGRE KVINNOR
Det finns flera faktorer som kan orsaka torra slemhinnor hos yngre kvinnor:

1. Hormonella förändringar
🌸 P-piller: Många p-piller innehåller syntetiska hormoner som kan minska kroppens naturliga produktion av östrogen. Östrogen är viktigt för att hålla slemhinnorna fuktiga och elastiska. När östrogennivåerna sjunker kan detta leda till torra slemhinnor.
🌸 Amning och förlossning: Efter förlossningen och under amning sjunker östrogennivåerna, vilket kan leda till vaginal torrhet.

2. Medicinering
🌸 SSRI (antidepressiva): Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) kan påverka kroppen på många sätt, inklusive att minska den naturliga fuktigheten i slidan.
🌸 Antihistaminer: Dessa används ofta för att behandla allergier och kan ha en torkande effekt på kroppens slemhinnor, inklusive de vaginala.

Läs blogg om torra slemhinnor vid medicinering av antidepressiva här.

3. Stress och livsstil
 🌸 Stress: Hög stressnivå kan påverka kroppens hormonbalans och minska blodflödet till vaginan, vilket kan leda till torrhet. Stress påverkar också immunförsvaret, vilket kan göra kroppen mer mottaglig för infektioner och irritationer.
🌸 Dålig sömn: Brist på sömn kan påverka kroppens förmåga att producera och reglera hormoner, vilket i sin tur kan påverka slemhinnorna.

Läs blogg om Stress & Hormoner här.

4. Hygienvanor
🌸 Intimtvätt med tvål: Tvål kan störa den naturliga pH-balansen i slidan och torka ut slemhinnorna.  Använd i stället V Cleanser intimtvätt som skonsamt rengör samtidigt som den återfuktar 🙌
🌸 Hård intimrakning: Rakning kan irritera och skada slemhinnorna. Överväg att trimma i stället för att raka helt.

Köp VagiVital V Cleanser intimtvätt med unika återfuktande egenskaper här.

5. Sjukdomar och andra medicinska tillstånd
🌸 Autoimmuna sjukdomar: Sjukdomar som Sjögrens syndrom kan påverka kroppens förmåga att producera fukt, vilket kan leda till torra slemhinnor.
🌸 Diabetes: Höga blodsockernivåer kan påverka blodcirkulationen och nervfunktionen, vilket kan leda till vaginal torrhet.

Läs blogg om Sjögrens syndrom här.

VAD KAN MAN GÖRA ÅT TORRA SLEMHINNOR?
Att hantera torra slemhinnor kräver ofta en kombination av åtgärder:
🧼  Undvik tvål i underlivet: Tvål stör den naturliga pH-balansen och torkar ut slemhinnorna. Även ”mild” tvål kan rubba den naturliga pH balansen och orsaka irritation och infektion. Tvål i vulvan är alltid no-no!
🪒 Sluta med hård intimrakning: Rakning kan irritera och skada slemhinnorna. Överväg att trimma i stället för att raka helt.
❤️ Använd glidmedel vid samlag: Ett vattenbaserat glidmedel kan minska friktionen och göra sex mer bekvämt. Inom kort lanseras VagiVital återfuktande glidmedel – håll utkik 🙌
💧 Pröva VagiVital AktivGel: En hormonfri gel mot torra slemhinnor som är kliniskt bevisad vid svenska universitetssjukhus. Den passar för kvinnor i alla åldrar och kan användas dagligen. Bäst resultat uppnås initialt efter 90 dagars användning, vilket motsvarar 3 tuber.


Köp 3 tuber VagiVital AktivGel och få 10% rabatt här.

FORSKNING OCH STUDIER
Forskning visar att torra slemhinnor kan påverka kvinnor i alla åldrar och att problemet ofta är underdiagnostiserat hos yngre kvinnor. En studie från 2015 publicerad i Journal of Sexual Medicine fann att vaginal torrhet inte bara är ett problem för äldre kvinnor, utan kan drabba kvinnor från alla åldersgrupper. Enligt samma studie kan upp till 17% av kvinnor i åldern 18–50 uppleva vaginal torrhet vid någon tidpunkt i livet.

Ytterligare en studie publicerad i Obstetrics & Gynecology visade att nästan en femtedel, eller 19%, av kvinnor under 40 år rapporterade symtom på vaginal torrhet. Dessa resultat understryker vikten av att erkänna och behandla detta problem även hos yngre kvinnor, då det ofta förbises i medicinska sammanhang. Det är helt klart ett vanligt förekommande problem som kan påverka livskvaliteten för kvinnor i alla åldrar, även om det kanske inte alltid känns så för en ung kvinna som känner sig ensam med besvären av torra slemhinnor ❤️



PRÖVA VAGIVITAL INTIMVÅRDSKITS KIT MOT TORRA SLEMHINNOR

Detta är en duo med unika egenskaper för maximal återfuktning och är räddaren i nöden för torra slemhinnor 💧🙌 Vårt kit för torra slemhinnor passar kvinnor i alla åldrar och innehåller en tub VagiVital AktivGel samt VagiVital V Cleanser intimtvätt.

Köp VagiVital Intimvårdskit och få 10% rabatt här.

Det är dags att bryta fördomarna och förstå att torra slemhinnor inte bara är ett symptom på klimakteriet utan något som kan drabba alla kvinnor i olika åldrar och av olika orsaker – men det finns hjälp att få ❤️

Ta hand om dig & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se