Torra slemhinnor under menscykeln

Att vakna i ett tält en varm sommardag är en upplevelse som man sällan glömmer. Morgonsolljuset som sipprar in genom tältduken, vilket gör att det blir väldigt ljust inuti tältet tidigt. När solen börjar värma skapas en bastuliknande känsla. Luften blir varm och stillastående, vilket får en att känna sig lite kvav och svettig. Jag var bara 12 år gammal när jag en sommar vaknade tillsammans med min familj i ett sådant där solvarmt tält och lite omskakad insåg att jag för första gången hade fått mens. Till skillnad från många andra kvinnor i min generation så hade min mamma berättat om mens, men trots denna förberedelse så var det ändå något av en chock. Att lära mig om och försöka leva i samklang med menscykeln genom åren har varit värdefullt. För precis som månen genomgår menscykeln flera olika faser som påverkar oss kvinnor både kroppsligt och emotionellt, men få känner kanske till att även slemhinnorna i vaginan påverkas och förändras under menstruationscykelns olika faser. Så låt oss gräva lite djupare i det ❤️

SLEMIHINNORNAS FÖRÄNDRINGAR UNDER MENSCYKELN

Att förstå hur slemhinnorna i vagina och vulva faktiskt påverkas av de hormonella förändringarna under menscykeln kan vara ett bra sätt att bättre kunna ta hand om sitt underliv och välmående. 

Här följer en utförligare beskrivning av dessa förändringar genom menstruationscykelns olika faser:

🌸 Menstruationsfasen (dag 1-5)

Cykeln börjar med den första dagen i menstruationen då blödning sker. Det är under denna tid som den förtjockade livmoderslemhinnan (endometriet), som byggts upp under den föregående cykeln för att kunna ta emot ett befruktat ägg, stöts bort från livmodern och lämnar kroppen genom vagina. Menstruationsfasen varar vanligtvis från 3 till 7 dagar. Under denna tid kan vulva kännas mer känslig och irriterad på grund av blodflödet, vilket också kan förvärras av användningen av vissa typer av menstruationsskydd som kan torka ut eller irritera huden ytterligare. Efter menstruationens slut, när östrogennivåerna är som lägst, kan torrheten kännas mer påtaglig, vilket kan bidra till en känsla av obehag och behovet av extra skonsam omvårdnad.

VagiVital V Cleanser är en unik intimtvätt som möjliggör rengöring av både vatten- och oljebaserade orenheter samtidigt som den ger maximal återfuktning eftersom den innehåller vår beprövade AktivGel med unikt fuktgivande egenskaper samt mild rapsolja. Naturligtvis helt fri från tvål, parfym och parabener som ofta stör underlivets naturliga pH-balans och den vaginala mikrofloran.

Köp 3-pack VagiVital V Cleanser intimtvätt och få 10% rabatt här!

🌸 Follikelfasen (dag 1-13)

Samtidigt som menstruationsfasen inleds, startar follikelfasen. Denna fas involverar mognaden av ägg i äggstockarna, stimulerat av follikelstimulerande hormon (FSH) som utsöndras av hypofysen. Östrogennivåerna börjar öka för att reparera och bygga upp livmoderslemhinnan igen. Även om menstruationsfasen tekniskt sett är en del av follikelfasen, fokuserar follikelfasen mer på processen som leder upp till ägglossningen. Follikelfasen slutar med ägglossningen och varar i genomsnitt 14 dagar i en 28-dagars cykel, men kan variera från person till person. Under follikelfasen börjar kroppen sakta bygga upp livmoderslemhinnan igen, drivet av ökade östrogennivåer. Denna ökning bidrar till ökad naturlig lubrikation i vagina, vilket leder till att slemhinnorna känns smidigare och mer återfuktade. Denna period kan upplevas som en tid av förnyat välbefinnande, där obehaget från menstruationens torrhet minskar.

🌸 Ovulationsfasen (dag 14, i en 28-dagars cykel)

Ägglossningen inträffar vanligtvis mitt i cykeln, omkring dag 14 i en 28-dagars cykel. Detta är när ett moget ägg frigörs från äggstocken och färdas ner genom äggledaren, där det kan bli befruktat av en spermie. Ägglossningen stimuleras av en topp i luteiniserande hormon (LH) som också orsakas av ökade östrogennivåer. När östrogennivåerna når sin kulmen under ägglossningen, blir effekten på slemhinnorna tydligast. Den ökade lubrikationen är naturens sätt att underlätta för spermierna att nå ägget. Denna tid kan också medföra en topp i sexuell lust, där kroppen känns mer responsiv och redo för intimitet, en direkt effekt av den ökade fuktigheten och elasticiteten i slemhinnorna.

🌸 Lutealfasen (dag 15–28):

Efter ägglossningen inleds lutealfasen, under vilken det tomma äggfolliklet utvecklas till en struktur som kallas corpus luteum. Detta utsöndrar progesteron och lite östrogen, vilket ytterligare förtjockar livmoderslemhinnan i förberedelse för en möjlig graviditet. Om ägget inte befruktas, sjunker progesteron- och östrogennivåerna, corpus luteum bryts ner och en ny menstruationscykel börjar. Efter ägglossningen tar progesteron ledningen i att bibehålla livmoderslemhinnan, vilket kan leda till att vissa kvinnor upplever en minskning av den naturliga lubrikationen. Denna minskning kan orsaka en känsla av torrhet eller obehag, särskilt i väntan på menstruationens återkomst. Det är en tid då extra omsorg om intimhygienen kan vara särskilt värdefull.

Ta hand om dina torra slemhinnor med VagiVital AktivGel som du hittar här!

PRE-MENSTRUELLT SYNDROM (PMS)

Dagarna innan menstruationens start kan vara fyllda av hormonella svängningar som påverkar både humör och kropp. Förändringar i känslan och tillståndet hos slemhinnorna, såsom ökad känslighet eller svullnad i vulva, kan göra denna period särskilt utmanande. Att förstå och acceptera dessa förändringar som en del av den naturliga cykeln kan hjälpa till att hantera symtomen på ett mer förberett och lugnt sätt.

ÄVEN YNGRE KVINNOR DRABBAS AV TORRA SLEMHINNOR

Torra slemhinnor är ett tillstånd som ofta förknippas med klimakteriet, men det är viktigt att betona att kvinnor i alla åldrar kan uppleva detta besvär. Det är en missuppfattning att endast äldre kvinnor drabbas; yngre kvinnor, till och med de som är i tjugo- och trettioårsåldern, kan också uppleva torrhet i vaginalområdet. Denna torrhet kan bero på en rad olika orsaker som inte är begränsade till hormonella förändringar associerade med menopausen.

Läs mer om orsakerna till torra slemhinnor här!

Ända sedan den där sommarmorgonen i tältet för 38 år sedan har jag faktiskt varit noga med att anteckna min menstruationscykel. Att registrera menscykeln i en mens app eller kalender kan vara ett väldigt bra sätt att få en djupare förståelse för din kropps naturliga rytmer och mönster. Detta kan hjälpa dig att identifiera vad som är normalt för just din kropp och även bättre kunna förutse och förstå hur dina slemhinnor påverkas under menscykelns olika faser ❤️

Ta hand om dig & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se