Illaluktande flytningar vid mens: Orsaker & Behandling

Att arbeta med VagiVital ger den stora förmånen att också stå i nära kontakt med våra kunder, som dagligen når ut till oss med sina frågor via chatt och e-post. Intimhälsa är fortfarande ett känsligt ämne för många kvinnor, och det är inte alltid lätt att diskutera med familj och vänner. Kvinnor är vana vid att i det tysta kasta en hastig blick i trosan vid varje toalettbesök, bara för att göra en snabb koll. De känner efter och analyserar blixtsnabbt en liten förändring i flytningarnas konsistens och upptäcker direkt om det svider, kliar eller bränner. För många kvinnor blir Google den främste rådgivaren när det gäller att hitta svar på dessa intima frågor. Känslan av att vara ensam med dessa frågor gör att vår chatt ofta svämmar över av frågor från kvinnor i alla åldrar om allt som rör det mest personliga – underlivet ❤️ En vanlig fråga vi ofta får handlar om illaluktande flytningar, särskilt i samband med mens. Därför ska vi nu ta en närmare titt på detta ämne.

ORSAKER TILL ILLALUKTANDE FLYTNINGAR I ANSLUTNING TILL MENS

Illaluktande flytningar före och efter mens kan vara en oroande upplevelse för många kvinnor, men de är oftast en normal del av kroppens sätt att reagera på hormonella förändringar. Illaluktande flytningar efter mens kan bero på flera olika faktorer. Ofta är det en obalans i den vaginala floran som är boven. Efter menstruationen kan pH-värdet i vaginan förändras, vilket kan leda till överväxt av vissa bakterier som producerar illaluktande ämnen. En av de vanligaste orsakerna till denna obalans är bakteriell vaginos (BV), ett tillstånd där de goda bakterierna i vaginan är färre än de skadliga.

Köp VS Självtest som diagnostiserar bakteriell vaginos inom 30 sek.

 

HORMONELLA FÖRÄNDRINGAR

Kroppens hormonnivåer fluktuerar genom menstruationscykeln, vilket påverkar både kvaliteten och kvantiteten av vaginala sekret. Östrogen och progesteron är de två huvudsakliga hormoner som styr menstruationscykeln och de spelar en stor roll för hur din kropp producerar vaginala sekret.

❤️ Flytningar före mens

I dagarna som leder upp till menstruationen, när progesteronnivåerna är högre, kan flytningarna bli tjockare och ibland åtföljas av en svagt syrlig eller metallisk lukt. Denna lukt är oftast mild och kan påverkas av hormonella förändringar som förbereder kroppen för menstruation.

❤️ Flytningar efter mens

Efter att din mens är över kan de sjunkande östrogennivåerna tillfälligt rubba balansen bland bakterierna i underlivet, vilket kan göra att flytningarna luktar starkare och mindre behagligt. Den här doften kan kännas lite fiskliknande eller mustig men är vanligtvis bara en tillfällig effekt av att din kropp anpassar sig till förändringarna i hormonerna.

Den här typen av luktförändring är helt naturlig och inte något att oroa sig för. Men om du märker att lukten fortsätter och kanske till och med känns obehaglig, kan det vara ett tecken på bakteriell vaginos, vilket händer när de mindre nyttiga bakterierna tar överhand i underlivet. I sådana fall är Vernvia Vaginal Mousse en bra lösning då den behandlar illaluktande flytningar orsakade av bakteriell vaginos under 7 dagar och lindrar de illaluktande flytningar redan inom 12 timmar.

Läs mer om behandlingen Vernivia Vaginal Mousse här!

BAKTERIELL BALANS

Vaginan innehåller naturligt en balans av olika bakterier, där lactobaciller vanligtvis dominerar och hjälper till att hålla miljön sur, vilket skyddar mot infektioner. Men denna balans kan ibland rubbas.

🌸 Bakteriell vaginos (BV)

Om det finns en överväxt av andra bakterier än lactobaciller, kan detta leda till bakteriell vaginos, vilket ofta är associerat med illaluktande flytningar, speciellt efter mens. Lukten, ofta beskriven som fiskliknande, uppstår på grund av överproduktion av vissa bakterier som producerar flyktiga aminer.

🌸 pH-värde i vaginan

Vaginans pH-värde kan också påverka uppkomsten av lukter. Ett normalt vaginalt pH-värde ligger runt 3,8 till 4,5, vilket är surt nog att förhindra tillväxt av skadliga bakterier.

🌸 Förändringar i pH-värde

 Under och efter menstruationen kan blodet (som har ett högre pH-värde än vaginans normala miljö) tillfälligt höja pH-värdet, vilket gör det möjligt för vissa bakterier att frodas och orsaka en illaluktande doft.

Läs bloggen om "orsakerna bakom vaginala flytningar" här!10% RABATT PÅ VAGIVITAL BV KIT

Om du vill ha möjlighet att både kunna diagnostisera och behandla illaluktande flytningar orsakad av bakteriell vaginos hemma erbjuder vi VagiVital BV-kit. Detta kit inkluderar VS Självtest för att inom 30 sekunder kunna fastställa om du lider av bakteriell vaginos samt Verniva för effektiv behandling av tillståndet. Vårt BV-kit är perfekt för dig som upplever problem med illaluktande flytningar.

Just nu får du 10% rabatt när du köper VagiVital BV-kit.

Ta hand om dig & Stay Pussytive ❤️ 

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se