Vad är Vestibulit?

Vestibulit är ett långvarigt smärttillstånd som innebär att det gör ont i och runt slidöppningen när något förs in i slidan eller trycks mot öppningen. Smärtan uppstår vanligen vid samlag eller fysiska aktiviteter som ridning eller cykling. Tillståndet är vanligast hos kvinnor mellan 15-30 år som inte genomgått vaginal förlossning.

Vad är Vestibulit?

Vestibulit är ett långvarigt smärttillstånd som innebär att det gör ont i och runt slidöppningen när något förs in i slidan eller trycks mot öppningen. Smärtan uppstår vanligen vid samlag eller fysiska aktiviteter som ridning eller cykling. Tillståndet är vanligast hos kvinnor mellan 15-30 år som inte genomgått vaginal förlossning.

Varför får man då vestibulit?

Orsaken till smärtan är att nervtrådarna i ingången till slidan blivit överkänsliga och reagerar mer på yttre påfrestningar. Hur ont det gör beror på, vissa har ont endast vid samlag och andra kan känna stark smärta enbart av lätt beröring.

Vestibulit är idag en förhållandevis okänd diagnos, både bland kvinnor generellt samt inom forskningen. De senaste åren har det uppmärksammats mer tillsammans med andra kvinnosjukdomar som endometrios exempelvis.

Hur du känner igen vestibulit

Det mest framträdande symptomet vid vestibulit är smärta i underlivet. Smärtan kan liknas vid en brännande känsla, även vid väldigt lätt beröring. I de värsta fallen kan smärtan hålla i sig i ett par dagar efter den utlösande beröringen. Det är även vanligt med en viss rodnad runt slidöppningen. På grund av de fysiska besvären drabbas man även ofta av ångest och nedstämdhet. Det är vanligt att tillståndet sätter sig på självförtroendet och att man klandrar sig själv för att vestibuliten till exempel påverkar sexlivet.

Om du har vestibulit känner du troligtvis en eller flera av dessa symptom:

 • Brännande, intensiv smärta i slidöppningen vid samlag, smärtan kan utlösas även av väldigt lätt beröring
 • Smärtan kan hålla i sig flera dagar i svåra fall
 • Du känner smärta när du för in en tampong eller ett finger i slidan
 • Du får ont av aktiviteter som ridning, cykling eller liknande
 • Området runt slidöppningen kan få en viss rodnad

Orsaker till Vestibulit

För närvarande är det inte helt klarlagt varför vissa kvinnor drabbas av vestibulit men det finns vissa faktorer som man vet kan påverka att slemhinnorna i underlivet blir sköra och därför också får överkänsliga nervtrådar:

 • Vaginalt samlag trots att kvinnan inte är våt
 • Sexuella övergrepp
 • Infektioner i underlivet
 • Olika typer av preventivmedel som innehåller hormoner (vissa p-piller innehåller ett visst gulkroppshormon som kan göra slemhinnorna i underlivet mer sköra)

Stort mörkertal

Antalet kvinnor som diagnostiseras med vestibulit har ökat bara de senaste åren och det verkar som att mörkertalet är väldigt stort. Orsaken till ökningen kan bero på att fler söker vård eller att fler faktiskt får diagnosen. Exakt hur många som lider av vestibulit är okänt eftersom diagnoskriterierna skiljer sig åt mellan Sveriges regioner.

Mellan åren 2001-2016 vårdades nära 9000 kvinnor i åldrern 15-44 år för vestibulit, enligt en studie utförd av Socialstyrelsen 2018. Ca 54 000 kvinnor behandlades totalt om man även räknar in vaginism, samlagssmärta och andra relevanta diagnoser.

Läs mer om studien

Om du tror att du har vestibulit bör du söka vård

Smärta i underlivet bör alltid undersökas av läkare. För att fastställa att det rör sig om vestibulit behöver man göra en gynekologisk undersökning och berätta om symptom, vad som utlöser smärtan och hur du upplever den. Ju tidigare du får vård desto större är chansen att bli bra igen.

Det finns idag inga läkemedel som botar vestibulit men genom att kombinera olika behandlingar kan smärtan lindras och den drabbade bli besvärsfri.  Nedan kan du läsa om vad du själv kan göra för att lindra dina besvär:

 • Undvik att tvätta underlivet med vanlig tvål
 • Tillför extra fukt
 • Använd binda istället för tampong vid mens
 • Avstå penetrerande samlag när du har ont
 • När du har samlag, använd glidmedel
 • Om möjligt, försök undvika att stressa eftersom det kan förvärra smärtan och öka muskelspänningar
 • Testa att göra knipövningar
 • Testa olika avslappningsövningar; enligt studier kan till exempel yoga och mindfullness ha en positiv effekt

Så går en undersökning till

Vid en undersökning av vestibulit tittar läkaren på om området runt slidöppningen är rodnat. Läkaren testar sedan var det gör ont genom att trycka försiktigt med en bomullspinne mot olika delar av slemhinnorna, gör det för ont ska du givetvis berätta detta för läkaren och be om att få avbryta undersökningen. Från slidan kommer därefter läkaren ta lite sekret som undersöks i mikroskop, oftast tar man även test för svamp och bakterier.

Läs mer om hur VagiVital kan hjälpa dig