Kan klimakteriet påverka din libido?

Vårt sexuella behov kan öka och minska under olika skeden av våra liv. Frågan är om klimakteriet påverkar vår libido? Det korta svaret är ja, så om du känner att du har tappat din sexlust nyligen är du inte ensam. Upp till 55 % av kvinnor i klimakteriet rapporterar att dom upplever en minskad sexlust, vilket gör det till ett av dom vanligaste psykosexuella symptomen som är sammankopplade med klimakteriet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att allas sexuella erfarenheter är personliga. Det finns faktiskt vissa kvinnor som menar att dom fått en ökad sexlust under förklimakteriet, så en minskning av din libido är inte förutbestämt eller oundvikligt när det kommer till det här skedet i livet.

Men om du har märkt av en dämpning i din sexlust sedan kroppen gick in i klimakteriet så är det troligen så att det har mer att göra med klimakteriesymptomen änmed din relation eller din sexualitet. 
VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test

VARFÖR PÅVERKAR KLIMAKTERIET DIN SEXLUST?

Det finns en mängd olika faktorer som kombinerade kan orsaka en minskad sexlust under förklimakteriet och klimakteriet. Genom att identifiera vilka faktorer som påverkar dig personligen så kan du hitta rätt väg för att få råd och stöd.

HORMONER

Östrogen och testosteron är två av de viktigaste hormonerna när det kommer till vår libido – och har en tendens att minska med åldern. Även om testosteron ofta anses som ett manligt hormon, så spelar det hormonet en stor roll när det kommer till sexuell upphetsning. När vi kommer in i klimakteriet är våra testosteronhalter bara hälften av vad dom en gång varit. Östrogenet och testosteronet arbetar i harmoni för att öka vår libido och uppmuntra oss till att ha sex. Östrogen har inte bara förmågan att stimulera oss mentalt utan ligger även bakom en ökad känslighet och sexuell njutning, så när dessa nivåer sjunker under klimakteriet blir vi mindre mottagliga för just sexuell stimulans. 

OBEHAG 

Vaginal torrhet är ett av dom vanligaste symptomen på hormonella förändringar under klimakteriet och är också en riktig passions- och njutningsdödare. Minskade nivåer av östrogen kan leda till reducerad blodtillförsel till ditt underliv. Det här kan göra det svårare för dig att bli naturligt fuktig i underlivet när du är upphetsad, vilket kan göra så att sex kan kännas obekvämt även om du mentalt är engagerad och upphetsad. Det reducerade östrogenet i kroppen kan också leda till att dina slidväggar tunnas ut, något som kallas för vaginal atrofi. Kombinationen av vaginal torrhet och atrofi kan göra så att sex som bäst känns obekvämt och som värst, smärtsamt. När något som egentligen är tänkt att vara en njutningskälla blir till något som åsamkar smärta så är det förståeligt att kroppen börjar undvika den aktiviteten, som en slags självbevarelsedrift.

ANDRA KLIMAKTERIESYMPTOM

Men det är inte bara symptom som direkt påverkar vårt intimområde som kan påverka libidon. Värmevallningar och sömnsvårigheter kan få oss att känna oss för trötta för sex och intim närhet.

Om man genomgår psykiska besvär – som depression och ångest, vilket båda är vanliga under klimakteriets gång – så kan det ha en förödande effekt på vår sexlust. Andra fysiska förändringar kan även ske så som viktuppgång och inkontinens vilket kan blockera självförtroendet och förmågan att njuta.

TA REDA PÅ OM DU ÄR I FÖRKLIMAKTERIET/KLIMAKTERIET

VagiVital Menopause FSH-test för förklimakteriet/klimakteriet är utformat för att ge en indikation om du befinner dig i förklimakteriet/klimakteriet genom att mäta vissa hormonnivåer. Det kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för de symptom du upplever och underlätta i beslutet om eventuella nästa steg, som att söka professionell medicinsk rådgivning eller utforska lämpliga behandlingsalternativ. VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test

HUR DU KAN FÖRBÄTTRA DIN SEXLUST UNDER KLIMAKTERIET

Varje klimakteriesymptom kan bidra till den perfekta stormen som kan hindra oss från att känna oss förenade med både oss själva och vår partner – men det här behöver inte bli det nya normala i livet. Det finns många sätt som kan förbättra din libido och ditt sexliv.

BÖRJA MED ATT ÅTERKNYTA TILL DIG SJÄLV

Allt för ofta vänder vi oss till externa källor, eller andra, när det kommer till njutning. Faktum är att många kvinnor i alla åldrar inte inser att vi behöver återkoppla till våra egna kroppar om vi verkligen vill uppleva njutning – sexuell eller annan. Att spendera tid med sin egen sensualitet kan återuppväcka nervsystemet och libidon.

Klimakteriet kan innebära en försämring av självförtroendet och en kontrollförlust vilket kan innebära att vi känner en separation från oss själva. När det här händer kan vi bli avtrubbade gentemot njutning – oavsett om det handlar om en sex eller andra känslor som vanligtvis är positiva. Genom självkärlek och egentid kan du få bukt med att tända den gnistan igen!

ATT VÅRDA RELATIONEN UNDER KLIMAKTERIET

Även om din relation till dig själv kan ha en effekt på din sexuella upplevelse så är det bara en liten del av pusslet. Du kanske märker att du undviker att prata din partner om sex när saker och ting inte står rätt till. Men att undvika ämnet kommer inte att hjälpa till med problemet. Genom att vara öppen och ärlig gällande dina känslor så kan du skapa en anknytande upplevelse mellan dig och din partner – vilket i sin tur kan leda till en förbättrad sexuell kommunikation.

Det är också viktigt att komma ihåg att likt hormonerna i kroppen så kan en relations olika komponenter påverka varandra. Om det finns relationsproblem utanför sovrummet är det troligt att det kan påverka sexlivet. När klimakteriet börjar kan det innebära en hel del negativa känslor i hemmet så som stress och ångest, vilket kan innebära att man som ett par känner sig uttömd och distanserad ifrån varandra. Ta tiden att återkoppla till varandra och stärk det bandet genom att göra utflykter, gå på en date, planera en långweekend – och påminn er själva om varför ni blev kära från början!

VagiVital Menopause FSH-test hittar du här https://vagivital.se/products/vagivital-menopaus-fsh-test

TA ITU MED SMÄRTAN

Att ta itu med det mentala och emotionella är viktigt men om du lider av smärta vid samlag så kommer du att ha svårt att öka din libido. Ett av de mer effektiva sätten att tackla smärtsamt sex är att behandla vaginal torrhet. VagiVital Active Gel bidrar inte bara med omedelbar lindring från irritation och torrhet men hjälper även till med att stärka underlivets hudbarriär och ger en långvarig återfuktning. 44% av kvinnor som använt VagiVital har uppgett en ökning i sexlivet – så visst kan det hjälpa till med sexlusten!

En minskning av sexlusten behöver inte vara en oundviklig del av klimakteriet och det är självklart möjligt att ha ett lyckligt och hälsosamt sexliv när du blir äldre. Fokusera på att vårda dig själv fysiskt, känslomässigt och mentalt för att uppnå smärtfri njutning.