Hur du hanterar smärta vid samlag

Smärtsamt sex är en riktig passionsdödare. Det är ett problem som drabbar omkring 1 av 10 kvinnor och ändå lider många i tysthet. Vaginal torrhet är en av dom vanligaste orsakerna till smärtsamt samlag och något vi behöver prata mer om: sex ska vara något som vi ska kunna njuta av, inte undvika, så här är vår guide för att hantera smärta vid samlag.

SMÄRTA UNDER SEX

För att förstå hur vaginal torrhet kan orsaka smärta vid sex behöver vi lyfta frågan om glidmedel. Visst kan du köpa glidmedel i affären (och självklart kan det hjälpa vid smärtsamt samlag) men visste du att vår kropp naturligt producerar glidmedel när vi känner oss upphetsade? Två körtlar nära ingången till din vagina utsöndrar ett livmoderhalssekret före och under sex av en tydlig anledning: det tillsätter fukt vilket resulterar i mindre friktion med den känsliga huden på dina slidväggar – vilket innebär mindre smärta och mer njutning.

Viktigt att komma ihåg dock är att om du lider av vaginal torrhet så är det troligt att ditt naturliga glidmedel inte lever upp helt till förväntningarna. Vaginal torrhet kan leda till irritation, ömhet och smärta under och efter sex. Dina sekretnivåer är ofta kopplade till dina nivåer av östrogen, så det är mycket vanligt att dessa nivåer påverkas tex. under klimakteriet, när du ammar eller när du tar hormonellt preventivmedel eller genomgår en cancerbehandling. Viktigt att komma ihåg är att smärtsamt sex kan påverka vem som helst och dom fysiska biverkningarna är bara en del av biverkningarna som smärta vid samlag kan ge.

HUR DU KAN PÅVERKA KÄNSLORNA SOM DYKER UPP

Allt som påverkar vårt sexliv kan i sin tur påverka vårt självförtroende, vår självkänsla och vårt allmänna välbefinnande. Oavsett vart vi är i livet så vill vi känna oss stärkta och i kontroll av vår sexualitet, vilket kan bli frustrerande när vi mentalt vill vara i ögonblicket men kroppen vägrar att vara följsam. Du kanske känner dig generad, skamsen eller till och med besviken på din kropp – den bristen på kärlek till dig själv kommer bara att göra problemen med ditt självförtroende värre. När du etablerar en koppling mellan sex och smärta, kommer du att dra dig tillbaka från din sexualitet mer och mer – vilket kan vara riktigt jobbigt, speciellt om du även befinner dig i ett övergångsskede av livet, som klimakteriet eller om du nyligen fött barn.

Intimitet är en nyckelkomponent i ett hälsosamt förhållande, så när du märker att du undviker sex så kan det på sikt leda till problem med din partner. Din partner kanske känner sig oattraktiv eller tror att du har tvivel kring er relation, men genom att prata öppet med din partner så kan du bemöta dessa tankar och rädslor. 

HUR DU KAN PRATA MED DIN PARTNER OM DET

Skammen kring vaginal torrhet (eller egentligen allt som är förknippade med våra underliv) kan göra det svårt för oss att diskutera eller be om hjälp. Men sanningen är att det inte finns något att skämmas över och att dela och berätta om dina besvär för din partner kan hjälpa er båda att må bättre.

Det är viktigt att först förklara för din partner hur dina besvär med vaginal torrhet får dig att må. Du kanske finner det jobbigt att prata om i början men lita på att din partner kommer att stötta dig. Ärlighet kommer också att göra bandet sinsemellan er starkare – något som är bra för att stärka intimiteten i relationen.

Du kan också förklara för din partner att anledningen till att du inte njuter av sex på samma sätt är på grund av detta tillstånd – inte på grund av din partner. Detta för att se till din partner förstår dig helt och hållet och för att se till att ni tillsammans kan hitta ett sätt att göra sex mindre smärtsamt och mer njutbart (och även kanske prova några nya metoder längs vägen!)

Om du finner att penetrerande sex är för smärtsamt så kan det här vara en tid där ni experimenterar med andra former av intimitet och förspel. Förutom trevliga stunder tillsammans kanske du även upptäcker nya och andra sätt att göra saker på som kan innebära att ditt naturliga glidmedel kickstartar – vilket kan göra sex fyllt av njutning igen!

Du kan även överväga att använda ett glidmedel men försök då att välja något med en naturlig formula och optimal osmolalitet, annars kan du få ännu värre besvär med uttorkning. Det viktigaste är att inte tvinga dig själv till något. Om du försöker att ha sex när du lider av vaginal torrhet så kan det inte bara leda till smärta men också skada dina slidväggar. Ta det långsamt och arbeta tillsammans med din partner för ett sätt att hitta tillbaka till ditt sexuella självförtroende och din njutning.

HUR DU KAN HANDSKAS MED VAGINAL TORRHET

Naturligtvis kan allvarliga fall av vaginal torrhet inte lösas med enbart förspel. Det kan finnas större bakomliggande problem som påverkar andra delar av ditt liv – inte bara det sexuella. Prata med din vårdgivare om dina besvär för att få råd och rekommendationer gällande a behandling eller livsstilsförändringar som kan hjälpa till att minska din vaginala torrhet.

Det finns även produkter som kan hjälpa till att hålla ditt underliv friskt och återfuktat. VagiVital Active Gel återuppbygger fukten i din vagina och stärker slidväggarna. Du börjar med att applicera en dos om dagen i 30 dagar och använder den sedan vid behov. Om du vill fräscha upp, återfukta och återställa pH-balansen i slidan på ett skonsamt sätt, så kan VagiVital V-Cleanser hjälpa. Genom att använda produkter som stärker din vaginala hälsa kan du förbättra ditt välbefinnande, ditt självförtroende och ditt sexliv (visste du att 44 % av kvinnorna som använder VagiVital faktiskt blir mer sexuellt aktiva?). Så ta chansen och prova VagiVitals produkter, ditt underliv kommer att vara dig evigt tacksam.