Hur du behåller och skyddar fukten i underlivet

Vaginal torrhet är ett problem som drabbar miljontals kvinnor. Vår blogg är fullt av råd om hur du kan hantera detta problem, men vi tror på att förebygga vaginal torrhet från början. Om vi redan nu får lära oss hur viktigt det är att upprätthålla fukten i underlivet och hur vi kan skydda den så kan vi rädda många kvinnor som lider av vaginal torrhet, irritation i underlivet och smärtsamt sex. Så det är vad vi ska göra just nu!

VARFÖR DET ÄR VIKTIGT MED FUKT I UNDERLIVET

Ditt underliv är en fantastisk och smart del av din kropp. Den har en slemhinna som konstant utsöndrar slem och detta slem har i huvudsaklig uppgift att upprätthålla din hälsa, ditt skydd och din kropps förmåga att njuta. Ett glatt underliv ska alltid vara lite fuktigt. Här är bara några saker som sekretet i ditt underliv bidrar med.

DET NATURLIGA GLIDMEDLET

Ett friskt underliv har alltid ett tunt lager fukt över slidväggarna. Däremot så kan vi utsöndra extra fukt när vi känner oss upphetsade, från två körtlar som är placerade vid slidmynningen. När du blir upphetsad så aktiverar du dessa körtlar vilket gör att du kan känna dig fuktigare när du ska ha ett samlag eller ta del i en sexuell aktivitet. Den här fukten fungerar som ett naturligt glidmedel under sex vilket förhindrar friktion och gör så att sex blir ännu mer njutbart.

FÖRHINDRAR INFEKTIONER

Fukten i ditt underliv hjälper till att skapa en sur miljö i underlivet som skyddar dig från infektioner. Om du minns biologilektionerna från skolan så kanske du kommer ihåg att 0 på pH-skalan är det mest sura och 14 den högsta basiska nivån. Standard på pH-värdet i underlivet ligger mellan 3.8 och 4.5 tack vare sekretet. Det är en relativt hög surhetsnivå och gör det svårt för ovälkomna och dåliga bakterier att göra sig för hemmastadda då dom föredrar mer basiska miljöer.

FERTILITET

Även fast underlivets egna slem med surt pH-värde är perfekt för att hålla infektioner borta så är det inte lika bra för en god fertilitet. Sperma har svårt att simma och överleva i en sur miljö men din otroligt smarta vagina vet det. Under penetrerande sex så förändrar därför ditt sekret ditt pH-värde i underlivet och gör miljön mer basisk. Det här ger spermacellerna en bättre chans att befrukta ägget – men det betyder också att du temporärt bär en större risk för infektioner. Det här är varför det alltid är en bra idé att gå på toaletten efter sex då ditt urin kan hjälpa dig spola rent från ovälkomna bakterier och skydda dig från urinvägsinfektioner.

DET SJÄLVRENGÖRANDE UNDERLIVET

Fukten som finns som ett hölje i underlivet produceras av körtlarna vid livmoderhalsen och rör sig sedan nedåt i vaginan samtidigt som den drar med sig döda celler längs vägen.

VAD ORSAKAR VAGINAL TORRHET

Som du nog säkert förstått vid det här laget så spelar fuktnivåerna i vår vagina en nyckelroll när det kommer till vår fertilitet och vår sexuella hälsa. Vaginal torrhet kan inte bara störa dessa egenskaper men också skapa obehag, tex:

• Brännande sensationer

• Smärtsamt samlag

• Ömhet

• Lätta blödningar efter sex

• Klåda i underlivet

• Stickande känsla i underlivet

• Återkommande urinvägsinfektioner

Den största boven i dramat när det kommer till vaginal torrhet är sjunkande östrogennivåer. Östrogen gör mycket för vår kropp och dess roll inkluderar att bibehålla en fukt i kroppen, speciellt i underlivet. Det finns en rad olika saker som kan få östrogenet att sjunka, tex:

• Klimakteriet

• Amning

• Depression

• Rökning

• Graviditet och att föda barn

• För mycket stress

• För mycket träning

• Autoimmuna sjukdomar

• Kemoterapi

Vissa av dessa punkter är oundvikliga i vissa skeden i livet men genom att ha en bra grundhälsa när det kommer till vårt underliv så kan vi reducera risken av att drabbas av vaginal torrhet. Andra faktorer så som stress och rökning kan vi dock tackla genom livsstilsförändringar.

Det bästa sättet att bibehålla en god hälsa i underlivet är att ta hand om fukten innan det blir till ett problem. Mantrat bör vara: förebyggande åtgärder är bättre än behandling! Följ tipsen nedan för att se till att återställa och bibehålla fukten i underlivet.

BIBEHÅLL FUKTEN I UNDERLIVET 

DRICK VATTEN

Dom flesta av oss dricker inte så mycket vatten som vi borde. Men vatten är något av det mest livsviktiga som våra kroppar behöver, så se till att dricka tillräckligt. Förutom vattnets livsviktiga roll för våra kroppar, hjälper det också till att upprätthålla fuktnivåer, så att sikta in sig på minst 8 glas om dagen kommer att förbättra vår fuktighet i underlivet.

Om du kämpar med att dricka tillräckligt med vatten kan du försöka att äta mat med en högre vattenhalt för att öka ditt vätskeintag under dagen. Frukter, som vattenmelon och ananas är ett superbra alternativ!

TRÄNING

Att träna fysiskt är en avgörande faktor när det kommer till din hälsa, och detsamma gäller din vaginala hälsa. Detta beror på att fysisk träning spelar en viktig roll för hormonbalansen och som vi, vid det här laget vet, kan hormonnivåerna påverka fuktnivån i underlivet. Visst kan du dra till med ett par vita lögner för din doktor om hur mycket du tränar, men genom att få din kropp i rörelse så kan du själv hjälpa till att reglera dina hormoner. Så ta en promenad eller klicka fram en träningsvideo på YouTube och få din kropp att röra på sig, även om det bara är för en kortare stund.

ÖSTROGENTERAPI

Om du lever med en långvarig vaginal torrhet på grund av sjunkande östrogennivåer, så kan din läkare ordinera en östrogenbehandling. Detta kan erbjudas i form av en kräm, piller eller en vaginal ring som frigör östrogen. Det finns dock några riskfaktorer förknippade med att ta östrogen, även i krämform, så rådgör med din doktor först. Om du är gravid eller ammar är det osannolikt att en östrogenbehandling kommer att rekommenderas. 

ANVÄND PRODUKTER SOM ÄR UTVECKLADE FÖR DITT UNDERLIV

Även om du inte har problem med vaginal torrhet just nu, så vill du använda produkter som bibehåller och gynnar fukten i underlivet. Glidmedlet du använder bör vara vattenbaserat och inte innehålla parfymer, örtextrakt eller artificiella färger, eftersom dessa ingredienser kan vara irriterande för den känslig huden i underlivet och påverka dess pH-värde.

Om du vill få ett försprång och prioritera din vaginala hälsa så erbjuder VagiVital både en rengöring och en gel som kan hjälpa till med att förbättra fuktnivåerna i underlivet. Rengöringen speciellt kan användas varje dag för att hjälpa till att behandla torrhet och förhindra framtida besvär av låga fuktnivåer samtidigt som den återfuktar och återställer underlivets naturliga pH-värde.