Fungerar naturliga intimkrämer lika bra som östrogenbaserade krämer?

Marknaden för intimkrämer kan vara förvirrande. Vi vet redan att det är viktigt att endast använda varsamma och anpassade krämer för ditt underliv men du behöver också välja vilka av dessa som passar dig och din kropp.

Den här artikeln kommer att fokusera på två typer av krämer: östrogenbaserade krämer och naturliga krämer. Ordet “naturlig” i ett produktnamn kan ibland sprida uppfattningen om att krämen inte skulle vara lika effektiv, men det stämmer inte. 

Så för att svara på frågan som artikelns titel är döpt efter – svaret är ja: naturliga krämer fungerar lika bra som östrogenbaserade krämer. Men det är inte allt, i många fall kan naturliga krämer vara ett säkrare val vilket innebär att det för många kvinnor kan vara ett bättre val istället för en östrogenbaserad kräm. 

Östrogenbaserade krämer

Dessa typer av intimkrämer rekommenderas vanligtvis till kvinnor som lider av vaginal torrhet på grund av låga östrogennivåer. Detta är vanligt förekommande för kvinnor som genomgår klimakteriet.

När östrogenet sjunker i kroppen kan lagret celler i underlivet bli tunnare vilket kan leda till torrhet, klåda och smärta vid samlag. I korta drag kan en sjunkande östrogennivå bidra till obehagliga känslor i underlivet.

Klimakteriet är den vanligaste orsaken till en sjunkande östrogennivå men lågt östrogen kan även bero på en hysterektomi eller kemoterapi eller liknande strålbehandlingar som man utsatt pelvis-området för.

Östrogenbaserade krämer är en säker hormonterapi-metod eftersom att mindre östrogen hamnar i blodomloppet. Det är dock viktigt att komma ihåg att det fortfarande är möjligt för östrogen att absorberas upp i kroppen via underlivet.

Den här typen av kräm rekommenderas för människor med sjunkande östrogennivåer men om man är gravid eller ammar så ska man undvika östrogenbaserade krämer. Om man blir gravid under tiden man använder en östrogenkräm ska man alltså sluta med användandet på en gång.

Naturliga intimkrämer

Naturliga intimkrämer består av naturliga ingredienser utan hormoner och är till för att motverka vaginal torrhet. Att en kräm är naturlig betyder inte att den endast bidrar med omedelbar smörjande effekt men den kan även hjälpa med långsiktiga lösningar på vaginal torrhet, helt utan att behöva använda östrogen för att bekämpa problemet. 

Naturliga intimkrämer är ett alternativ för gravida kvinnor som lider av vaginal torrhet vilket är en vanlig gravidåkomma (av en hel drös av åkommor man får utstå som gravid). Om du behöver avbryta din östrogenkrämsbehandling eller planerar att bli gravid inom den närmsta framtiden så kan en naturlig intimkräm vara ett säkrare alternativ för dig och bebisen.

En till sak att tänka på är att inte alla som lider av vaginal torrhet gör det på grund av en sjunkande östrogennivå. Ibland kan vaginal torrhet bero på allergier eller mediciner som du tar. Om så är fallet så är östrogenbaserade krämer inte effektiva eftersom problemet inte ligger i en sjunkande östrogennivå, och att ge kroppen mer östrogen när den inte behöver det kan leda till andra komplikationer i framtiden, en allvarlig sådan är bröstcancer.

Kontrollera de aktiva ingredienserna

Det finns ett flertal vanliga aktiva ingredienser som du kan hitta i naturliga intimkräner men låt oss kika på två av dessa och hur de påverkar vaginal torrhet.

Bensoesyra

Bensoesyra är ett ämne som har många fördelar för underlivet. Först och främst är den återfuktande men den kan även förbättra hudbarriärens funktion i underlivet vilket underlättar hudens förmåga att hålla fukt. I korta drag så funkar bensoesyran på det sättet att den förbättrar underlivets förmåga att hålla fukt, vilket innebär en minskad torrhet.

Bensoesyran är också ett konserveringsmedel och hjälper till att balansera pH-värdet i produkterna som den används i, vilket är speciellt viktigt för underlivet där förändringar i pH-värdet kan leda till vaginal torrhet och infektion.

Mjölksyra

Mjölksyra är en typ av karboxylsyra som är säker att använda för gravida och ammande kvinnor. Det är en vattenbaserad kemisk exfoliator som ökar cellomsättningen och bidrar till en smidigare hud genom att ta bort döda hudceller, ett jobb som sköts genom underlivets naturliga fukt men som inte sker för kvinnor som lider av vaginal torrhet.

Mjölksyra hjälper även till med att återfukta och upprätthålla hudbarriären, vilket är viktigt för att förbättra underlivets förmåga att hålla fukt.

Östrogenbaserad VS. Naturliga krämer

Både östrogenbaserade och naturliga krämer kan hjälpa och förbättra vaginal torrhet och återställa fukten i underlivet. Det är däremot viktigt att komma ihåg att en naturlig kräm inte kräver samma överväganden som en östrogenbaserad kräm kräver då dessa måste användas med större försiktighet i vissa situationer.

Om du söker efter den bästa östrogenfria behandlingen för klimakteriella besvär så är en naturlig kräm det perfekta valet. Vet inte vart du ska börja? VagiVitals Aktiv Gel lindrar och botar torrhet i intimområdet, helt utan hormoner.
Referenser

Lee, K. et al. A study of facial wrinkles improvement effect of veratric acid from cauliflower mushroom through photo-protective mechanisms against UVB irradiation. Arch Dermatol Res (2016)


Smith, W. (1996). Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. Journal Of The American Academy Of Dermatology, 35(3), 388-391. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7